Oş ve Bişkek'teki belediye başkanlığı seçimleri yapıldı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek ile ülkenin ikinci büyük şehri Oş'un yeni belediye başkanları seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Oş ve Bişkek'teki belediye başkanlığı seçimleri yapıldı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek ile ülkenin ikinci büyük şehri Oş'un yeni belediye başkanları seçildi.

Başkent Bişkek’te Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in partisi Kırgızistan Sosyal Demokrati Partisi adayı Kuvanıçbek Kulmatov belediye başkanı koltuğuna getirildi. 45 sandalyeli Bişkek Belediyesi meclisinde oylamaya katılan 43 üyeden 41’inin oyunu alan Kulmaton yeni başkan seçildi. Yeni başkana Kırgız milli kıyafeti çapan giydirildi.

Kritik belediye başkanlığı seçiminde tüm dikkatlerin çevrildiği ülkenin güneyindeki Oş’ta ise Sosyal Demokrat, Recpublika, Ata Meken, Adaletli Kırgızistan ve Zamandaş partilerinden oluşan blok tarafından aday gösterilen Aytmamat Kadirbayev başkan seçildi. Favori aday gösterilen eski başkan ve Halklar Birliği Partisi adayı Melis Mirzakmatov ise seçimi kaybetti.

Oş'taki oylamada 45 üyeli mecliste tüm üyeler seçime katıldı. Geçerli oyların 25’i alan Kadirbayev Oş’un yeni belediye başkanı görevine getirildi. Mirzakmatov ise 19 oy çıktı. Bir oy ise geçersiz sayıldı.

Bu arada Kırgızistan’ın güneyindeki Oş’ta bugün yapılan belediye başkanlığı seçimi sonrasında ise gergin ve hareketli saatler yaşandı. Seçimi kaybeden Halklar Birliği Partisi adayı eski başkan Melis Mirzakmatov‘un taraftarları büyük bir gösteri yaptı. Oş valiliğinin önündeki meydanda toplanan yüzlerce kişi seçimi protesto etti. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in posterlerini yakan göstericilerin belediyeye hücum yapma girişimleri ise güvenlik güçlerince engellendi. Sayıları yaklaşık 10 bini bulan göstericileri, seçimi kaybeden eski başkan Mirzakmatov sakinleştirdi. Kalabalığa hitaben bir konuşma yapan Mirzakmatov, sakin olup sağduyulu hareket etmelerini istedi ve onları provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı.
CİHAN

Yorumlar