Osman Kemâlî Efendi için üniversitede konferans düzenlendi

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğü ile Erzurum Kalkınma Vakfı’nın (ER-VAK) ortak düzenlediği 'Âmâlar Şeyhi Osman Kemâlî Efendi' isimli konferans Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Osman Kemâlî Efendi için üniversitede konferans düzenlendi

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğü ile Erzurum Kalkınma Vakfı’nın (ER-VAK) ortak düzenlediği 'Âmâlar Şeyhi Osman Kemâlî Efendi' isimli konferans Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, hem ruhların hem de cisimlerin tatmin olacağı bilgilere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Memleketimizin geçmişine baktığımızda çok derin izlerimizin olduğunu göreceğiz. Erzurum, bu konuda gerçekten büyük ve zengin bir hazineye sahip. Bu zenginlikten istifade etmek için, üniversite olarak bu hazineleri teker teker sizlerle buluşturmak istiyoruz.” dedi.

Erzurum’un İslam medeniyetine, İslam kültürüne çok büyük hizmetleri bulunan bir şehir olduğunu kaydeden, AÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sadi Çögenli de Erzurum’un kültürüne büyük katkılarda bulunmuş alim zatların tanıtılmasının önemine değinerek, “Osman Kemâlî Efendiyi bir kelimeyle, bir cümleyle bir kitapla anlatmak mümkün değildir. Bunun için Atatürk Üniversitesi olarak bütün bu şahsiyetleri tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Erzurum, sadece sosyal bilimlerde değil fen bilimlerinde de İslam medeniyetine çok büyük hizmetleri olan bir şehirdir. Maalesef biz bunları irdelemediğimiz, üzerinde durmadığımız için çok fazla bilmiyoruz. Mesela, İstanbul’dan uzak olmasına rağmen Erzurum’dan üç tane Şeyhülislam çıkmış. Bunun yanı sıra tasavvufta da Erzurum, gerçekten bütün tasavvufun ekollerinde insan yetiştirmiş bir beldedir. Bu gibi değerler yetişmiş ve Erzurum’un kültürüne büyük katkılarda bulunmuşlardır, bunlardan birisi de Osman Kemâlî Efendi’dir.” diye konuştu.

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli ise bu programın Osman Kemâlî Efendi’nin tanınmasına vesile olmasını umduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kâmil insanların tanınmaya ihtiyaçları yok ama bizim onları tanımaya ihtiyacımız var. Bizim kendimizi tanımamız kimliğimize kavuşmamız için, mutlaka yaşadığımız şehrin manevi dinamiklerini tanımalıyız. Bu toprağı mayalayan, bu topağın büyük ruhlarını tanımalıyız. Umarım bu program da Osman Kemâlî Efendi’nin tanınmasına vesile olur. Üniversitelerimizin kendi kültürüyle, kendi toprağıyla barışması anlamlıdır, üniversiteyi üniversite yapanda zaten budur. Kendi milli değerlerini tanıyıp evrensel boyutta tanıtmak üniversitelerin asli görevlerindendir. Atatürk Üniversitesi ise bu görevi ifa eden üniversitelerden biridir.”

Program Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın, Kemâlî Divanı’ndan 'Aşk Sızıntıları' isimli şiirlerini icrasıyla sona erdi. CİHAN

Yorumlar