Orman köylüsünün 'kırçan toplamasının engellenmesine tepki

Samsun'un Terme ilçesinde ormanlık alandaki dikenlerin filizleri 'kırçan' olarak isimlendiriliyor ve vatandaşlardan yoğun olarak ilgi görüyor. Yaban Hayatını Koruma görevlileri, ormandan yapılan bu işlemi yaban hayatını koruma adına engelliyor.Kırçan...

Google Haberlere Abone ol
Orman köylüsünün 'kırçan toplamasının engellenmesine tepki

Samsun'un Terme ilçesinde ormanlık alandaki dikenlerin filizleri 'kırçan' olarak isimlendiriliyor ve vatandaşlardan yoğun olarak ilgi görüyor. Yaban Hayatını Koruma görevlileri, ormandan yapılan bu işlemi yaban hayatını koruma adına engelliyor.

Kırçan toplayan vatandaşlar bir araya gelerek, kırçan toplama işinin engellenmesine tepki gösterdi.Terme Sivaslılar Mahallesi Muhtarı Sefa Yıldırım, ormana zarar vermeden yapılan toplama işlemine engel olunmasına tepki gösterdi. Yıldırım, "Ormanda bulunan mahalle sakinlerine 'kırçan' topluyor deyip isim alarak cezayla tehdit etmeleri asla kabul edilemez. Şoför hariç bu üç görevli vatandaşlarımızla gözleşip yüz göz olmuşlardır. Bu konuda Sayın kaymakamımıza, sayın valimize sesleniyorum. Kırçan orman köylüsü olan Sivaslılar Mahallesi'nin milli ürünüdür, ekonomik ürünüdür, üç dört ay fakir ve yoksul insanlarımız geçimini buradan sağlamaktadır. Muhtarlık olarak 6-7 yıldan beri bizlere kapalı olan ormanımızın halkımıza açılmasını istiyoruz. Bizlere kapatılan ormanın içinde yapılmak istenen tüm yasadışı işlerin ortaya çıkması için halk denetimi istiyoruz. Karşı tarafımızda bulunan çoban yatağında olduğu gibi plaj ve mesire yerleri bizlere de tahsis edilsin. Kimse ormandan yararlanılmasına tepki göstermesin." dedi.

Ormanda bir aile ortalama günde 30 kilograma yakın kırçan toplayabiliyor ve 100 lirayı aşkın para kazanabiliyor.

CİHAN

Yorumlar