Önümüzdeki yıl Adana’nın ihracatta atılım yılı olacak

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, geçtiğimiz günlerde ATO tarafından hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan Dış Ticaret Eylem Planı’nın hayata geçirilebilmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını...

Google Haberlere Abone ol
Önümüzdeki yıl Adana’nın ihracatta atılım yılı olacak

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, geçtiğimiz günlerde ATO tarafından hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan Dış Ticaret Eylem Planı’nın hayata geçirilebilmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını ifade etti. Menevşe, “Önümüzdeki dönem, Adana’nın ihracatta atılım yılı olacaktır. Bunun için tüm firmalarla iletişim kurularak, hiç ihracat yapmayan firmaların karşılaştıkları sorunların çözümüne, yapanların da ihracat miktarlarını nasıl artırabileceklerine yönelik çalışma yapacağız. Çünkü Adana’nın tekrar eski günlerine dönebilmesi için ihracatını artırmaktan başka çaresinin bulunmadığını düşünüyoruz.” dedi.

ATO’nun Haziran ayı olağan meclis toplantısı, Tarkan Kulak Başkanlığı’nda gerçekleşti. Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ve 2014 Mayıs Ayı Mizanı’nın okunup kabul edilmesinin ardından gündeme ilişkin konular ele alındı. Toplantıda, ATO tarafından restore edilerek kent kültürüne kazandırılan tarihi binanın, Adana’nın yöresel kültürünü yansıtan ürünlerin sergilenmesi için iki yıl süreyle Çukurova Üniversitesi’ne devredilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca, Vakıf Üniversitesi için oluşturulan Adana Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Mütevelli Heyeti’nde çeşitli nedenlerden dolayı boşalan 6 üye de belirlendi. ATO Meclisi tarafından kabul edilen 6 kişilik listede Selahattin Usanmaz, Ahmet Sürerdamar, Uğur Büyükkantarcı, Sami Pancaroğlu, Cemal Akın ve M. Beyazıd Konuklu yer aldı.

Toplantının son bölümünde söz alan Başkan Atila Menevşe, Adana’nın ihracatının artırılmasına yönelik çalışmaları anlattı. ATO tarafından hazırlanan Dış Ticaret Eylem Planı’nın, tam anlamıyla uygulanması durumunda önemli mesafeler kaydedileceğine dikkat çeken Menevşe, “Eylem Planı, Adana’nın ihracatındaki sorun ve nedenleri ile çözüm önerilerini ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Bizlere düşen görev eksiklerimizi belirleyip, buna göre yol haritası hazırlamaktır. Amacımız, üretim yapan tüm üyelerimizi ihracata yönlendirmektir.” diye konuştu. İhracatın en önemli unsurlarının yatırım, istihdam ve üretim olduğunu ifade eden Menevşe, şöyle devam etti:

“Ekonomi Bakanlığı tarafından proje ve kümelenme yaklaşımları esas alınarak, firmalarımızın rekabetçiliğini artırıp, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılabilmesi hedefiyle yürürlüğe konulan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) Projesi’ne Adana olarak sadece üç sektörle katıldık. İhracatımızı artırmak istiyorsak bu tür teşvik ve destek projelerinde daha fazla sektörle yer almalıyız. Oda olarak, halihazırda sunduğumuz fuar desteklerinin yanında üyelerimiz için fuar rehberini de oluşturacağız. Bu rehber içerisinde, fuarlara nasıl katılım sağlandığı, hangi desteklerden faydalanabilecekleri gibi önemli bilgiler yer alacak. Dış ticaret eğitimlerine daha fazla ağırlık vererek, ihracat yapmak isteyen firmalarımızı hem bilinçlendirecek hem de cesaretlendireceğiz.”

Menevşe, konuşmasının sonunda Çukurova Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarına da değinerek, “Adana Valimiz Mustafa Büyük, önümüzdeki bir yıllık dönemde Çukurova Kalkınma Ajansı’nın yönetim kurulu başkanlığı görevini de yürütecek. Bunun yanında çok sayıda yetkilerle donatılan Büyükşehir Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü ve Adana Ticaret Odası başkanı olarak ben de bu süreçte daha etkin olmaya çalışacağız. Adana olarak, bu değişim ve avantajları en iyi şekilde kullanıp, başta dış ticaret olmak üzere bir çok konuda atılım yapma şansına sahibiz. Bu şansı, kentimizdeki tüm kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte en iyi şekilde kullanacağımıza inanıyorum.” dedi.

ATO meclis toplantılarında geleneksel hale getirilen 'Sektörel Sunumlar' bölümünde, Meclis Üyesi Uğur Büyükkantarcı tarafından 32. Meslek Grubu’nu oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörlerindeki sorunlara işaret edildi. Ulusal boyutta yüksek kira bedelleri ve AVM’lerdeki mağaza zincirlerinden olumsuz etkilenen sektöre, yerel ölçekte de “Sosyete Pazarı” adı altında gerçekleşen tezgah satışlarının büyük zarar verdiğine dikkat çeken Büyükkantarcı, sunumunda şu görüşlere yer verdi:

“İlimizde kurulan Sosyete ve Çarşamba pazarlarında el emeği olmayan ve mağazalarda satılanların birebir aynıları olan ürünler satılmakta, bu pazarlarda kira, vergi, SGK primleri ödenmeksizin denetimsiz satış yapılmaktadır. Bu da haksız rekabete yol açmaktadır. Cumartesi günleri kurulan Sosyete Pazarı’nda en az 350 tane tezgah yer alıyor. Ancak bu tezgahların yalnızca yaklaşık yüzde 10’u Adanalılara ait. Diğer tezgahlarda ise İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri, Gaziantep gibi çeşitli illerden getirilen ürünler Adana halkına kirasız, vergisiz ve denetimsiz bir şekilde satılıyor. Halbuki bu pazarların kurulma amaçları el emeği ürünlerin satılması ve Adana ekonomisine katkı sağlanmasıdır. Söz konusu pazarların her ne kadar ekonomiyi canlandırdığı söylense de yüksek kiralar ve vergiler altında ezilen sektördeki sıkıntıları daha da artırmaktadır. Denetlenmeyen bu pazarlar amaçlarının dışına çıkmıştır. Yüksek mağaza kiraları, tabela ve iş yeri açma vergisi, elektrik gibi fatura bedelleri altında ezilen odamız üyeleri, çok az miktarda tezgah parası ödeyen satıcılarla haksız bir rekabet içinde olmaktan rahatsızlardır. Üstelik tezgah başı toplanan paranın kime gittiği de bir soru işaretidir. Adana Büyükşehir ve ilçe belediyeleri bu konudaki denetimleri artırmalıdır.”

CİHAN

Yorumlar