Orta Anadolu Toplum ve Aile Çalıştayı sona erdi

Kırşehir Valiliği’nin himayesinde ve Kırşehir Belediyesi’nin desteğiyle Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen II.

Google Haberlere Abone ol
Orta Anadolu Toplum ve Aile Çalıştayı sona erdi

Kırşehir Valiliği’nin himayesinde ve Kırşehir Belediyesi’nin desteğiyle Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen II. Orta Anadolu Toplum ve Aile Çalıştayı sona erdi. 8-9 Nisan 2014 tarihlerinde Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştay, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Beylü Dikeçligil’in Aile ve Değişim konulu açılış konferansı ile başladı. Dikeçligil, konuşmasında aile ve modernite ilişkisi üzerine açıklamalarda bulundu. Çalıştay, 6 farklı oturumda gerçekleştirilen sunumların ardından kapanış oturumuyla sona ererken programın sonunda çalıştay katılımcılarına katılım belgeleri verildi.

Çalıştayın ilk gününde 'Aile Oturumu' gerçekleştirildi. Prof. Dr. Süleyman Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı Aile Oturumu'nun ilkinde söz alan İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, aile değerleri konusunu işleyerek, "Değerler doğuştan gelmez öğretilebilir. Bunun başladığı ilk yer ailedir.” dedi. Ardından söz alan Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Sibel Erkal ise aile içi şiddet ve yaşlılık konusundan bahsederek şiddetin her toplumda, her kültürde, her ekonomide var olduğunu söyledi. Aynı oturumda sırayla söz alan konuşmacılardan Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Taş, 'Türkiye – Belçika Evlilikler ve Göç, Damat Göçü ve Klinik Yansımalar' konusu üzerine; Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Yalın Uçar ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kızıldağ, 'Aksaray İlinde Yaşayan Genç Kadınların Evlilik ve Aile Örüntüleri' konusu üzerine; İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanı Vahdi Çoban ise 'Kadın ve Çocuğa Şiddetin Psiko Sosyal Etkileri' konusunu üzerine birer konuşma gerçekleştirdiler.

Aile Oturumu'nun ikinci bölümünde Prof. Dr. Sibel Erkal’ın moderatörlüğünde Sevinç Tok ve Binay Bilge Ermiş, 'Tek Ebeveynli Ailelerin Sorunları'; Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden Fatih Kılıçarslan, 'Şiddeti Önleyici Aile Terapi Yaklaşımı' konuları üzerine birer sunum yaptılar. Kırşehir Belediyesi Aile yaşam Merkezinden Neslihan Korkmaz’ın 'Gönül Dağı Projesi' hakkında bilgi verdiği bu oturumda Kırşehir Yardımsevenler Derneği Başkanı Nurten Büyüksaraçoğlu da 'Yaptıklarımız, Yapacaklarımız' konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Orta Anadolu Toplum ve Aile Çalıştayı’nın ikinci günü ise Kadın ve Çocuk konulu oturumlara ayrıldı. Kadın Oturumu'nun Prof. Dr. Sevim Nilay Işıksalan moderatörlüğündeki birinci bölümünde boşanma davalarından örneklerle kadına yönelik şiddet, kadın konuk evleri, sosyal sorumluluk projeleri, madde bağımlısı kız çocuklarının sosyal sorunları, kadın girişimciliği gibi konular ele alındı.

Kırşehir Barosu’ndan Av. Süreyya Ebru Beydoğan, 'Boşanma Davası: Bir Örnek Olay'; Ahi Evran Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gökçe Demir ve Kırşehir Kadın Konukevi Müdürü Filiz Güven, 'Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Konukevi: Kırşehir İli Örneği', Aksaray Üniversitesi’nden Arş. Gör. Gülçilem Şahin, 'Sosyal Sorumluluk Projeleri Kapsamında Madde Bağımlısı Kızların Sosyal Sorunlarına Derinlemesine Bir Bakış', Ankara Altındağ Şiddeti Önleme Merkezi’nden Şenol Demirhan, 'Koza Tanıtım Sunusu' konularında konuşmalarını yaptılar.
Kadın Oturumu'nun Doç. Dr. Nuri Baloğlu moderatörlüğündeki ikinci bölümünde ise Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneğinden Selen Doğan, 'Kız Çocukların İnsan Hakları'; Kırşehir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Deniz Akgül, 'Kırşehir’de Kadın Girişimciliğinin Durumu', Ahi Evran Üniversitesi’nden Arş. Gör. Meryem Berrin Teke, 'Kadınların Yüksek Pozisyonlara Gelememe Nedenleri'; Kadın Girişimci Fatma Pınardağ, 'Nasıl Başardım' konulu sunumlarını yaptı.

Aynı günün 'Çocuk Oturumu'nda ise çocuğa yönelik şiddet, çocuk istismarı ve ihmallerine ilişkin farkındalık yaratma, çocuklarla iletişim konuları tartışmaya açıldı. Doç. Dr. Nihat Çalışkan moderatörlüğünde gerçekleşen 'Çocuk Oturumu”nun ilkinde Ahi Evran Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Ayşegül Selimhocaoğlu, 'Çocuklarla İletişim', Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sibel Küçük, 'Çocuk İstismarı', Ahi Evran Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Şükran Şimşek, Ezgi Cerit, Ceren Coşkun, Nadifer urban, Elif Naz Kızıldemir, 'Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmaline İlişkin Farkındalık Düzeylerini İncelenmesi', Ahmet Özalp, 'Çocuğun Cinsel İstismarı' ve Yrd. Doç. Dr. Deniz Koçoğlu 'Bir Şiddet Türü Olarak Zorbalığı Anlamak ve Önlemek' konuları üzerine konuştular.

Yine Doç. Dr. Nihat Çalışkan moderatörlüğünde gerçekleşen 'Çocuk Oturumu”nun ikinci bölümünde ise Kırşehir Rehberlik Araştırma Merkezi’nden Erol Ata ve Hasan Yüce, 'Türkiye’de ve Kırşehir’de Özel Eğitim Hizmetleri', Kırşehir Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’dan Rıza Kalaycı, '0-18 Yaş Aile Eğitimi Programı ve Kırşehir’de Uygulanması'; Ahi Evran Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şimşek ve Doç. Dr. Rüştü Yeşil, 'Bir İnsanlık Sorunu: Mülteci Çocukların Eğitimi (Kırşehir Deneyimi)'; Aksaray Üniversitesi’nden Arş. Gör. Gülçilem Şahin ve Doç. Dr. Figen Akça, 'Akılcı-Duygusal Davranış Modeli ile Ergenlerde Madde Bağımlılığına Neden Olan ve Tedaviyi Zorlaştıran Yerleşik İnançların incelenmesi' konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Çalıştayın kapanış panelinde bir değerlendirme yaparak sorunların çözümünde yeni programlar, yeni yaklaşımlar ve yeni yönelimlerin uygulanması gerektiği yönünde ortak paydada birleşen katılımcılar, konuya ilişkin görüşlerini bildirdiler. Katılımcılar, bütün kurumların ve sektörlerin koordineli çalışması, medyanın kadın ve çocuk konularına daha duyarlı olması, rehberlik hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve devlet politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladılar. CİHAN

Yorumlar