Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen keçe artık tablo olarak da kullanılıyor

Orta Asya’dan, Anadolu’ya uzanan ve bin yıllık tarihi geçmişi olan keçe sanatı, Ankara Mamak Kültür Merkezi’nde açılan keçe kursu ile yeniden yaşatılmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen keçe artık tablo olarak da kullanılıyor

Orta Asya’dan, Anadolu’ya uzanan ve bin yıllık tarihi geçmişi olan keçe sanatı, Ankara Mamak Kültür Merkezi’nde açılan keçe kursu ile yeniden yaşatılmaya başlandı. Yaklaşık 3 ay önce eğitimlerine başlanan kurs meyvelerini vermeye başladı. Günümüzde de aksesuar ve süs eşyaları yapılan keçeden, bu kez semazen tablo yapıldı.3 kişi tarafından 1 haftada yapılan semazen tablonun önce kalıbı çıkarıldı, ardından yün, sabunla dövülerek keçeleştirildi ve şekil verildi. Tamamen insan gücüne dayanan eser kurumaya bırakıldı.

Şehirleşme ile birlikte değişen koşullarla kaybolmaya yüz tutan, unutulan geleneksel el sanatlarının açılan kurslarla yeni nesillere aktarılacağını belirten Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Ebru, hat, tezhip, keçe gibi kurslarımız sayesinde özellikle genç kuşaklar, Türk kültürünü yaşayarak tanıyorlar. Kursumuz sayesinde bu önemli sanatımız gelecek nesillere en doğru şekliyle aktarılacak.” dedi.

KLASİKTEN MODERNLİĞE

Kursiyerler, büyük emek isteyen keçe yapımı sırasında zaman zaman zorlansalar da ortaya çıkan eserler modaya yön vermeye hazırlanıyor. Ürünler arasında, özel kostümler, eldivenler, cüzdanlar, çoraplar, kaşe montlar ve aksesuarlar da bulunuyor. Unutulmuş el sanatlarından olan keçe nakışının gelecek kuşaklara aktarılması noktasında bu kursun çok önemli olduğunu kaydeden keçe kursu öğretmeni Selma Bocal, “Klasik keçeyi modern hale getirdik. Keçeden akla gelebilecek herşeyi üretiyoruz. Keçeden toka, tesbih, sikke, çanta, terlik, çarık ve kıyafet de yapıyoruz.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar