Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 385 bin kişiye eğitim verildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman yangınlarına karşı halkı bilinçlendirmek için eğitim seferberliği başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 385 bin kişiye eğitim verildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman yangınlarına karşı halkı bilinçlendirmek için eğitim seferberliği başlattı. Bakanlık bu kapsamında bugüne kadar 385 bin kişiye eğitim verdi. Bu çerçevede bugüne kadar düzenlenen 195 etkinlikle 61 bin 317 asker ve itfaiyeci eğitim aldı. Ayrıca orman köylülerine, avcı, çoban ve çiftçilere yönelik çalışmalar da yapan bakanlık bu kapsamda ise 4 bin 403 toplantı ile 30 bin 57 avcı, çoban ve çiftçiye, 15 bin 472 köyde ise 294 bin 187 orman köylüsüne eğitim verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 2014 yangın mevsimi için hazırlıklarını sürdürüyor. Orman yangınlarına karşı eğitim seferberliği başlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı halkın her kesimine hitap eden eğitimler ve çalışmalar düzenliyor. Orman yangınlarının çok büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunun farkında olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman yangınlarına karşı halkı şuurlandırmak için eğitim seferberliği başlattı. Bu kapsamda halkın her kesimine yönelik eğitim çalışmaları düzenleyen bakanlık OGM bünyesinde bulunan Sincap Orman Çocuk Tiyatrosu ile çocukları da orman yangınları konusunda bilinçlendiriyor. Askerler ve yerel itfaiye teşkilatlarına da eğitimler veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu çerçevede bugüne kadar düzenlediği 195 etkinlikle 61 bin 317 kişi asker ve itfaiyeciyi eğitti. Ayrıca orman köylülerine, avcı, çoban ve çiftçilere yönelik çalışmalar da yapan bakanlık bu kapsamda ise 4 bin 403 toplantı ile 30 bin 57 avcı, çoban ve çiftçiye, 15 bin 472 köyde ise 294 bin 187 orman köylüsüne eğitim verdi.

TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YANGIN EĞİTİMİ

Turizm acenteleri ve turistik tesislerde çalışan personelinde orman yangınlarının çıktığı turistik alanlarda önemli bir rol üstlendiğini düşünen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, düzenlediği 150 eğitimle 24 bin 411 kişiyi eğitti. Diğer yandan orman yangınlarına karşı farkındalığı artırmak maksadıyla orman içi kamp ve gezi faaliyetleri düzenleniyor, gönüllü sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı ve mahalli izcilik teşkilatları ile işbirliği yapılıyor. Ayrıca radyo ve televizyonlarla işbirliği yaparak tv programlarına katılım sağlanıyor ve belgeseller ile spot yayınlar hazırlanıyor. Yerel etkinliklere katılım sağlanarak, ormanla kucaklaşma ve tabiat yürüyüşleri düzenleniyor.

Halkı orman yangınlarına karşı eğiten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman yangınlarına karşı mücadele edecek personelin eğitimlerine büyük önem vererek, 2014 yangın mevsiminde çıkacak yangınlara karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda Antalya’da kurulan Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi’nde (UOYEM) 2014 yılı içerisinde Mart ayı sonuna kadar
352 teknik personele yangın uzmanlık, 252 orman muhafaza memuruna ormancılık ve orman yangınları konularında, 292 arazöz operatörüne ise ileri sürüş teknikleri konularında eğitim verildi.

EĞİTİMLER YILSONUNA KADAR DEVAM EDECEK

2014 yılı sonuna kadar 540 teknik personelin, 504 orman muhafaza memurunun ve 728 arazöz operatörünün eğitilmesinin planlandığı merkezde ayrıca yangın işçilerine de eğitim veriliyor. Orman yangınlarına müdahale konusunda yerinde eğitim programları da uygulayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu çerçevede orman bölge müdürlükleri tarafından düzenlenen eğitimlerle, yangınlara müdahale edecek personeli yerinde eğitecek. Bölge müdürlüklerinin yapacağı bu eğitimler ise Haziran ayında gerçekleşecek. Her yıl düzenlenen bu eğitimlerle orman yangınlarına müdahalede bulunacak personelini daha donanımlı hale getirmeyi hedefleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013 yılında Antalya Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde (UOYEM) 226 arazöz operatörüne ileri sürüş teknikleri konularında, 200 teknik personele de yangın uzmanlık eğitimi vermişti. Yangın eğitim merkezinde sadece kendi personeline eğitim vermekle kalmayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı yurt dışından gelen teknik personellere de eğitim veriyor. Bu kapsamda 2013 yılında Bosna-Hersek Cumhuriyetinden gelen 36 teknik personele orman yangınları ve arazöz kullanımı konularında eğitim verdi.

ÜLKE ORMANLARININ YÜZDE 60’ININ YANGINA ÇOK HASSAS

Türkiye’nin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, ülke ormanlarının yüzde 60’ının yangına çok hassas olduğuna dikkat çekerek, “Yangına ilk müdahale süresini 18 dakikaya indirdik. Bu süreyi 2015’te 15 dakikaya indirmek için çalışıyoruz. Bu hedeflerimize ulaşmak için personelimizin iyi bir eğitim alması gerektiğinin farkındayız. Bu yüzden Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nü (UOYEM) kurduk ve eğitimlerimizi burada veriyoruz. Resmi açılışını Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 2012 tarihinde yaptığı tesiste ilk dersi ise ben vermiştim. Akdeniz’in en büyük ve modern tesisi olarak inşa ettiğimiz bu tesiste sürekli eğitim veriliyor. Orman yangınları ile mücadelede uluslararası işbirliğine verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak yabancı uzmanlara da eğitim veriyoruz.” diye konuştu.

Orman yangın mevsimine hazırlıklarının devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Türkiye bulunduğu Akdeniz Havzası ülkeleri arasında orman yangınları ile mücadelede en başarılı ülke konumunda bulunuyor. Bu başarıdaki payda personelimize verdiğimiz eğitimlerin rolü büyük” dedi. Yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğunu hatırlatan ve ALO 177 ihbar hattının orman yangınları hususunda çok önemli olduğunu da belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde daha dikkatli olunmasını ve yangın görüldüğünde bu hattın aranması gerektiğini söyledi.
CİHAN

Yorumlar