Opr. Dr. Dönmez: Şaşılık 6 yaşına kadar tedavi edilmelidir

Denizli Devlet Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Hüdai Dönmez, bir göz düz bakarken diğerinin içe, dışarıya, yukarıya ya da aşağıya kaymasının şaşılık olarak adlandırıldığını, doğuştan ya da sonradan oluşabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Opr. Dr. Dönmez: Şaşılık 6 yaşına kadar tedavi edilmelidir

Denizli Devlet Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Hüdai Dönmez, bir göz düz bakarken diğerinin içe, dışarıya, yukarıya ya da aşağıya kaymasının şaşılık olarak adlandırıldığını, doğuştan ya da sonradan oluşabileceğini söyledi. Halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılığın, düz karşıya bakan bir kişinin iki gözünün aynı istikamette olmaması olduğunu belirten Dönmez, çocukluk çağı hastalıkları arasında en sık görülenlerden biri olduğunu ifade etti. Şaşılığın en büyük sebebinin çocuklarda hipermetropi olduğunu ve hipermetropinin de doğuştan geldiğini, ailede şaşı biri varsa yeni doğan çocukta da görülme ihtimali olduğunu anlattı. Opr. Dr. Dönmez, "Şaşılık, görme kusuruna bağlı olmakla beraber yüksekten düşme, ateşli hastalık, havale geçirme, doğum esnasında yaşanan sıkıntılarla ortaya çıkabilir. Yine kaza geçirilmesi, beyin kanaması, menenjit, şeker, yüksek tansiyon ve guatr da göz sinirlerinde felç yaparak şaşılığa sebep olabilir." dedi.

Şaşılığın içe (ezotrapya), dışa (ekzotropya), yukarıya (hipertropya) ve aşağıya (hipotropya) şeklinde dört çeşidi olduğunu belirten Hüdai Dönmez, tedavinin erken yaşlarda başlamasının, kalıcı hasarları önleyeceğini söyledi: "Çocuklarda görülen şaşılıkta erken teşhis çok önemlidir. Ebeveynler, çocuklarını çok iyi gözlemlemelidir. Ailede şaşılık geçmişi olan varsa daha da dikkatli olunmalıdır. Çocuk 8-10 aylıkken şaşılık tespit edilirse 2,5 yaşına kadar gözlük kullanmaya başlaması gerekmektedir, çünkü gözlük takılmazsa çocuğun gözünde tembellik gelişeceği için göz kayması kalıcı olabilir. Ayrıca çocuk, gözlük kullanımına küçüklükten alışmış olur. Zaten gözlüğü taktığı andan itibaren etrafını daha net göreceği için sevecektir. Şaşılık 3 yaşından sonra, yani çocuğun oyun çağına denk gelirse gözlük takmak istemeyebilir. 3 yaşından sonra da gözlüksüz geçen bir saatin bile tedavide önemi büyüktür. Ayrıca 6 yaşına kadar çocuk tedavi edilmezse şaşılığın psikolojik boyutu da ortaya çıkar.”

Şaşı olan çocuğun okul yıllarında sınıf arkadaşlarından ve çevresinden dalga geçilme, alay konusu olma gibi tepkilerle karşılaşacağını vurgulayarak, “Bu da psikolojisini olumsuz etkiler. Okul çağındaki şaşılıklarda gözlük yetersiz kalır. Bu nedenle erken yaşta tedavi, hem psikolojik olarak hem de tedavinin başarıya ulaşması açısından son derece önemlidir. Çocuklarda gözlük yetersiz kalırsa cerrahi tedavi, 6 yaş ve öncesinde yapılmalıdır." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar