ORSAM'ın DAEŞ destekçileri Raporu

"DAEŞ terör örgütünün sahadaki askeri eylemlerinin yanı sıra söylemleri de fazlasıyla dikkate değer"

Google Haberlere Abone ol
ORSAM'ın DAEŞ destekçileri Raporu
Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Ceren Yazgan, terör örgütlerinin sosyal medyayı kullanımı hakkında, "Sosyal medyaya baktığımızda bu fenomen sınırları aşmış durumda. Sosyal medyada her şeyi bulmak mümkün. Çok ciddi bir kapasite ve mali kaynaktan bahsediyoruz." dedi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezince (ORSAM) hazırlanan "Sosyal Medyanın Terör Örgütlerince Kullanımı: DAEŞ Örneği" raporu, Büyükhanlı Park Otel'de düzenlenen panelde açıklandı.

Panelin açılışında konuşan Yazgan, sosyal medyanın terör örgütlerince kullanımının çok hızlı şekilde gerçekleştiğini belirtti. Bunun örneğinin DEAŞ'ta da görüldüğünü dile getiren Yazgan, medyanın kullanımının eski bir fenomen olduğunu söyledi.

Medya, siyasi şiddet ve aşırıcılık ilişkisine de değinen Yazgan, sosyal medyanın kendi içerisinde dinamiklerinin olduğunu, özellikle yazılı ifadelerin hızlı şekilde yaygınlaştığını kaydetti. Bakanlık olarak özellikle terörle mücadele ve ilgili konularda yapılan araştırmaları yakından takip ettiklerine dikkati çeken Yazgan, Türkiye'de siyasi şiddet ve aşırıcılığın farklı şekillerde kendini gösterdiğini belirtti.

Yazgan, DEAŞ ve diğer radikalleşen örgütler arasında bazı paralelliklerin görülebileceğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin, bu sorunla mücadele için tüm uluslararası platformlarda ve değişik bölgelerde işbirliği yaptığını dile getiren Yazgan, "Ama yine de halen küresel politika geliştiriciler ve uygulayıcıları olarak uyanamadığımız bazı noktalar var. Bizler, 'Kendi sınırlarımız ve hukuk çerçevemiz içerisinde bazı kurallar koyarsak başka sıkıntılardan kurtulabiliriz' sanıyoruz. Halbuki sosyal medyaya baktığımızda bu fenomen sınırları aşmış durumda. Sosyal medyada her şeyi bulmak mümkün. Çok ciddi bir kapasite ve mali kaynaktan bahsediyoruz." diye konuştu.

Rapordan

Raporun, " Terörün propagandası: DAEŞ terör örgütü ve Konstantiniyye Dergisi" başlıklı bölümünde, örgütün Türkiye'ye yönelik propaganda faaliyetinde bulunabilmek amacıyla Türkçe yayınlanan Konstantiniyye dergisini çıkardığı vurgulandı.

Güvenlik alanında devletler için sadece eylemlerin değil, söylemlerin önem taşımaya başladığına dikkat çekilen raporda, eylemsel düzeydeki adımların devletler tarafından dikkate alındığı, söylemlerin kimi zaman göz ardı edilebildiği ifade edildi. Raporda, "Ancak günümüzde iletişim teknolojilerinde yaşanan ilerleme sayesinde söylem sabit bir mekana hapsolmaktan kurtularak mekanın ötesine geçip farklı coğrafyalarda kendisine taraftar bulabilmekte ve söylemle birlikte ortaya çıkan düşünceleri halihazırda paylaşan kişilerde etkiler yaratabilmektedir. DAEŞ terör örgütünün sahadaki askeri eylemlerinin yanı sıra söylemleri de fazlasıyla dikkate değerdir." ifadeleri kullanıldı.

DEAŞ'ın kurguladığı iletişim stratejisiyle 115'ten fazla ülkede 30 binden fazla yabancı terörist savaşçıyı Suriye-Irak hattında kontrol ettiği topraklara çekebildiği belirtilen raporda, yabancı terörist savaşçılarının mobilizasyonu açısından Konstantiniyye dergisinde öne çıkan hicret kavramına bu noktada dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.

Örgütün, Türkiye'ye yönelik propaganda faaliyetinde bulunabilmek amacıyla Türkçe yayınlanan Konstantiniyye dergisi çıkardığı vurgulanan raporda, "İncelenen dergilerde, DAEŞ’in en temel amacı olan Türkiye’de yaşayan insanların bilgilendirilmesi ise DAEŞ'in kendisine yönelik yaptığı olumlama propagandasıyla gerçekleştirildiği görülmüştür." değerlendirmesinde bulunuldu.

Konstantiniyye dergisinin ilk yedi sayısını kapsayan örneklemde kafir, küfr/küfür ve tağut kelimelerinin sıkça kullanıldığının görüldüğü ifade edilen raporda,Türkçe okuyuculara yönelik çıkarılan bu derginin sahip olduğu yönetim sistemi nedeniyle en başta Türkiye Cumhuriyeti devletini ötekileştirerek kendi ideolojik formasyonunu güçlendirmeye çalıştığına dikkat çekildi.

Raporun, "Türkçe konuşan DAEŞ destekçileri üzerine Twitter Sosyal Ağ Analizi" bölümünde ise Türkçe konuşan DEAŞ destekçilerine ilişkin 21 çekirdek hesaptan 2 bin 567 kişilik bir arkadaş ağı tespit edildiği belirtildi. Söz konusu kitlenin ortalama 283 arkadaşı, bin 726 takipçisinin bulunduğu kaydedildi.

Söz konusu DEAŞ destekçileri arasında ortalama günlük atılan tweet sayısının 5,3 olduğunun altı çizilen raporda, Türkçe konuşan DEAŞ destekçilerinin gündemlerini özellikle PKK ve onunla bağlantılı hususlar ile ruhani ve kendi ideolojilerinin temelini oluşturan dine ait hususlar oluşturduğuna vurgu yapıldı.

Yorumlar