ÖSYM 5 bin 760 dakika geç kaldı ama ceza almadı

LYS ve YGS'de uyguladığı 15 dakika kuralı nedeniyle yüzlerce öğrencinin birer yılını çalan ÖSYM, yaptığı hatayı 4 gün sonra yani 5 bin 760 dakika sonra fark etti; ancak bu hatanın bedelini de yine bin 500 öğrenci ödedi. Yerleştirme sonuçları açıklandığından üniversiteye yerleşen bin 500 öğrenci ÖSYM'nin hatasını fark etmesiyle hayal kırıklığına uğradı.

Google Haberlere Abone ol
ÖSYM 5 bin 760 dakika geç kaldı ama ceza almadı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ÖSYM'nin 'yerleştirmede hata yaptık' açıklaması üniversite adaylarından sert tepki çekti. Yaptığı hatayla bin 500'e yakın öğrenciyi hayal kırıklığına uğratan ÖSYM'nin hatasının bedelini öğrencilerin ödemesi ise dikkat çekti. Oysa aynı ÖSYM, LYS ve YGS'de sadece 15 dakika geç kaldıkları için yüzlerce öğrencinin bir yılını çaldı. Öğrenciler bir yıl daha üniversiteye hazırlanmak zorunda kaldı. 

ÖSYM üniversitelere yerleştirme sonuçlarını salı günü akşam saatlerinde açıkladı. Açıklamadan sonra yüzbinlerce öğrenci merakla bekledikleri tercih sonuçlarını öğrenmiş oldu. Ancak bazı öğrenciler, ÖSYM'nin hatasının 4 gün sonra fark etmesinden sonra hayal kırıklığına uğradı. Kurum tarafından yapılan puan hesaplamasından kaynaklanan hata öğrencilerin hayal kırıklığına neden oldu. Hatanın 4 gün sonra yani 5 bin 760 dakika sonra fark edilmesi ise akla ÖSYM tarafından YGS ve LYS'de uygulanan 15 dakika kuralını getirdi. 15 dakika geç kalan öğrencilerin hayatından bir yıl çalındı. Ancak 5 bin 760 dakika geç kalan ÖSYM ise hiçbir bedel ödemeyecek. 

ÖSYM, bin 110 adayın ilan edilen yerleştirmesinin değiştiğini, bin 628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma geldiğini, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen bin 499 adayın ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşemediğini bildirdi.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, "8 Ağustos 2017 tarihinde açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede bin 110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, bin 628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen bin 499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememiştir. Konu ile ilgili adaylar ve kurumlar bilgilendirilmiş, yeni sonuçlar 12 Ağustos 2017 tarihi saat 11:00 itibariyle güncellenmiştir. Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler bilgilerine saygıyla sunarız" denildi.

Yorumlar