Osmanlıca dil kursu sayesinde tarihi öğreniyorlar

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Hayrat Vakfı tarafından Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda başlatılan 'Osmanlı Türkçesi' derslerine yoğun katılım olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Osmanlıca dil kursu sayesinde tarihi öğreniyorlar

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Hayrat Vakfı tarafından Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda başlatılan 'Osmanlı Türkçesi' derslerine yoğun katılım olduğu belirtildi. Kursa katılan kursiyerler, Osmanlıca sayesinde gittikleri köylerdeki mezar taşlarından köyle ilgili bilgi sahibi olma imkanı bulduklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü ile ortaklaşa Hayrat Vakfı'nın yapmış olduğu protokol anlaşmasının ardından Türkiye genelinde başlatılan Osmanlıca dil kursu Ereğli'de de devam ediyor. Kurslara şu ana kadar katılanların sayısının 200'den fazla olduğu belirtilirken, Osmanlıca dilinin göründüğü kadar zor olmadığı ifade edildi. Hüseyin Arslan nezaretinde devam eden kurslarda, harflerin tanımı, birleşmesi ve okumaları, Osmanlıca kelimelerin öğrenimi ve yazımı, Osmanlıca'daki Arapça, Farsça kelimelerin öğrenimi, Arapça ve Farsça kuralların öğrenimi ve metin okumaları dersleri veriliyor.

"TARİHİN ANLATTIKLARINI ANLAMAK İSTEDİM"

Osmanlıca kursuna katılan ve sertifikasını alan kursiyerlerden Halit Öztürk, uzun süre İstanbul'da yaşadığını ve büyük kaynakların olduğu tarihi öğrenmek ve tarihin anlatmak istediklerini daha iyi anlayabilmek adına Osmanlıca dil kursuna katıldığını söyledi. Halit Öztürk, "Şimdi Osmanlıcaya katılmadan önce İstanbul'da yaşadım. İstanbul'da anıtlar var. Belgeler var ve konuşan bir tarih var. Üzerinde ne yazdığını çok merak ediyordum. Bunları öğrenip bize anlatmak istediklerini öğrenmek için Osmanlıca kursuna katıldım. Arapça harfleri bin yıldır kullanılıyor. Selçuklu ve Osmanlıca beraber. Çok büyük bir yazılı eser kaynağı var. Büyük bir arşiv var. Geçmişte insanlar ne düşünmüşler, geçmişe bakıp bugünü yorumlamak çok daha güzel." dedi.

"MEZAR TAŞINDAN KÖYÜN KAÇ YILLIK OLDUĞUNU ÖĞRENDİM"

Kursa devam eden kursiyerlerden Rıza Keleş ise kursa katılırken, arkadaşlarının, 'Ne gerek var' tepkisi ile karşılaştığını ancak buna rağmen kursa katılarak Osmanlıca dilini öğrendiğini söyledi. Keleş, ziyaret için gittikleri köyde mezar taşında yazan Osmanlıca yazıyı okuyarak köyün 250 yıllık olduğunu ve mezarında kime ait olduğunu zorlanmadan anladığını söyledi. Keleş, şöyle dedi: "Osmanlıca, biz bu kursa geldiğimizde arkadaşlar bundan sonra neyine lazım olacak gibi söylemlerde bulundular. Ama biz 600 yıllık Osmanlı kültürünün mirası üzerinde bulunuyoruz. Geçenlerde bir köye ziyarete gittiğimizde köyün halkı köyün ne zaman kurulduğunun farkında değillerdi. Ama oradaki Osmanlıca bir mezar taşından o köyün 250 yıllık olduğunu, o mezarda kimin yattığını öğrenmiş olduk. Bu normal bir vatandaşın bile öğrenebileceği bir dil. Sadece Türkçeyi Arap harfleri ile öğreniyoruz. Ötesinde bir zor tarafı yok."

"OSMANLICA ÖĞRENMEK GÖRÜNDÜĞÜ KADAR ZOR DEĞİL"

Hayrat Vakfı Ereğli Osmanlıca Dil Kursu Temsilcisi Uğur Güneş ise Osmanlıca dilinin göründüğü kadar zor olmadığını, herkesin bu dili kısa sürede öğrenebileceğini söyledi. Güneş, "Osmanlıca kursları Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü'nün ortaklaşa Hayrat Vakfı ile yapmış olduğu protokol neticesinde 2012 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu Türkiye geneli olup, biz Ereğli'de Osmanlıca kurslarını veriyoruz. Kurslarımız 1, 2 ve 3. aşamada olmakla beraber 3. ve 4. aşamayı bitiren kursiyerler Osmanlıcayı akademik şekilde okuyabiliyorlar. Şu anda burada yapılan Osmanlıca birinci kur. Birinci kura katılan kursiyerimiz diplomasını aldıktan sonra daha önce dedesinden kalan bir gazete mecmuası veya dergi varsa rahatlıkla okuyabiliyor. 84 saatlik kısa bir zaman diliminde zor diye bilinen Osmanlıcayı rahatlıkla okuyabiliyor. Burada bizim vurgulamak istediğimiz, altını çizmek istediğimiz nokta Osmanlıca çok kolay. Bize zor diye öğretilen konu çok kolay. Bunu zaten kursiyerlerimiz ikinci ya da üçüncü derste kolay olduğunu kavrayabiliyorlar" dedi.

Hayrat Vakfı Ereğli Osmanlıca Dil Kursu Temsilcisi Uğur Güneş, ayrıca Osmanlıca dil kursunu öğrenmek isteyenleri Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu'na davet ettiklerini söyledi.

CİHAN

Yorumlar