"Oruç hafif yiyeceklerle açılmalı, ana yemeğe 20 dakika sonra başlanılmalı"

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatime Zehra Tula, orucu hurma ve su ile açtıktan sonra bir kase çorba içilmesini ve en az 20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmesini tavsiye etti. Tula,"Oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya...

Google Haberlere Abone ol
"Oruç hafif yiyeceklerle açılmalı, ana yemeğe 20 dakika sonra başlanılmalı"

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatime Zehra Tula, orucu hurma ve su ile açtıktan sonra bir kase çorba içilmesini ve en az 20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmesini tavsiye etti. Tula,"Oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir." dedi.

Tula'nın tavsiyeleri ise şöyle:

* Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucu hafif yiyeceklerle açın.

* Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin.

* Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli. Yağlı ve şerbetli tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yiyin.

* İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.

* Ramazan'da kilo vermek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.

* Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.

* Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık ve kurubaklagil yemeniz gerekiyor.

* Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.

* Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir.

* Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içer. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içmeyin." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar