Otobüs firmalarına bayram uyarısı: Uzun mesafelerde üç şoför kullanın

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkan Vekili Abidin Nemli, Ramazan Bayramı'nın gelmesi ve arkasından cumhurbaşkanı seçimi için yolcuların geri dönmeleri nedeniyle yoğunluk oluşacağına dikkat çekti. Otobüs firmalarına...

Google Haberlere Abone ol
Otobüs firmalarına bayram uyarısı: Uzun mesafelerde üç şoför kullanın

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkan Vekili Abidin Nemli, Ramazan Bayramı'nın gelmesi ve arkasından cumhurbaşkanı seçimi için yolcuların geri dönmeleri nedeniyle yoğunluk oluşacağına dikkat çekti. Otobüs firmalarına ve şoförlere uyarılarda bulunan Nemli, “Mesafesi 500 kilometreye kadar seferlerde mutlaka dinlenmiş ve uykusunu almış iki şoför, bin-bin 500 kilometre uzun mesafelerde mutlaka üç şoför kullanınız.” dedi.

Genel Başkan Vekili Abidin Nemli, bayramın gelmesi ve ardından cumhurbaşkanı seçimlerine yönelik oluşabilecek yoğunluk nedeniyle otobüs firmalarına ve şoförlere uyarılar içeren yazılı basın açıklaması yaptı. Nemli, şöyle dedi: “Lütfen mükerrer bilet satmayınız. Ara koridorlara yolcu almayınız. Otobüslerin konforunun olmasına dikkat ediniz. Yolcularınıza kibar davranınız ve ikramlarınızı daha çok bol yapınız. Şoförler olarak direksiyon başında cep telefonunu kullanmayınız. Sigara yasak olmasına rağmen sigara içmede ısrar etmeyiniz. Otobüsün içini temiz ve daima havalandırmalı tutunuz. Mümkünse ileri yaşta şoför yerine genç şoförleri sefere yazınız. Hız limitlerine uyunuz ve diğer rakip firmalar ile yollarda yarış yapmayınız. Otobüsün en önde veya kapı kenarında oturanlar dahil, tüm yolcuların emniyet kemerlerini takmalarını özellikle her koltuk sahibini ziyaret ederek veya ikna ettirerek taktırınız. Mesafesi 500 kilometreye kadar seferlerde mutlaka dinlenmiş ve uykusunu almış iki şoför, bin-bin 500 kilometre uzun mesafelerde mutlaka üç şoför kullanınız. Terminallerin çevresinde veya terminallere yakın yerlerde korsan otobüslere ve yolcu almalarına izin vermeyiniz. Böyle yapan firmaları veya şahısları lütfen polis veya jandarmaya ihbar ediniz. Şoförlerin tek olduğunu gören her yolcu lütfen 155 polisi arayarak şoför takviyesi istemelidir. Ayrıca, esneyen veya sık sık otobüsü durdurarak dinlenen veya yüzünü yıkayan veya aracımızda arıza var diyen otobüslerin durumlarını da lütfen polise bildiriniz. Bu işlemler sırasında kesinlikle şoförlerle tartışmayınız. Firmalar olarak bayram süresince her otobüse bir sivil görevli konularak şoförlerin kurallara uymalarını lütfen kontrol ettiriniz. Uymayanları daha sonra hizmet içi eğitime alarak eğitiniz. Davranışlarında değişiklik olmayanların da işlerine kesinlikle son vererek öncelikle yolcu güvenliğini esas alınız. Derneğimizde bu hususta sizlere her türlü desteği verecektir.”

"TÜM YOLCULAR EMNİYET KEMERİ TAKMALI"

Emniyet Genel Müdürlüğü ve jandarmaya düşen görevler de olduğunu kaydeden Abidin Nemli, “Yolları karadan daha sık aralıklarla denetlediğiniz gibi, şehirler arası ana yollarda helikopter ile havadan denetimde yaparak daha çok etkili olunuz ve bir kaza anında acil müdahale etme imkanını sağlayınız. Şehir terminallerinden çıkan otobüslerin şoförlerinin iki veya üç olmasının belgesini görmenizin yanında yol kontrollerinde da aynı şoförlerin otobüste olup olmadıklarının resim karşılaştırması ve kimlik kontrolü de yaparak kontrol ediniz. Mazeret üretenlerin otobüslerini bağlayarak yeni otobüsler isteyiniz. Yollarda otobüslerin kontrollerinde gece ve gündüz demeden yolcuların emniyet kemeri takmalarını da lütfen kontrol ediniz. Takmayanlara karşı sert önlemler yerine onları uyararak veya ikna ederek tüm yolcuların emniyet kemeri takmaları konusunda alışkanlık kazanmalarını sağlayınız.” diye ifade etti.

CİHAN

Yorumlar