Organ nakline, şüpheli ölüm engeli

Çorum'da beyin ölümü gerçekleşen ve organlarının bağışlanmasına karar verilen üniversite öğrencisinin ölümünün şüpheli bulunması nedeniyle 6 kişiye hayat verecek olan organ nakli durduruldu.

Google Haberlere Abone ol
Organ nakline, şüpheli ölüm engeli

Çorum'da beyin ölümü gerçekleşen ve organlarının bağışlanmasına karar verilen üniversite öğrencisinin ölümünün şüpheli bulunması nedeniyle 6 kişiye hayat verecek olan organ nakli durduruldu.

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı öğrencisi olan Hatice Şahin (24), 3 hafta önce ailesi ile yemek yediği esnada aniden rahatsızlandı. Ailesi tarafından eve çağrılan ambulansla Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Şahin, 3 haftadır yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyordu. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak beyin ölümü gerçekleşen genç kızın ailesine organlarının nakli önerildi. Durumu değerlendirilen ve nakli uygun görerek aile, kızları Hatice Şahin'in organlarının 6 kişiye nakledilmesine onay verdi.

Bunun üzerine Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı D.r. İnanç Özel, Ankara Ulusal ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi ile iletişime geçti. Daha sonra Doç. D.r. Murat Ulaş yönetiminde Yüksek İhtisas Hastanesi ve Ankara Hastanesi'nden 6 kişilik ekip Çorum'a geldi.

ÖLÜMÜ ŞÜPHELİ BULUNDU

Şahin'in hastaneye adli vakıa olarak kayıtlara geçmesi nedeniyle Cumhuriyet Savcılığına bilgi verilmek zorunda kalındı. Hastaneye gelen Cumhuriyet Savcısı, Ankara'dan gelen ekiple görüşerek bahse konu genç kızın ölümünü şüpheli buldu. Yapılan görüşmeler neticesinde Şahin'in organlarının nakil işlemi durduruldu. Ankara'dan gelen ekiple görüşen savcı, yasal sorunlar çıkabileceğini gerekçe göstermesi üzerine gelen ekipler eli boş döndü. Bu arada Şahin'in cesedini incelemek üzere Samsun Adli Tıp Kurumu'ndan uzman istendi.

GENÇ KIZIN ÖLÜM NEDENİ TESPİT EDİLEMEDİ

Konuya ilişkin gazetecilere bir açıklama yapan Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı İnanç Özel, organ nakli sürecinin durduğunu açıkladı. Özel, genç kızın ise ölüm nedeninin henüz öğrenilemediğini kaydetti.

Hatice Şahin'in ölümünün şüpheli olmasından dolayı hem organ nakli için gelen ekibin hem Çorum'daki ekibin yaşanan süreçten sıkıntı yaşayabileceği ve önümüzdeki süreçte şikayetlere maruz kalınabileceği düşünüldüğünü söyleyen Özel, ''Olay Cumhuriyet Savcısına arz edildiğinde, Savcı beyde bunun üzerine bu kararı değerlendirerek olumlu veya olumsuz olabileceğini değerlendirdik. Savcı beyde son kararda almamız sonuçta adli bir sürece sebebiyet verebileceğini düşünülerek iptal edildi.
Şu anda hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Makineden çekilinceye kadar makinede tutulacak. Süreç durdu açıkçası, ilk girişindeki ölümün şüpheli olmasından dolayı hem organ nakli için gelen ekibin hem buradaki ekibin organ nakli ile sıkıntı çıkabileceği yarın şikayetlere maruz kalınabileceği düşünüldüğünden dolayı savcı beye bu arz edildi. Savcı beyde bunun üzerine bu kararı değerlendirerek olumlu veya olumsuz olabileceğini konsey olarak değerlendirdik. Savcı beyde son kararda almamız sonuçta adli bir sürece sebebiyet verebileceğini düşünülerek iptal edildi. Ani bir bayılma ve ondan sonra bilinç kaybı ve kalp durması olmuş. Savcı beyin gerekçesi sonuçta bir zehirlenme yada başka bir şey olabilir. Yarın şikayete maruz kalınabilir. Buda sonuçta herkesi sıkıntıya sokabilecek bir durum. Bu sebeple ortak verilen bir karar.'' dedi.

Halen genç kızın makineye bağlı olduğunu ifade eden Özel, sonuçlanma bittikten sonra tüm vücudun fonksiyonları durduktan itibaren hastanın makine ile ilişkisi kesileceğini ve adli tıpa gönderileceğini aktardı.

Yasal prosedüre mi takıldı sorusuna cevap veren Özel ''Hem evet hem değil. En son noktaya kadar makineye bağlı tutmak zorundayız. Kalbin atım sayısı düşüyor. Onunla alakalı süreç başladı. Organ nakli gerçekleşseydi iki börek, kornealar, böbrek, karaciğer olmak üzere 5 veya 6 kişiye nakil yapılacaktı.'' dedi.

CİHAN

Yorumlar