'Ormanlar, kese böceği yiyen böcekler üretilerek korunuyor'

Antalya Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, çam kese böceğiyle mücadeleyi laboratuvar ortamında yetiştirdiği böcekle yapıyor. İlçe Orman İşletme Müdürlüğü, laboratuvarında yıllık 5 bin 500 carabidae familyasından calosoma sycophanta...

Google Haberlere Abone ol
'Ormanlar, kese böceği yiyen böcekler üretilerek korunuyor'

Antalya Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, çam kese böceğiyle mücadeleyi laboratuvar ortamında yetiştirdiği böcekle yapıyor. İlçe Orman İşletme Müdürlüğü, laboratuvarında yıllık 5 bin 500 carabidae familyasından calosoma sycophanta böcek yetiştirerek doğaya bırakıyor.

Laboratuvar ortamında yetiştirildikten sonra doğaya bırakılan böcekler ormanlarda çam fidanlarına zarar veren çam kese böceğini yiyerek besleniyor. Böcek, günlük 3 çam kese böceği yiyor ve 15'ni de öldürüyor. Bir toprak altı böceğinin yıllık 380-500 çam kese böceği yediği belirtiliyor.

Böcek, laboratuvar şartlarda kitle üretimi yapılarak çam kese böceği, meşe sünger örücüsü, sedir kese böceği ve halka kelebeği zararlarını yiyerek besleniyor. Laboratuvar şartlarında bir çiftin bulunduğu üretim kabında 148 adet yumurta elde ediliyor. Böcek yumurtadan larva, toprak ve nem durumuna göre 15 gün içinde çıktığı ifade ediliyor.

Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, ormanları güçsüz bırakan çam kese böceğine karşı laboratuvar ormanında yetiştirdikleri böcekle mücadele ettiklerini söyledi. Biyolojik mücadelenin her zaman ilaçlı mücadeleye karşı daha etkili olduğunu belirten Hacıoğlu, çam kese böceğinin çamların gelişmesine engel olduğunu, böceklerinin ölü çam kese böceklerini yemediğini canlılarını yediğini kaydetti. Ormanlara zarar veren çam kese böceğini yok etmede zirai ilaçla mücadelenin zor ve maddi tutarının yüksek olduğunun altını çizen Hacıoğlu, biyolojik mücadele için gerekli olan böcek üretimini laboratuvar ortamında sıfır maliyetle ürettiklerini ifade etti.

Bir calosoma böceğinin 5 yıl içinde ortalama bin 600 çam kese böceği yediğine dikkat çeken Hacıoğlu, biyolojik mücadele ile aynı zamanda ormanda yaşayan canlı türlerine hiç bir zarar vermeden koruma altına aldıklarını söyledi. Hacıoğlu, "Bu sene 5 bin 500 böceği ormanlık alana bıraktık. Kese böceğine karşı yaptığımız tamamen biyolojik ve doğayı korumaya yönelik. Uygulama aynı zamanda ekosistem zincir halkasını kırmadan canlıların doğada varlıklarını koruyoruz. İlaçlama yerine biyolojik yöntemle mücadeleyi doğru buluyoruz." dedi. CİHAN

Yorumlar