Orgeneral Güler: Odada fısıldayarak konuşanlar vardı

Darbeciler tarafından Genelkurmay'daki odasında rehin alınan Genelkurmay Başkanı İkinci Başkanı Güler, darbecilerin kendisine yönelik muamelesini anlattı

Google Haberlere Abone ol
Orgeneral Güler: Odada fısıldayarak konuşanlar vardı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından ifadesine başvurulan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, olay günü odasında yaklaşık 10 eğitim kıyafetli, silahları kendisine çevrilmiş personeli gördüğünü belirterek, "Derhal ellerimi arkadan bağladılar. İlk başta ağzımı bantladılar. O vaziyette dururken sivil giyimli biri omzuma vurarak, 'Komutanım merak etmeyin bu bir tatbikat' şeklinde alaycı ifadelerle konuşunca baktım, benim emir subayım Mehmet Akkurt olduğunu gördüm" dedi.

Güler, savcılık ifadesinde, Genelkurmay İkinci Başkanı olarak görev yaptığını, 15 Temmuz günü 21.25 sıralarında makam odasında yalnız çalıştığını söyledi.

Kapının çalındığını belirten Güler, "Girmesini söyledim. Fakat evrakla ilgilenmemden dolayı girenlerin kim olduğunu fark etmedim. Birden bir patırtı ile 'Yere yat, yere yat' sesleri yükseldi. Kafamı kaldırdığımda odamda yaklaşık 10 eğitim kıyafetli, silahlı, hepsi silahlarını üzerime çevirmiş personeli gördüm." diyerek o anları anlattı.

İçlerinden birinin tekrar "Yere yat" diye bağırması üzerine tekrar "Siz kimsiniz?" diye sorduğunu belirten Güler, tekrar "Yere yat" denilerek üzerine saldırıldığını ifade etti.

Bunlardan birini tutarak diğer tarafa fırlattığını, bu kişinin yere düştüğünü anlatan Güler, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine daha büyük bir öfkeyle üzerime çullandılar. Yüzükoyun yere yatırdılar. İçlerinden biri kafama ayağıyla bastırdı. Ayaklarımı ve kolları ayırıp çekiyorlar, beni etkisiz hale getirmeye çalışıyorlardı. Derhal ellerimi arkadan bağladılar. İlk başta ağzımı bantladılar. O vaziyette dururken sivil giyimli biri omzuma vurarak, 'Komutanım, merak etmeyin bu bir tatbikat' şeklinde alaycı ifadelerle konuşunca baktım, benim emir subayım Mehmet Akkurt olduğunu gördüm. Odamdaki bu saldırıyı yapan ve benim üzerime bu şekilde hücum edip etkisiz hale getiren ekibin yöneticisi olduğunu anladım. Kafama yüzümü kapatacak şekilde bere geçirdiler. Bu şekilde zorla beni kaldırdılar. Bu yapılanlara karşı direniyordum. Beni yerde sürükleyerek koridora çıkardılar."

Güler, bu ana kadar içlerinden hiçbirisini tanıyacak bir pozisyonunun olmadığını, kendisini koridorda sağa, sola çevirerek sürüklediklerini, 3 kat aşağı sürükleyerek götürüldüğünü belirtti.
Daha sonra binanın yan tarafındaki kapıdan dışarı çıkarıldığını ve orada bekleyen bir araca sokulduğunu anlatan Güler, şöyle devam etti:

"Araç hızla hareket etti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı istikametindeki kapıya doğru götürdüler. Nizamiyeye gelince 'Kapıları aç' diye bağırıyorlardı. Bağıran kişinin sesinden tanıdığım kadarıyla emir subayım Mehmet Akkurt idi. Kapıyı oradaki mantar bariyerlerin indirilmemesi nedeniyle açtıramayınca önde oturan Mehmet Akkurt araçtan indi. Oradaki birilerine 'Kapıyı aç yoksa ateş edeceğim' diye bağırdı. Ardından ateş ettiğini ve karşı taraftan da mukabil ateşle karşılık verildiğini anladım. Benim de içerisinde bulunduğum araca mermiler isabet ediyordu. Araçta benim yanımda oturan biri araçtan indi 'bir şehit' diye bağırdı. O anda araçta solumda bulunan şahsa omuzum ile şiddetli şekilde vurdum. Bunun üzerine açık olan arka kapının muhtemelen dışında sol tarafta bulunan diğerleriyle beni araçtan çıkardılar ve dizlerimin üzerinde asfalt üzerinde sürterek başka bir araca götürdüler. Yanımda kimse yokken arka koltukta 2-3 dakika beklemenin ardından beni indirdiler. Berenin aralıklarından gördüğüm kadarıyla bir ambulansa bindirdiler. Genelkurmay kışlası içerisinde hareket ettikten bir süre sonra dolaştırarak bir binanın önünde durdurlar. Beni yaka paça araçtan çıkararak çok dar bir merdivenden muhtemelen 1 kat aşağı indirdiler. Beni orada bir odanın içine soktular. Odama ilk baskın yapıldığında 'Yere yat' şeklinde bağıran şahsın dışında konuşan yoktu. Orada bir müddet bekledik. Daha sonra beni yukarı doğru çıkardılar. Tam binadan dışarı çıkarken biri 'Hayır, olmadı' dedi ve tekrar aynı merdivenlerden inerek aynı odaya girdik. Orada uzunca bir süre bekledik. Daha sonra benim kaldığım yere birkaç şahıs daha getirildiğini, 'Konuşma, kafanı kaldırma' şeklinde başkalarına hitap etmelerinden anladım."

