Opr. Dr. Kuyucu: Hücreler yardımıyla doku tamiri ve gençleştirme yapılabiliyor

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ersin Kuyucu, son yıllarda tıp dünyasında kullanılan, hücreler yardımıyla doku tamiri ve gençleştirme işlemi olan "platelet rich plazma (PRP)" tedavisinin, ortopedi hastalarına da uygulanm.

Google Haberlere Abone ol
Opr. Dr. Kuyucu: Hücreler yardımıyla doku tamiri ve gençleştirme yapılabiliyor

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ersin Kuyucu, son yıllarda tıp dünyasında kullanılan, hücreler yardımıyla doku tamiri ve gençleştirme işlemi olan "platelet rich plazma (PRP)" tedavisinin, ortopedi hastalarına da uygulanmaya başladığını söyledi.

Kas ve tendon yaralanmalarında ve daha birçok rahatsızlığı giderilmesinde tercih edilen PRP tedavisinin Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Kliniği’nde de uygulandığını belirten Kuyucu, hastanın kendi kanıyla iyileşme imkanına sahip olduğu bu uygulama hakkında bilgi verdi. Opr. Dr. Kuyucu, şunları kaydetti: “PRP, trombositten zengin plazma anlamına gelir ve tamamen doğal bir şekilde, kişinin kendi kanının özel işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir. Doğal yoldan kas iskelet sistemi yaralanmaları ve hastalıklarının iyileşmesini hızlandıracak ve ümit verecek bir çözümdür. Trombositlerin esas olarak kanın pıhtılaşmasından sorumlu olduğu bilir. 30 yılı aşkın bir süredir, aktivite edildikleri zaman trombositlerin büyüme faktörleri diye bilinen iyileştirici proteinleri salgıladıkları bilinmektedir. İyi hazırlanmış bir kompozisyon içindeki büyüme faktörleri, dokuları iyileştirir ve yeniler. Ayrıca sessiz lokal hücreleri aktive ederler. Buradan hareketle kanımızda bulunan trombositlerin konsantrasyonunu arttırarak, doku iyileşmesini dramatik olarak hızlandıran büyüme faktörlerinin güçlü bir kokteylini yapabiliriz. Hastadan alınan kan, çeşitli işlemlerden geçirilerek trombositler biraraya toplanır. Toplanan trombositler, diğer kısımlardan ayrılarak PRP elde edilir.”

PRP'de amacın, bedenin kendinde bulunan iyileştirme yeteneği ve ileri teknolojinin kullanılması olduğunu vurgulayan Ersin Kuyucu, tedavinin genç ve orta yaşlı kişilere uygulandığını ama 30 ile 50 yaş arasında daha iyi sonuç verdiğini söyledi. Yöntemin başta diz, omuz ve kalça kireçlenmeleriyle ilgili rahatsızlıklarda kullanıldığını anlatan Kuyucu, “Omuz ağrıları, rotator omuz kasları yaralanmaları, kronik plantar fasit (topuk dikenli veya dikensiz), tenisçi ve golfçu dirseği, ayak bileği burkulmaları, tendinitler, bağ zorlanmaları, menisküs yırtığı gibi birçok ortopedik hastalıkta etkin ve güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.” dedi. CİHAN

Yorumlar