Oruç ile ziyafet birbirine karıştırılmamalı

Cardiff Üniversitesi Endokrinoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mohamed Hassanein, diyabet hastalarının oruç tutması konusunda genel yasaklama ya da genel izinler yerine hastaya özel kararlar verilmesi gerektiğini söyledi. Hassanein, “İftarda ve...

Google Haberlere Abone ol
Oruç ile ziyafet birbirine karıştırılmamalı

Cardiff Üniversitesi Endokrinoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mohamed Hassanein, diyabet hastalarının oruç tutması konusunda genel yasaklama ya da genel izinler yerine hastaya özel kararlar verilmesi gerektiğini söyledi. Hassanein, “İftarda ve bayramda oruç ile ziyafet birbirine karıştırılabiliyor. Bu da kan şekeri düzensizliğine neden oluyor. Diyabet hastalarının iftarlarda yediklerine özellikle dikkat etmesi lazım.” dedi.

‘Uluslararası Diyabet ve Ramazan Farkındalığı’ çalıştayı Türkiye ayağı ilk defa Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Çalıştayda oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının iftar ve sahurda nelere dikkat etmesi gerektiği ele alındı. Prof. Dr. Mohamed Hassanein, diyabet hastalarının öncelikle alanında uzman olan doktorlardan oruç tutup tutamayacağı ile ilgili öneri alması gerektiğini söyledi. Hassanein, “Oruç tutmak isteyen hastalar ramazan gelmeden önce mutlaka hazırlık yapmalıdır. En önemlisi de Hz. Muhammed’in önerileri doğrultusunda yenilenlerin ne iftarda ne de sahurda abartılmaması lazım. Aşırı yenmemesi gerekiyor. Bunlara uyulduğu taktirde diyabet hastaları oruç tutabilir.” diye konuştu.

Kalp hastası, böbrek hastası ve kan şekeri hastalığına meyilli hastaların oruç tutması sakıncalı olabileceğini hatırlatan Hassanein, şöyle devam etti: “Özellikle bu gruptaki hastaların uyarılması gerekiyor. İnsülin kullanan hastalar, gebe olanlar ve bazı kronik hastalıkları olan kişilerin oruç tutabilmesi için mutlaka doktora başvurmaları lazım. Çünkü bu hastalarda kan şekeri düzensizliği ortaya çıkabilir.”

Bayramlarda ve iftarda diyabet hastalarının da karbonhidrat bakımından zengin yemekleri yeme olasılığının arttığını ifade eden Hassanein, “Bayramda bazı tatlı gıdaları tüketme olasılığı çok yüksek olduğundan dolayı hastalar yüksek risk altında oluyor. Oruç ile ziyafet birbirine karıştırılabiliyor. Ramazan ayı oruç tutma ayı, nefse orucu tattırma ayı ancak ziyafet ön plana çıkıyor. Buda kan şekeri düzensizliğine neden oluyor. Porsiyonların boyunu ve gıdaların tipini ayarlamak diyabette çok önemli. Yüksek derecede karbonhidratlı besin tüketimi kan şekeri düzensizliğine ve ciddi kan şekeri yüksekliğine sebep olabilir. Diyabet hastalarının ramazanlarda ve iftarlarda yediklerine özellikle dikkat etmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Obezite Diyabet ve Tiroid Hastalıkları Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Halil Kutlu Erol ise, dünyada İngiltere merkezli Müslüman ülkelerde yürütülen ‘Uluslararası Diyabet ve Ramazan Farkındalığı’ çalıştayının Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiğini söyledi. Erol, "Oruç tutabilecek veya tutamayacak diyabet hastaları var. Bu konuda hem hastalar hem de hekimler ciddi kafa karışıklığı yaşıyor. Bu konuda hastaların ve çalışanların farkındalığını arttırmak amacıyla bu proje başlatılmış durumda. İngiltere, Fransa, Kuveyt, Suudi Arabistan gibi Müslümanların çok yaşadığı bölgelerde bu çalışmalar yürütülüyor. Biz de Türkiye’de bu çalışmaların ilk adımını atmış oluyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar