Orhangazi Üniversitesi'nden 1.5 milyon TL’lik sanayi odaklı laboratuvar

Bursa’nın ilk ve tek vakıf üniversitesi konumundaki Orhangazi Üniversitesi (BOU), Sanayi Odaklı Uygulamalı Mekanik Ar-Ge laboratuvarı kurdu. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) destekli laboratuvar, öğrencilerin yanı sıra talep...

Google Haberlere Abone ol
Orhangazi Üniversitesi'nden 1.5 milyon TL’lik sanayi odaklı laboratuvar

Bursa’nın ilk ve tek vakıf üniversitesi konumundaki Orhangazi Üniversitesi (BOU), Sanayi Odaklı Uygulamalı Mekanik Ar-Ge laboratuvarı kurdu. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) destekli laboratuvar, öğrencilerin yanı sıra talep doğrultusunda özel sektöre de hizmet sunacak.

Laboratuvar, öğrenci ve akademisyenlerin yetişmesine katkı sağlarken, diğer üniversitelerden akademisyenlere de araştırma yapma imkanı sağlayacak. Bölgede önemli bir misyonu eda edecek laboratuvar, sanayiciye de önemli oranda destek verecek. Uygulamalı mekanik laboratuvarında özellikle tahribatlı ve tahribatsız malzeme muayeneleri yapılabilecek. Ağırlıklı olarak inşaat mühendisliği ve makine mühendisliği bölümüne ilişkin cihazların bulunduğu iki bölümden oluşan laboratuvar, kendi içinde iki ayrı lokasyona ayrılıyor, toplamda dört lokasyondan oluşuyor. Laboratuvarda yaklaşık 44 cihaz ve iki ana yazılım yer alıyor.

1.5 MİLYON LİRALIK LABORATUVAR

Bursa Orhangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Reşat Özcan, uygulamalı mekanik laboratuvarına BEBKA’nın büyük destek verdiğini belirterek, “Toplam maliyeti yaklaşık 1.5 milyon TL. Bunun yaklaşık 1 milyon TL’si BEBKA tarafından karşılanıyor. Laboratuvarımız öğrencilerimiz, akademisyenler, hem de iş adamları ve sanayicimize hizmet edecek. Özellikle inşaat mühendisliği ve makine mühendisliği alanında hizmet verecek.” dedi.

Laboratuvarın daha çok malzemelerin özelliklerini test etmek için kullanılacağını anlatan Prof. Dr. Reşat Özcan, şu bilgileri verdi: “İnşaat mühendisliğindeki beton ve çeliklerin özelliklerinin test edilerek ve daha güvenli binaların yapılması için oldukça faydalı hizmet verecek. Ayrıca makine mühendisliği ile ilgili çelik, kauçuk ve plastik gibi malzemelerin özelliklerini test etmek için de kullanılacak.”

BEBKA yetkililerinin de katılımı ile yapılan açılıştan sonra Prof. Dr. Reşat Özcan ve beraberindekiler laboratuvarı törene katılanlara tanıttı. Özcan ve yetkililer cihazları çalıştırarak ilk deneyleri yaptı. En çok ilgi gören bölüm ise direncini ölçmek için yapılan beton patlatma denemesi oldu.

CİHAN

Yorumlar