Orman köylüsüne tek tuşla destek ile 3 milyon kağıt tasarrufu sağlanacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ‘Or-Köy Bilgi Sistemi’ uygulamaya koydu. Proje sayesinde orman köylüleri artık kredilerinin sonuçlandırılmasından geri ödemelerin takibine kadar bütün süreçleri bilgisayar ortamında tek tuşla gerçekleştirecek.

Google Haberlere Abone ol
Orman köylüsüne tek tuşla destek ile 3 milyon kağıt tasarrufu sağlanacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ‘Or-Köy Bilgi Sistemi’ uygulamaya koydu. Proje sayesinde orman köylüleri artık kredilerinin sonuçlandırılmasından geri ödemelerin takibine kadar bütün süreçleri bilgisayar ortamında tek tuşla gerçekleştirecek. Or-Köy Bilgi Sistemi sayesinde çalışmalara ilişkin zamandan ve mekandan bağımsız raporlar üretilebiliyor ve geçmiş yılların verilerine anlık erişim sağlanabiliyor. Ayrıca, yazışma ve onay süreçleri de bilgi sistemi üzerinden gerçekleştirildiğinden yılda yaklaşık 3 milyon sayfa kağıt tasarrufu sağlanarak ekonomiye katkıda bulunuluyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bir ilki daha hayata geçirdi. OGM’nin uygulamaya koyduğu ‘Or-Köy Bilgi Sistemi’ ile orman köylüleri artık kredilerinin sonuçlandırılmasından geri ödemelerin takibine kadar bütün süreçleri bilgisayar ortamında tek tuşla gerçekleştirecek. OGM uyguladığı projelerdeki, aylarca süren planlama, tespit ve kredilendirme sürelerini kısaltmak, köylüleri evrak yükünden kurtarmak ve geri ödemeleri kolaylaştırmak maksadıyla Or-Köy Bilgi Sistemi'ni hayata geçirdi.

Or-Köy Bilgi Sistemi ile kredilendirme işlemlerinin bütün aşamaları, bölge müdürlükleri ödenek talep ve tenkis işlemleri, ödenek kullanma miktarları, kredi geri ödemeleri, borç erteleme işlemleri, taahhüt ihlali süreci, icra işlemi ve borç bilgilerinin güncellenmesi işlemleri uygulama üzerinden takip edilecek.

    Bu uygulamanın hayata geçmesiyle orman köylüleri artık farklı kurumlardan herhangi bir evrak temin etmek için köyünden, işinden, gücünden ayrılmadan köylerine gelen görevliler aracılığı ile TC kimlik numaralarıyla kredi talebinde bulunacaklar ve anında kredi talepleri sonuçlandırılarak proje uygulamasına da kısa bir süre içerisinde geçebilecekler. Or-Köy Bilgi Sistemine başvuru için gerekli evraklar yine bilgi sistemi üzerinden ilgili kurumlardan dijital ortamda temin edilecek.

    Or-Köy Bilgi Sistemi sayesinde çalışmalara ilişkin zamandan ve mekandan bağımsız raporlar üretilebiliyor ve geçmiş yılların verilerine anlık erişim sağlanabiliyor. Ayrıca, yazışma ve onay süreçleri de bilgi sistemi üzerinden gerçekleştirildiğinden yılda yaklaşık 3 milyon sayfa kağıt tasarrufu sağlanarak ekonomiye katkıda bulunuluyor.

    SUNULAN HİZMETLERLE ORMAN KÖYLÜLERİ KALKINIYOR

    Orman köylülerinin sosyal ve ekonomik kalkınmalarına destek vermek maksadıyla 22 bin 450 orman köyünde yaşayan vatandaşlara OGM tarafından hibe ve kredi destekleri veriliyor. Bununla birlikte yerinde kalkındırma ilkesiyle kırsal kesimde uyguladığı bitkisel- hayvansal üretim, eko turizm, el sanatları gibi gelir getirici projeler ile de istihdam sağlayarak köyden kente göçün önlenmesine katkıda bulunuyor. OGM, ayrıca odun tüketimini azaltmayı hedefleyen güneş enerjili su ısıtma sistemleri, dış cephe mantolama, dam örtüsü gibi sosyal amaçlı krediler ile de köylülerin yaşam kalitelerini arttırmaya devam ediyor.

    Orman Genel Müdürlüğü'nce ülke genelinde yürütülen projelerle her yıl yaklaşık 25 bin aileye ekonomik ve sosyal amaçlı kredi ve hibe desteği veriliyor. OGM, özellikle son yıllarda kredi desteklerinde yaptığı 10 kata varan artışla ve bürokratik işlemleri azaltmasıyla önemli hizmetler gerçekleştiriyor. CİHAN

Yorumlar