'Ortak akıl’ toplantısında ortaklık konusu ele alındı

KASİF’in öncülüğünde KASİAD ve Dünya Gazetesi işbirliği ile ‘Değişen Dünya Piyasalarında Rekabetin Önşartı; İşbirliği, Güçbirliği ve Ortaklık’ konulu ortak akıl toplantısı Samsun’da yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
'Ortak akıl’ toplantısında ortaklık konusu ele alındı

KASİF’in öncülüğünde KASİAD ve Dünya Gazetesi işbirliği ile ‘Değişen Dünya Piyasalarında Rekabetin Önşartı; İşbirliği, Güçbirliği ve Ortaklık’ konulu ortak akıl toplantısı Samsun’da yapıldı.

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) toplantı salonunda yapılan ortak akıl toplantısına Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel, OMÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik’in de aralarında bulunduğu avukatlar ve mali müşavirler katıldı. Akademisyenler, mali müşavirler, avukatlar ve iş dünyası temsilcileri, işletmelerin uzun soluklu olabilmeleri, var olan rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için ortaklık kurmaları, kurulan ortaklıkların sözleşmeye dayalı, ilkeleri belirlenmiş olması gerektiğini vurguladı.

Toplantının açılışında konuşan Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkan Yardımcısı ve KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, Karadeniz bölgesinde ortaklık kültürünün gelişmesi için federasyon olarak 30’un üzerinde toplantı yaptıkların belirterek, “Ortaklıkla ilgili sayın Dr. Rüştü Bozkurtla Sinop’tan Artvin’e, Tokat’tan Gümüşhane’ye kadar 30’un üzerinde toplantı yaptık. Bu zamana kadar yaptığımız toplantılara iş dünyasının temsilcileri katıldı. Bugün yaptığımız toplantı daha öncekilerden farklılık gösteriyor. Bugün avukat ve mali müşavirlerle ortaklık üzerine konuşacağız. Ortaklık sözleşmesi yapılırken hukuki ve mali boyutu üzerine nelere dikkat edilmesi gerektiğini tartışacağız.” şeklinde konuştu.

OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel, ortaklık kurulan işletmelerde ortak çocuklarının işletmede çalıştırılmasının belirli ilkeleri olması gerektiğini söyleyerek, “Ortak çocukları işletmelere alınmalı ama ilkelere bağlı olmalıdır. Çocuklar öncelikli olarak başka işletmelerde çalıştırılarak deneyim ve tecrübe kazanmaları sağlanmalı sonra işletmeye alınmalıdır. Bunun yanında işletmeye alınan çocuğu en alt kademeden çalışmaya başlatarak yükselmesi sağlanabilir.” dedi.

OMÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik de işletmelerde yaşanan sıkıntılardan birinin ortakların veya çalışanların 'işi öğrendim' deyip ayrılması ve ayrılan ortağın veya çalışanın aynı işi yapması olduğunun altını çizdi. Tiftik, şunları söyledi: “Şirketten ayrılan ortak veya çalışanların ayrıldıktan sonra aynı işi yapamamaları için hizmet veya vekâlet sözleşmelerine rekabet yasağı kaydı konulması gerekiyor. Borçlar Kanunu’nda da da ayrılan ortağın veya çalışanın iki yıla kadar aynı işi yapamaması hükmü yer alıyor. Yeni Türk Borçlar Kanunu madde 444 ve 447 hükümlerine istinaden işçi statüsündekiler için; madde 553 hükmüne istinaden ticari temsilci, ticari vekil ve diğer tacir yardımcıları için rekabet yasağı kaydı sözleşmelere konulabilir.” CİHAN

Yorumlar