Organ nakli çetesine operasyon: 9 tutuklama

Antalya polisi tarafından 10 ilde 'organ ticareti' yapan örgüte yönelik düzenlenen operasyonda 42 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Organ nakli çetesine operasyon: 9 tutuklama

Antalya polisi tarafından 10 ilde 'organ ticareti' yapan örgüte yönelik düzenlenen operasyonda 42 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan örgüt yöneticisi ve üyesi 9 kişi tutuklandı. Zanlıların, maddi durumu kötü olan kişilerden aldıkları organları, nakil için sıra bekleyen hastalara sattıkları, nakil işlemini yurtdışında yaptıkları belirlendi.

    Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Büro Amirliği ekipleri Antalya merkezli bir grubun organ ticareti yaptığı istihbaratını aldı. İstihbaratı değerlendiren ekipler 10 ay devam eden teknik ve fiziki takibin ardından operasyon için düğmeye bastı. Antalya başta olmak üzere, İstanbul, İzmir, Bursa, Gaziantep, Mardin, Erzurum, Sivas, Şanlıurfa, ve Sivas'ta düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 42 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan örgüt lideri olduğu iddia edilen M.E.D. ile birlikte E.D., L.S., C.S., Ü.Ç., M.D., M.A.O., T.Ö. ve M.Z.Ö çıkarıldığı mahkemece, 'suç örgütü kurmak, örgüte üye olmak, örgüt faaliyetleri çerçevesinde insan ticareti yapmak, organ satın almak, satmak, satılmasına aracılık etmek, resmi belgede sahtecilik' suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderilirken, organlarını satan ve alan diğer şüphelilerde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

    Zanlıların, tek başın yaşayan maddi durumu kötü olan kişilerle irtibata geçerek bunları organları satmaya ikna ettiği belirlendi. Yine hastanelerde dolaşarak organ nakli için sıra bekleyen hastalara ulaşan zanlılar satın aldıkları organları bu kişilere yüksek fiyata sattığı tespit edildi. Nakil için sahte evrak düzenleyen örgüt üyeleri 3 hastanın naklini Tahran'a giderek yaptığı, diğer nakilleri de Antalya'da özel ve kamu hastanelerinde yaptıkları tespit edildi. Operasyon süresince 9 ayrı organ naklini gerçekleştiren suç örgütü ağırlıklı olarak böbrek ve karaciğer nakilleri yaptıkları öğrenildi. CİHAN

Yorumlar