Otobüslerde tek şoförle yapılan uzun yolculuklar kaza riskini artırıyor

Ankara'da okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte son 9 günde yolcu otobüslerinin karıştığı trafik kazalarında 5 kişi hayatını kaybetti, 148 kişi yaralandı.Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli, söz...

Google Haberlere Abone ol
Otobüslerde tek şoförle yapılan uzun yolculuklar kaza riskini artırıyor

Ankara'da okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte son 9 günde yolcu otobüslerinin karıştığı trafik kazalarında 5 kişi hayatını kaybetti, 148 kişi yaralandı.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli, söz konusu kazalara ilişkin Cihan'a yaptığı açıklamada, uzun mesafe çalışan seyahat firmalarında birden fazla sürücü çalıştırmanın zorunluluğuna dikkat çekerek, "Ancak denetimler bu gibi konular gözden kaçabiliyor. Ondan dolayı iki şoför, üç şoför olması gereken hatlarda tek şoför çalıştıranlar var. Bu nedenle bu gibi kazalar meydana geliyor." dedi.

Mustafa Tekeli, yaşanan otobüs kazalarının sebeplerinin uykusuzluk ve dikkatsizlik olduğunu belirterek, gece saatlerinde meydana gelen bu tür kazalara Ankara'da transit geçen araçlardaki şoförlerin uyumasını neden olarak gördüğünü ifade etti. Tekeli, uzun mesafe çalışan firmaların birden fazla sürücü çalıştırmalarının zorunlu olduğunu ancak bazen denetimlerden bu gibi durumların kaçabildiğini tekrarladı.

"ŞOFÖRLER UYKULARINI İYİ ALARAK DİREKSİYONA GEÇMELİ"

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli, şoförlere tavsiyelerde bulunarak, şunları söyledi:

“Şoförlerin uykularını iyi alarak direksiyon başına geçmelerini, her şeyden önce can taşıdıklarını unutmamaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir otobüste ortalama 46 kişi var. 46 tane candan mesulsünüz. Uykunuz varsa aracınızı çekip dursanız ve uykum geldi deseniz inanın kimse size bir şey demez. Ama maalesef şoförlerimizde şu var. Uykusu olduğu halde zorluyor hala yola gitmek için. Bunu yapmamaları lazım. Uzun mesafelerde tek başlarına direksiyona geçmemeleri, mutlaka yanlarına ikinci bir kaptan hatta üçüncü kaptanı bulundurmaları lazım.”

Yolculuk yapan vatandaşları da uyaran Tekeli, “Vatandaşlarımız firma seçerken belli başlı firmaları seçsinler. Herhangi bir firmadan ucuz bilet buldum diye gidip bilet almasınlar. Çünkü ciddi firmalar bu işi ciddi yapıyorlar. Ve kaza istatistikleri daha düşük onların. Ama herhangi bir firmaya bindiğiniz vakit maalesef kaza yapma olasılığı daha fazla. Bilet alırken bildiğiniz firmaları tercih etmeniz daha önemli.” diye konuştu.

“YAZ DÖNEMİNDE SEFER SAYILARININ ARTMASI STANDARDI BOZAN FİRMALARI ORTAYA ÇIKARIYOR”

Özellikle yaz döneminde firmaların sefer sayılarındaki artıştan dolayı, yolculuk standardını bozan kimi firmaların ortaya çıkabileceğini dile getiren Tekeli, sözlerini, “Yaz döneminde firmaların sefer sayıları artıyor. Yolcu talepleri arttığı için. Bu yüzden standardını bozan firmalar var. Onun için firmaların dikkatsizliğinde yolcularımız, başta firmalar olmak üzere daha sonra da Ulaştırma Bakanlığı'nı ve ilgili trafik ekiplerini uyarsınlar. İnsanlar şikâyetçi olduğu sürece bizler daha iyi hizmet verebiliriz. İnsanlar da daha az kaza yaparlar bu sebeple. Sektör olarak bilet fiyatları uçaklarda olduğu gibi değil. Kışın bilet fiyatımız ne ise yazın da aynı bilet fiyatımız var. Otobüs hala Türkiye’de kullanılabilecek en ucuz, en konforlu, en rahat ulaşım aracı. Vatandaşlarımızın otobüsü kullanmasını önemle rica ediyoruz.” talebiyle tamamladı.

CİHAN

Yorumlar