Orhangazi, ilk iş olarak savaş meclisini toplamış, istişare yapmış

Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, 6 Nisan 1326 tarihinde Bursa’nın Orhangazi tarafından fetih edildiğini ve Türk yurdu yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Orhangazi, ilk iş olarak savaş meclisini toplamış, istişare yapmış

Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, 6 Nisan 1326 tarihinde Bursa’nın Orhangazi tarafından fetih edildiğini ve Türk yurdu yapıldığını söyledi. Bizans tekfurunun o gün sarayı terk ederek Orhangazi’nin tayin ettiği koruma birliğinin himayesinde Gemlik’e götürülüp İstanbul’a gitmesi için gemiye bindirildiğini anlatan Yıldızlap, Orhangazi’nin ilk iş olarak savaş meclisini topladığını vurguladı.

    Bursa Kent Konseyi (BKK) Ressamlar Çalışma Grubu tarafından Bursa’nın fethinin 688. yılı münasebetiyle düzenlenen konferansta ‘fetih sonrası Bursa’ anlatıldı. Bursa’nın Fethi’nin 688. Yılı Kutlama Haftası’ nedeniyle BKK Ressamlar Çalışma Grubu tarafından "Bursa’nın Fethi ve Osmanlı Tarihi" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, 6 Nisan 1326 tarihinde Bursa’nın Orhangazi tarafından fetih edildiğini ve Türk yurdu yapıldığını söyledi. Bizans tekfurunun o gün sarayı terk ederek Orhangazi’nin tayin ettiği koruma birliğinin himayesinde Gemlik’e götürülüp İstanbul’a gitmesi için gemiye bindirildiğini anlatan Yıldızlap, Orhangazi’nin bugün Bey Sarayı olarak adlandırılan Tekfur Sarayı’na yerleştiğini belirtti. Orhangazi’nin ilk iş olarak savaş meclisini topladığını vurgulayan Yıldızalp, “Sultan ilk iş olarak aşiret zamanından beri önemli işlerde karar alınması için görev yapan savaş meclisini sarayda topladı ve yapılması gereken işlerin müzakeresine geçildi. Gündemde 8 maddede sıralanmış konular vardı. Bu konular tek tek görüşülüp müzakere edildi ve kararlar alındı. Bursa’nın başkent yapıldığı ferman ile Osmanlı topraklarında yaşayanlarla diğer ülke devlet başkanlarına bildirildi. Bursa’nın Türkleştirilmesi için diğer şehirlerden, Anadolu’nun muhtelif yerlerinden Türkler getirildi. Vezir-i azamlığa Hacı Kemalettin oğlu Alaaddin Paşa tayin edildi. Devletin bayrağı tespit edildi. Darphane kurulmasına geçildi ve bir yıl sonra para basıldı. Düzenli ordu kuruldu. Bursa Kalesi içinde devlet teşkilatı için binalar yapıldı ve şehrin geliştirilmesi çalışmalarına başlandı." dedi.

    Bursa’nın fethinden rahatsız olan Bizans İmparatoru’nun 1329 yılı başında Orhangazi’ye haber göndererek savaş ilan ettiğini söyleyen Yıldızalp şunları kaydetti: "28 Mayıs 1329 günü iki devletin ordusu İstanbul’un Anadolu yakasında karşılaştılar. Bizans ordusu Maltepe’de ve Osmanlı ordusu Kartal’da yerlerini aldı. 29 Mayıs 1329 günü sabahı güneş doğarken her iki tarafın aynı anda hücumu ile savaş başladı ve akşam hava kararana kadar devam etti. Savaş alanında ağır olarak yaralanan Bizans İmparatoru, Maltepe sahilinde bekleyen gemilerle boğazın karşı tarafına geçirildi. Bu savaş sonucunda İzmit hududundan Beykoz’a kadar olan İstanbul’un Anadolu yakası Osmanlı toprağı oldu. Bu savaşa Bizanslılar ‘Palekanon Savaşı’, Osmanlılar ise ‘Maltepe Zaferi’ dedi." CİHAN

Yorumlar