Oruç Baba Türbesi'ne inşaat iddiası mahalleliyi sokağa döktü

Fatih Topkapı'daki Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu park alanına inşaat yapılacağı iddiası mahalleliyi sokağa döktü. Parkın kapısına vurulan zincirleri demir kesme makasıyla kıran vatandaşlar, olası bir inşaat çalışmasına müsaade...

Google Haberlere Abone ol
Oruç Baba Türbesi'ne inşaat iddiası mahalleliyi sokağa döktü

Fatih Topkapı'daki Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu park alanına inşaat yapılacağı iddiası mahalleliyi sokağa döktü. Parkın kapısına vurulan zincirleri demir kesme makasıyla kıran vatandaşlar, olası bir inşaat çalışmasına müsaade etmeyeceklerini dile getirdi. Fatih Belediyesi yetkilileri ise, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan alanda temel kazı çalışmaları yapılıp tarihi eser olup olmadığına bakılacağını, varsa ihya edileceğini açıkladı.

Oruç Baba Türbesi içerisinde inşaat yapılacağı iddiaları, Topkapı Mahallesi sakinlerini sokağa döktü. Bank ve masaların kaldırıldığı, içerisine inşaat malzemelerinin konulduğu park önünde akşam saatlerinde toplanan mahalleli, park kapısındaki zincirleri demir kesme makasıyla kesip parka girdi. Park içinde toplanan vatandaşlar, bölgeye aşevi yapılacağı iddialarına tepki gösterip, yaklaşan Ramazan öncesi kaldırılan oturma banklarını geri istedi.

Oruç Baba Türbesi Parkı'nın kökleşmiş bir alan olduğunu, her Ramazan'da binlerce insanın burayı ziyaret ettiğini söyleyen mahallelinin konuyla ilgili görüşleri:

Gökçen Gül: "Bir haftadır alanda çalışmalar yapılıyor. Burası kökleşmiş bir yer. İnsanların oturabildiği, gelip nefes aldığı, her akşam çıkıp çay içtiği bir yer. Ama biz bir hafta bir aydan beri böyle bir şeyler dönüyor burada. Buraya gelip aşevi kuracaklarmış, zaten aşevi dergahlar Topkapı Kaleiçi'nde var yakın."

Aytül Bulgurlu: "Kapılar kapandı, masalar kaldırıldı, sandalyeler kaldırıldı. Yaşlıların oturduğu bir yerdi, nefes alıyordu. iki yaşlı yürüyüşe çıkıyordu burada dinleniyordu. Çocuklarımız gelip okuldan top oynuyordu. Burası mahallelinin tek nefes aldığı bir yerdi bizim mahallemiz olarak. Böyle bir yerimiz yok. Ne çocuğumuza ne bize. Gece bir oh deyip çıktığımız bir yerdi. Burayı da kimseye yıktırtmayacağız."

Serpil Güney: "Nefes alabildiğimiz tek yer burası bizim için. Binaların arasına sıkışıp kalmışız yani. Buraya gelip nefes alıyoruz."

Sezer Kurt: "Buranın halkı geliyor akşamları, yorgunluğunu gideriyor, çay içiyor. Evden bir şeyler getiriyor, bisküvisini filan getiriyor. Neymiş, burayı dergah yapacakmış, neymiş burayı aşevi yapacakmış, buraya kimseyi sokmayacakmış ama biz bunun karşısındayız. İstemiyoruz. Buranın aynı şekilde kalmasını istiyoruz. Burası her Ramazan'ın birinde ana baba günü olur. Aynı şekilde olmasını istiyoruz."

FATİH BELEDİYESİ'NİN AÇIKLAMASI

Konu hakkında görüşlerine başvurulan Fatih Belediyesi yetkilileri, bahse konu yerin mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olduğunu belirterek, "Söz konusu yerin mülkiyeti Vakıflara aittir. Eskiden aynı alanda Oruç Baba Tekkesi olduğu için Koruma Kurulu kararıyla ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü gözetiminde temel kazı çalışmaları yapılacaktır. Tarihi eserin var olup olmadığına bakılacak. Varsa ihya edilecek. Konu Fatih Belediyesi’nin inisiyatifinde olan bir çalışma değildir. Tamamen Vakıflar'ın kuruldan talebiyle gerçekleşmektedir." açıklamasını yaptı. CİHAN

Yorumlar