Otomobilde çocuk koltuğunu kapı yanına koymayın

2010 yılında başlatılan uygulamayla otomobillerde 12 yaş altındaki çocuklar için ‘çocuk koltuğu’ zorunluluğu getirildi. Geçen sürede istenilen sonuç elde edilemese de çok sayıda ebeveyn gerek çocuklarının sağlığı gerek de trafik...

Google Haberlere Abone ol
Otomobilde çocuk koltuğunu kapı yanına koymayın

2010 yılında başlatılan uygulamayla otomobillerde 12 yaş altındaki çocuklar için ‘çocuk koltuğu’ zorunluluğu getirildi. Geçen sürede istenilen sonuç elde edilemese de çok sayıda ebeveyn gerek çocuklarının sağlığı gerek de trafik cezası yememek için düzenlemeye riayet gösterdi. Daha çok otomobilin arka koltuğunda sağ ya da sol kapı yanına konulan ‘çocuk koltuğu’nun aslında tam ortaya yerleştirilmesi gerektiği bildirildi. Adalet Bakanlığı Trafik kazaları bilirkişisi ve Uluslararası Yol Emniyeti Uzmanı Mert İntepe, muhtemel yandan çarpmalara karşı koltuğun ortaya konulması gerektiğini açıkladı.

Çocuklar için pahalı ve güzel koltuklar alınmasına karşın uygun yere konulmadığını dile getiren İntepe, "Arabalara yandan gelecek darbeler çok önemli. Lütfen çocuk koltuklarınızı arabalarınızın arka tarafında ortaya bağlayın. Ayrıca emniyet kemeri de kullanın. Yandan gelecek darbelerden sevdiklerinizi uzak tutun." dedi.

Çocukların ortada oturduğunda yolu göreceğini ve sıkılmayacağını anlatan Mert İntepe, şöyle konuştu: "Çocuğunuzla temas etmek için arkaya döndüğünüzde trafiği görmüyorsunuz. Eğer direksiyonu tutup birlikte yeniden dönmeye başlarsanız arabanız başka yere doğru hareket ediyor. Çocuğunuzun yolu görmesi, trafikte sıkılmaması, ya da; ‘anne-baba ben sıkıldım, daha gelmedik mi?’ dememesi için, midesinin bulanmaması için ortaya alın. Dikiz aynasından çocuğunuzu görün. Çocuğunuz yolu görsün ve böylece trafik daha emniyetli ve güvenli olsun."

Türkiye’de bilgi eksikliği ve kirliliğinden dolayı çocuk koltuklarının yanlış kullanıldığını iddia eden Mert İntepe, şöyle devam etti: "Sadece dışarıdan gelecek bir şey olursa çocuğumuzu koruyalım istiyoruz. Bu mantık doğru değil. Çünkü biz araba ile bir kaza ve tehlikeden kaçtığımızda yandan gelecek darbe çocuğa çok daha yakın oluyor. Allah korusun ölüm çok daha kolaylaşıyor." İntepe, herhangi bir tehlike anında şerit değiştirmeden yavaşlanması gerektiğini aksi durumda tehlikenin yandan çocuğa zarar vereceğinin altını çizdi.

TRAFİKTE EN BÜYÜK SIKINTI TAKİP MESAFESİ VE HIZ LİMİTİ

Trafikte en büyük yanlışın takip mesafesi ve hız limitlerine uyulmaması olduğuna vurgu yapan Mert İntepe, şunları kaydetti: "Nereye gideceksiniz, kaç saat araç süreceksiniz. Ne kadar sürüyor yolda, hız limiti bilgisizliği ve tecrübesizlik gibi etmenler trafikte kazaya yol açıyor. Ya da özel günlerinde bayram ve tatil günlerinde tecrübeniz olmamasına rağmen uzun yola çıkıyorsunuz. Lütfen gece seyahat etmeyin. Ayrıca öğleden sonra saat 15.00 ila 18.00 saatleri arasında araba kullanmamaya dikkat edin."

ARABAYA DAHA RAHAT KOYUP KALDIRABİLMEK İÇİN YANLARA

İki çocuk annesi Gülşen Biltekin, çocuğu daha rahat koyup kaldırabilmek için otomobilin sağ tarafına bebek koltuğunu monte ettirdiğini söyledi. Bunun yanlış olduğunu bilmediğini aktaran Biltekin, "Araba kullanırken hemen arkama dönüp çocuğa bakabildiğim ve kolay olduğu için bunu tercih ettim. Otomobil koltuğunu aldığımız yerde de bize böyle bir uyarıda bulunulması lazımdı. Keşke bizi bilgilendirselerdi. Aslında bu öğrendiklerimizden sonra ortada kullanmayı deneyeceğim, benim için zor olsa da." dedi.

Nuriye Sezer ise araba kullanırken çocuğuna daha rahat müdahale ettiği için çocuk koltuğunu sağ tarafa koyduğunun belirtti. Sezer, "Ortada olursa sanki fren yaptığımda fırlayıp boşluğa gidecekmiş gibi geliyor bana. Bu nedenle arka koltuğun sağ tarafını daha güvenli gördüğüm için burayı tercih ediyorum. Yanlışsa tabii ki düzeltirim, doğru olanı yaparım. Benim için çocuğum hayattaki en değerli şey. Onun güvende olması için hangisi daha doğru ise onu yaparım." şeklinde konuştu.

Gülnur Alıcı da çocuğunun daha güvende olacağı düşüncesi ile şoför koltuğunun tam arkasına koyduğunu belirtirken, şunları söyledi: "Arabaya çocuğu koyup kaldırmakta daha rahat oluyor. Bunun yanlış olduğunu bilmiyordum. Aslında ortada olması gerçekten de daha emniyetli sanırım. Sağdan ve soldan gelecek darbeler için ortada olması daha iyi sanırım. Mutlaka en yakın zamanda koltuğu aldığım yere gidip ortaya alınmasını rica edeceğim."

CİHAN

Yorumlar