"AKINCI ÜSSÜ'NE GETİRİLDİĞİMİ ANLADIM"

Bir süre sonra yukarı çıkarıldığını ve bir araca bindirildiğini belirten Güler, bir süre kışlanın içinde dolaştıklarını, ilerledikçe helikopter sesi duyduğunu anlattı.

Güler, 2 kişinin kendisini helikoptere bindirdiğini ifade ederek, "Sağıma ve soluma oturdular. Helikopter havalandı. Bir müddet gittikten sonra helikopter indi. Beni bir araca bindirdiler. Araç hareket halindeyken dışarıda jet sesleri duyuyordum. Geçen süreyi de göz önüne alarak Akıncı Üssü'ne getirildiğimi anladım." dedi.

Araçtan indirilip bir binaya sokulduğunu aktaran Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orada zifiri karanlık bir ortamda bir odaya girerek bir koltuğa oturttular. Odada sağımda ve solumda yine helikopterdeki şahıslar vardı. Şahıslardan birinin koridora çıktığını hissettim ve odada kalan diğer şahsa 'Evladım, arkadan kelepçeyi biraz gevşetebilir misin?' dedim. Daha önce hiç konuşmayan bu şahıs 'Peki komutanım' dedi ve hatta 'Komutanım isterseniz ellerinizi önden bağlayayım' dedi. Diğer şahıs tekrar odaya döndü. Ellerimin önden kelepçelendiğini görünce sinirlendi, kafamdan bereyi çıkararak görmemi engelleyecek şekilde daha sıkı bir kumaş parçasıyla bağladı. Oda halen zifiri karanlık olduğu için bunun öncesinde de şahısları tespit edebilecek imkanım olmadı. O sırada dizlerimin kanadığını fark ettim ve bu muameleyi yapan şahsa, 'Evladım, dizlerim kanıyor bana biraz yardımcı ol' dedim. Hiç sesini çıkarmadan sağ tarafımda farklı bir koltuğa oturdu. Epey bir zaman sonra bu şahıs kalkıp dışarı çıktı. Bunun üzerine ben kelepçe meselesinde de daha yumuşak tavırlı şahsa 'Evladım her tarafım uyuştu. Ayaklarımı uzatabilir miyim?' dedim. Şahıs, 'Tabii komutanım' dedi. Ayaklarımı uzatabileceğim şekilde bir koltuk getirdi. Ayaklarımı uzattım. Diğer şahıs odaya döndü, sesini çıkarmadı. Bir müddet daha geçtikten sonra bu şahsa tuvalete gitmem gerektiğini söyledim. 'Olur' demesi üzerine ayağa kalktım ve aynı şahıs beni, odanın içinde olduğunu sonradan gördüğüm tuvalete soktu. Ben ihtiyacımı gidermek için gözlerimin açılmasını söyleyince sol gözümü kısmen görecek şekilde araladı ancak 'Sakın kafanı arkaya çevirme' diye ikaz etti. Arkamda beklerken ihtiyacımı giderdim. Elimden tutup lavaboyu göstererek ellerimi yıkamamı sağladı. Daha sonra kağıt havluyla elimi kuruladı ve tekrar odada yerime oturttu.

Daha sonra aksi olan şahıs dışarı çıktı. Diğer şahsa 'Bir su içebilir miyim?' dedim. O da sanırım buzdolabını açtı, su olmadığını, buz dolabındaki sodayı açtığını, bunu içmemi, ayrıca su da getireceğini söyledi. Sodayı içtikten sonra şahıs bana bir bardak su getirdi. Epey bir müddet geçtikten sonra ve tahminime göre sabaha karşı aksi olan şahıs tekrar odaya girdi. Ayaklarım koltukta uzatılmış vaziyetteydi. İki kişi içerideyken üçüncü şahıs içeri girdi. Üçüncü şahıs ile diğerleri arasında kısık sesle bir konuşma olduğunu fark ettim. Çok kısık olduğu için duyamadım. Üçüncü şahıs odadan çıktıktan sonra aksi olan şahıs bir tane ayak bileğime, bir tane de dizimin altına plastik kelepçe taktıktan sonra birleştirdi. İlk kez o esnada çok korku hissettim. Daha sonra çok uzun zaman geçti, sessizlik var. Bu arada seslerden F4 olduğunu değerlendirdiğim jetlerin uçtuğunu ve manevra yaparak üssün içine makineli top ile bomba atarak taarruz ettiğini fark ettim. Bunun isyancılara karşı Silahlı Kuvvetlerin bir karşı hareketi olduğunu değerlendirdim."

O anda bir rahatlama hissettiğini anlatan Güler, bu olaylar sırasında odaya bazı kişilerin girdiğini, çıktığını ve hareketlilik olduğunu fark ettiğini anlattı.
 

Yorumlar