Ormanları yangına karşı 'dikenli incir' koruyacak

Mersin'de ormanlık alanlar yangına karşı dikenli incirle dirençli hale getirilecek. Bu yıl Mersin'deki her işletme müdürlüğünde ilkbahara kadar en az 10 bin adet dikenli incir dikilmesi planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ormanları yangına karşı 'dikenli incir' koruyacak

Mersin'de ormanlık alanlar yangına karşı dikenli incirle dirençli hale getirilecek.

Bu yıl Mersin'deki her işletme müdürlüğünde ilkbahara kadar en az 10 bin adet dikenli incir dikilmesi planlanıyor. Ormanlarda yangının etkisini azaltması planlanan dikenli incir meyvesi ile de orman köylüsüne gelir getirecek. Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, dikenli incirin ilk uygulamasının yapıldığı Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü'ndeki çalışmaları yerinde inceledi.

Müdürlüklerine bağlı işletmelerde 2008 yılından beri Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) uygulandığını ifade eden Baca, amaçlarının ormanları
yangına dirençli hale getirerek ekosistemde bulunan diğer tüm canlılar ile yerleşim yerleri ve tarım alanlarını korumak olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle 500-600 metre rakımdaki çok fakir toprak özelliği taşıyan taşlık ve kayalık alanlarda dikenli incir dikileceğini anlatan Baca, her işletme müdürlüğünde ilkbahara kadar en az 10 bin adet dikenli incir dikilmesinin planlandığını kaydetti. Dikenli incirin ilk uygulamasının ise Erdemli Orman İşletme Müdürlüğünde yapıldığı bilgisini veren Baca "Dikenli incir dikilerek Yangın Durdurma Zonu (YDZ) hatlarındaki dirençli türlerin bütünlüğünün devamı sağlanırken hem de gelir getirici özelliği olan dikenli incirin meyvesiyle köylülerimize sosyal amaçlı katkı sağlanması hedeflenmektedir. Çalışmalarımız Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerindeki tüm İşletme Müdürlükleri'nde devam edecektir." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar