Organ naklinde Samsun yedinci sırada

Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak için yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, bu sayede Samsun’un iller arasında 7’inci sırada olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Organ naklinde Samsun yedinci sırada

Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak için yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, bu sayede Samsun’un iller arasında 7’inci sırada olduğunu söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Kurulu yapılacak faaliyetler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun’da yerel yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda beklenenin üzerinde kendilerine destek verdiklerini kaydetti. Söz konusu desteğin meyvesi olarak da Samsun’un bin 573 bağışçı sayısı ile iller arasında 7’inci sırada olduğunu hatırlatan Köksal, "Farkındalığı artırmak için başlatılan ‘Bağışlayın Engelleri Aşalım Projesi' kapsamında çeşitli faaliyetlerimiz olacak. Bu projenin teması organ bağışıdır. Bu konuda halkımızı, hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı bilgilendirme için toplantılar düzenleyeceğiz. Tıp Fakültesi Dekanlığımızla bu konu ile ilgili protokol imzaladık. Bu konuda organ bağışında görev yapan hocalarımızla, beyin ölümü ve organ bağışıyla ilgili bilgilendireceğiz. Amacımız organ bağışı ile ilgili bilgiler verip organ bağışı sayısını artırmaktır.” dedi.

Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, Organ Nakli Bölge Koordinasyon Kurulu'nun çalışmaları ile ilgili de bilgiler verdi. Önce slayt gösterimi ile organ nakli olan kişilerin hayatlarında meydana gelen değişimleri görsel olarak anlatan Kazak, Türkiye'de organ nakli olmayı bekleyenler arasında böbrek naklinin birinci sırada olduğunu belirtti. Türkiye’de organ nakli konusunda çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Dr. Mehmet Kazak şöyle konuştu: “Ülkemizde akciğer, böbrek, ince bağırsak, kalp, karaciğer, pankreas, uterus, kalp kapağı, kan dokusu, kemik, kıkırdak, kornea ve tendon nakilleri yapılmaktadır. Organ ve doku nakillerinde cins, ırk, zengin ve fakir ayrımı yapılmaz, organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı'nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre ülkede bekleyen hastalar arasında en uygun alıcıyı tespit eder. Sırada organ nakli bekleyen 30 bine yakın hasta var. Organ nakli sayısı yetersiz. Organlarımızı bağışlayalım, organlarımız toprak olmasın ve şifa bekleyen hastalara ihtiyaç olsun." CİHAN

Yorumlar