Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz için yakalama kararı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan Hrant Dink cinayeti davasında avukatlar davanın esasına girilemediğinden şikayet etti.

Google Haberlere Abone ol
Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz için yakalama kararı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan Hrant Dink cinayeti davasında avukatlar davanın esasına girilemediğinden şikayet etti. Sanıkların bozma kararına karşı beyanlarının tamamlanmadığı davanın 4. oturumunda Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında beyanlarının alınabilmesi için yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın duruşmasına tutuklu sanık Erhan Tuncel ile tutuksuz sanık Tuncay Uzundal katıldı.

Gelen evrakların okunduğu oturumda bir önceki celsede savcı Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Tuncel'in verdiği ifadenin dökümasyonu yapılarak mahkemeye gönderilmesi istenmişti. Bu kapsamda dosyaya ulaşan cevabi yazıda savcılık soruşturmanın devam ettiğini ve 2. iddianamenin hazırlanması aşamasına henüz gelinmediği bildirildi.

Daha sonra sanık Tuncay Uzundal, Yargıtay'ın bozma kararına karşı beyanda bulunmak için söz aldı. Erhan Tuncel ile öğrencilik yıllarında tanıştığını belirten Uzundal, "Mc Donald's bombalanması olayıyla bir ilgim yok. Erhan ile bu olaydan 4-5 yıl sonra tanıştık. Cinayet döneminde ise öğrenci ilişkisi içinde Erhan ile aynı evde kalıyorduk. Hepsi bu. Benim olaylarla bir ilgilim yok." dedi. Uzundal, beraatine karar verilmesini talep etti.

Sesli ve görüntülü kayıt yapılan duruşmada Erhan Tuncel ise, "Ben duruşmalardan vareste tutulmak istiyorum. Ancak müşteki tarafın soruları varsa cevaplamaya hazırım." dedi.

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin ise, "Bir türlü davanın esasına geçemiyoruz. Son zamanlarda yaşanan gelişmeler ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymuştur. Bu nedenle dosya önemlidir. Başından bu yana söylediklerimizi, son dönemde yaşadıklarımız doğruluyor. Bazı kamu görevlileri, hukuksuz delil toplamanın odağındadır. Davanın esasına geçilemediğinden somut deliler yönünden beyanda bulunamıyoruz." şeklinde konuştu.

Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu ise müvekkilinin tahliyesini talep ederek, bağlantıda bulunduğu emniyet müdürü ve yardımcılarının silsilesi içinde dahi Tuncel'in yeri olmadığını ileri sürdü. Soruklu, sanık Tuncel'in savcılığa verdiği son ifadenin ardından Sabri Uzun'un da aralarında bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak çağrıldıklarını söyledi. Soruklu, "Hakkında en azından bir beraat kararı verilmiş olduğu halde müvekkilim tutuklandı. Eğer mahkemeniz bozma kararına uyacaksa ki öyle anlaşılıyor. Eğer uyacaksa üst sınırı 5 yıl, dolayısıyla yargılamanın uzaması müvekkilin mağduriyetini gerektirmez. Müvekkilim 2 yıl boyunca serbest kalmıştı. Kaçma girşiminde bulunmamıştı." dedi. Avukat Soruklu, bu açıklamalarının ardından Tuncel hakkında tahliye kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Erhan Tuncel'in tahliye talebinin reddine ve duruşmalardan vareste tutulaması talebinin reddine karar verdi. Davanın tutuksuz sanıkları Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında duruşmaya katılmadıkları belirtilerek, yargıtayın bozma kararına ilişkin beyanda bulunmaları için haklarında yakalama kararının çıkartılmasına karar verildi. Duruşma, 12 Şubat 2014 tarihine ertelendi. CİHAN

Yorumlar