Orhanlı köylüleri içme suları için eylem yaptı

İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köylüleri, İZSU’nun yeni şebeke projesini protesto etti. Ballı Oluk mevkisinden getirilen içme sularının atalarından kalma olduğunu ve memba suyu kalitesi taşıdığını, İZSU'nun döşediği...

Google Haberlere Abone ol
Orhanlı köylüleri içme suları için eylem yaptı

İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köylüleri, İZSU’nun yeni şebeke projesini protesto etti. Ballı Oluk mevkisinden getirilen içme sularının atalarından kalma olduğunu ve memba suyu kalitesi taşıdığını, İZSU'nun döşediği şebekeyle gelen suyun ise içilemeyecek halde olduğunu iddia etti.

Köy meydanında ellerinde döviz ve pankartlarla toplanan köylüler adına konuşan Orhanlı Gençlik Doğu Spor Kulübü Derneği Başkanı Galip Ener, "İZSU köyümüze girdikten ve altyapı çalışmalarına başladıktan sonra her şey değişti. Kaş yaparken göz çıkardılar. Bize sormadan kanal çalışmasına başladılar. Suyu hangi şekilde ve nasıl vereceklerini bize açıklamadılar. Şu anda evlerimize gelen bahçe suyumuz ve kullanma suyumuz evlerimize akmamaktadır. İZSU, haber vermeden bunu kesti. Biz İZSU ile birlikte çalışmak istedik ve sözünü aldık. Toplantılar yaptık fakat ne yazık ki analarımız, evlerinde aşa, ekmeğe koyacak su bulamamakta. Bizim derdimiz çok büyük. İçecek su bulmakta zorlanıyoruz. Suyumuzun içerisine bilmediğimiz bir suyun karışmasını istemiyoruz. Bize bir an önce kendi imkânlarımızla dağdan getirdiğimiz suyun verilmesini istiyoruz. Ne yazık ki köyde insanlar tedirgin." dedi.

'DERDİMİZ ÜZÜM YEMEK, BAĞCI DÖVMEK DEĞİL'

Sınırlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhittin Akbulut ise, "Bizim İZSU’ya karşı olduğumuz gibi şeyler düşünülebilir. Öyle bir durum yok. Sadece kullanma suyu ile içme suyumuzun ayrılmasını istiyoruz. Daha önce köylüler olarak içme suyumuzu ayrı, kullanma suyumuzu ayrı şebekeden getiriyorduk. Biliyorsunuz böyle hak aramaların iki ayağı vardır. Birisi hukuksal ayaktır, birisi de insan faktörüdür. İnsanlarımız burada, hukukçumuz da var. Biz istiyoruz ki hukuka aktarılmadan İZSU ve belediye yetkilileri, bizim bu sorunumuzu çözmek için gelip bizimle konuşsunlar. Seçimlerden önce bir anlaşma yaptık İZSU Genel Müdürlüğü ile; kullanma suyunu köye bırakacaklardı, içme suyunu yine bildiği gibi evlerden akıtacaktı ama şu anda biz hem kullanıp hem de bahçelere verirsek bu su yetmeyecektir. Arkasında da başka şey arıyoruz. Belki bizim şaşal suyunu satmak gibi bir niyetleri var diye düşünüyoruz. Türkiye’de artık her şey bir havuç politikası gösteriliyor. İnsanlar alıştırılıyor, ondan sonra da kazıdığında altından başka şeyler çıkıyor. Biz bu konuda çok tedirginiz. İnsanlar buraya işlerini güçlerini bıraktı geldi ama bir kez daha söylüyoruz, derdimiz üzüm yemek, bağcı dövmek değil. İçme suyu ile kullanma suyu eski statüsünde devam etsin istiyoruz." şeklinde konuşu.

"İçme suyumuzu geri istiyoruz" diye alkışlı slogan atan köylüler, daha sonra olaysız şekilde dağıldı. CİHAN

Yorumlar