ORKÖY yüzleri güldürüyor

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ORKÖY faaliyetleri sayesinde tüm Türkiye’de orman köylerinin sosyal ve ekonomik açıdan desteklenerek, köylerdeki halkın yaşam kalitesi artırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
ORKÖY yüzleri güldürüyor

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ORKÖY faaliyetleri sayesinde tüm Türkiye’de orman köylerinin sosyal ve ekonomik açıdan desteklenerek, köylerdeki halkın yaşam kalitesi artırılıyor.

    Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bölgesinde 2013 yılında ORKÖY ekonomik kredilerden süt ve besi sığırcılığı, süt ve besi koyunculuğu ile seracılık kredisi, sosyal kredilerden de güneş enerjisi ile dış cephe mantolama kredileri verildi. Süt sığırcılığında kredi kullanan aileye 2 baş düve, besi sığırcılığında 10 adet dana, süt koyunculuğunda 30 koyun ve 1 koç, besi koyunculuğunda ise 50 koyun kredisi veriliyor.

    Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, orman köylülerini kalkındırarak ormana olan baskılarını azaltmak istediklerini belirterek şunları dile getirdi: “ORKÖY ferdi kredi türündeki desteklerin başında gelen sosyal krediler, Orman Köylülerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, odunun yakıt maddesi olarak kullanılmasını azaltmak ve israfını önlemek, aynı zamanda ormanların korunmasını sağlamak gayesiyle veriliyor. Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri, mantolama, dam örtülüğü malzemeleri, ısıtma pişirme araçları gibi projelere sosyal krediler verilmekte. Sosyal kredilerin geri ödemesinde faiz uygulaması da bulunmuyor. Bölge Müdürlüğümüzde 2013 yılında 272 aileye güneş enerjisi, 68 aileye de dış cephe mantolama kredisi kullandırıldı.”

    Ekonomik kredilerde desteklerin bir kısmının hibe şeklinde olduğunu dile getiren Coşkun, şöyle devam etti: “Ferdi kredi türünde verilmekte olan ekonomik krediler, daha ziyade gelir arttırıcı olarak aile işletmeleri projelerine veriliyor. Bunlar; süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, seracılık, besi sığırcılığı, besi koyunculuğu, fenni arıcılık, kültür mantarcılığı, meyvecilik, bağcılık, mandacılık gibi projelerdir. Kredilerde ödeme süreleri kredi türüne göre 4-7 yıl arasında değişiyor. Ekonomik kredilerden faydalanma şartları orman köylüsünün veya muhtarın yazılı başvurusu, yeni yayınlanan yönetmeliğimize göre orman köyünde kredi tespit tarihi itibariyle en az bir yıl süreyle ikamet ediyor olması, muhtaç olması ve bunun muhtarlıktan alınacak bir belgeyle belgelendirilmesi şeklindedir. Yeterli talep olmaması halinde ise daimi işçi, memur, esnaf ve emeklilere de kredi veriyoruz. Şehit, gazi, dul ve yetimlerinin kuraya tabi olmadan kredilerden faydalanma olanağı bulunmaktadır.”

    Belli bir oranda hibe desteği de verildiğini vurgulayan Coşkun, “Bölge Müdürlüğü olarak, 2013 yılında 145 aileye süt sığırcılığı ile toplamda 290 düve, 20 aileye besi sığırcılığı ile toplamda 200 dana, 59 aileye süt ve besi koyunculuğu ile 1962 koyun, 5 aileye de seracılık kredisi olmak üzere toplamda 3 milyon 531 bin TL ekonomik destek verdik. Bu miktarın 882 bin 987 TL’lik kısmı hibedir. Ayrıca bir kooperatifimize de 500 bin TL işletme kredisi verildi.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar