Ortaylı Ermeni taziyesini yorumladı: Arkası ne gelir, iyi hesaplamak lazım

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı taziye mesajını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Ortaylı Ermeni taziyesini yorumladı: Arkası ne gelir, iyi hesaplamak lazım

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı taziye mesajını değerlendirdi. Ortaylı, "Zamanlamayı iyi yapmak, ne zaman söyleneceğini bilmek lazım. Arkası ne gelir çok iyi hesaplamak lazım. Bu gibi tartışmalarda yerinizi iyi saptayacaksınız." dedi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Ocakları Bursa Şubesi'nce Dede Efendi Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'nin Dış Politikası" konulu konferansa katıldı. Konferans öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Ortaylı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili mesajına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Erdoğan’ın mesajının kalıcı etkilerinin olmasını dilediğini belirten Ortaylı,
“Bu mesajı olumlu ya da olumsuz diye nitelendiremeyeceğim. Zamanlamayı iyi yapmak, ne zaman söyleneceğini bilmek lazım. Arkası ne gelir çok iyi hesaplamak lazım. Bu gibi tartışmalarda yerinizi iyi saptayacaksınız. Tabii böyle kulağını kapayıp 'bana ne' de denmez dünyada ama her şeyin kendine göre bir inceliği vardır. Bunlar iki kere iki dört diye gitmez." diye konuştu

"BEKLENİLEN NETİCELER GELMİYOR"

Bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan’ın açıklamanın ardından Erivan'da Türk bayrağı yakılmasını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu cevaplandıran Ortaylı, "Gördüğünüz gibi beklenen neticeler gelmiyor, başka şeyler de geliyor." şeklinde konuştu. ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan günü ile ilgili yaptığı açıklamasında, ‘büyük felaket’ anlamına gelen ifadesini kullanmasını da değerlendiren Ortaylı, "Büyük felaket, Ermenice'sinin tercümesi. Burada filoloji yapacak değiliz. Obama, kendi de ne kullandığını bilmiyor zaten. Birileri bir şey söylüyor ona." açıklamasında bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi ilişkin Ortaylı, şunları kaydetti: "Rusya, orayı bırakacak değil, çok zamandan beri tesirleri görülüyor. Bizim de oradaki kendi azınlığımızı korumak için Avrupa Birliği'ni veya Obama'yı beklememiz şart değil. Doğrudan Putin ile temasa geçip tartışmamız, sorunları ortaya yatırıp bir nevi pazarlığımızı yapmamız gerekiyor. Çünkü buna hakkımız var, bizim protektoramız altındaki bir azınlık. Bunun için Avrupa Birliği falan beklenmez."
CİHAN

Yorumlar