ÖSYM: Atatürk İlke ve İnkilapları'ndan 10 soru sorduk

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) bazı basın organlarında 2014-KPSS Lisans Sınavı'nın Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi kısmında kılavuzda belirtilen müfredata uyulmadığı ve Atatürk İlke ve İnkılapları'ndan az sayıda soru...

Google Haberlere Abone ol
ÖSYM: Atatürk İlke ve İnkilapları'ndan 10 soru sorduk

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) bazı basın organlarında 2014-KPSS Lisans Sınavı'nın Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi kısmında kılavuzda belirtilen müfredata uyulmadığı ve Atatürk İlke ve İnkılapları'ndan az sayıda soru yöneltildiği iddialarına yanıt verdi. Sınav sorularının Devlet Personel Başkanlığı ile birlikte belirlendiğini belirten yetkililer, Atatürk İlke ve İnkılapları'ndan da 10 soru sorulduğunu açıkladı.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda sorulacak testlerin kapsamları ve ağırlıkları kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelik hükümleri gereğince Devlet Personel Başkanlığı ile birlikte belirlendiğine işaret edildi. Açıklamada, "Müfredat diye bahsedilen “test kapsamları” ile bir test içindeki test konuları ve ağırlıkları, kaynağını doğrudan kanun veya yönetmelikten değil Devlet Personel Başkanlığı ile Merkezimizce yapılan çalışmadan almaktadır. Dolayısıyla iddia edildiği gibi bir mevzuat hükmüne aykırılıktan bahsetme imkanı bulunmamaktadır." ifadeleri kulanıldı.

Sınavda sorulan soruların belirlenen yüzdelik dilimlere uygun olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi. "Sınavın Genel Kültür kısmının Tarih testleri ağırlığı yaklaşık yüzde 45 olup, bunun yaklaşık yüzde 5’i Anadolu Selçuklu Devleti ve öncesindeki Türk devletlerinden, yaklaşık yüzde 15’inin Osmanlı Devleti'nden, yaklaşık yüzde 20’sinin Atatürk İlke ve İnkılapları'ndan, yaklaşık yüzde 5’inin ise Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi'nden sorulması öngörülmüş, bu değerlere tekabül eden Atatürk İlke ve İnkılaplarından 10 soru yöneltilmiştir. Sınav Kılavuzunda da oranların yaklaşık değerler olduğu açıkça belirtilmiş olup her yıl bu soru adedi 10-14 arası oluşmaktadır. Bu sınavda da Atatürk İlkeleri ve İnkılapları'ndan 10 test sorusu yöneltilmiş olmasının kılavuza aykırı olduğunu kabul etmek mümkün değildir."

"CHP MİLLETVEKİLİ SORU ÖNERGESİ VERDİ"

Konuyla alakalı, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, her yıl sorulan Atatürk İlke ve İnkılapları'na dair sorulara bu yılki KPSS sınavında yer verilmediği iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Dibek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yazılı cevap vermesi için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Dibek, "Hafta sonu yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'nin cumartesi günü yapılan Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinde adaylara hiç Türkiye Cumhuriyet Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili soru yöneltilmemiştir. Her sene tarih bölümünde sorulan Atatürk İlke ve İnkılapları'na dair sorular da bu yıl sınavda yoktu" açıklamalarında bulundu.

Dibek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması için şu soruları sordu: "KPSS sınavlarında Atatürk ile ilgili neden hiç soru sorulmamıştır? Her sene Atatürk İlke ve İnkılapları ile ilgili sorulan soruların da bu sınavda yer almamasının gerekçesi nedir? Sınavda başarılı olanların devletin çeşitli kademelerinde görev alacağı göz önünde bulundurulduğunda, yeni memur olacak adayların Atatürk'ü, ilke ve devrimlerini bilmelerine gerek yok mudur?" CİHAN

Yorumlar