'Onlar hırsızdır' ön yargısı abdalları daha fazla suça itiyor

Abdalların toplumdan soyutlanması ve ötekileştirilmesi suça itilmesini sağlıyor. Bir polislik ve adli olayda 'Onlardan başkası değildir, onlar yapmıştır' peşin hükümlülüğü abdalları toplumdan uzaklaşmasına neden oluyor. Antalya'nın...

Google Haberlere Abone ol
'Onlar hırsızdır' ön yargısı abdalları daha fazla suça itiyor

Abdalların toplumdan soyutlanması ve ötekileştirilmesi suça itilmesini sağlıyor. Bir polislik ve adli olayda 'Onlardan başkası değildir, onlar yapmıştır' peşin hükümlülüğü abdalları toplumdan uzaklaşmasına neden oluyor.

Antalya'nın Gündoğmuş Baro Temsilciliği, 'Abdalların ötekileştirilmesine bağlı suça itilmesi' üzerine yaptığı 3 yıllık çalışmayı tamamladı. 3 yıllık çalışmanın önümüzdeki günlerde 'Torosların Unutulan ve İlgisizliğe Bağlı Suça İtilen Esmer Yüzlü İnsanları' ismi ile kitaplaştıracağı belirtildi.

Gündoğmuş Baro Temsilcisi Mücahit Gündoğdu, 3 yıllık çalışma neticesinde Antalya Zeytinköy ve 6 ilçesinde yaşayan abdalların 'bunlar hırsızdır' algısına bağlı toplumda soyutlanmaya bağlı suça itilmenin her geçen gün artış gösterdiğini söyledi.

Zararlı alışkanlıklara bulaşmada abdal anne ve babalarında çocuklarını koruyamadan dert yandığını belirten Gündoğdu, 3 yıl içinde Antalya Zeytinköy, Finike, Elmalı, Serik ve Manavgat ile Konya Seydişehir'de yaşayan 100 abdal aile ile yüzyüze görüştüğünü ve 20 aileninde hukuki danışmanlığını yaptığını kaydetti.

Abdalları yürekleri temiz ve sofrası açık insanlar olarak tarif eden Gündoğdu, Antalya'nın birçok ilçesinde yaşayan abdalların 'aile için fedakar olma ruhunu' nesilden nesile sürdürmede örnek olduklarını söyledi.

Toplumun, bunlar çingene, bunlar hırsız ve bunlara güvenilmez algısının abdalları üzdüğünü belirten Gündoğdu, abdalların kendilerini en fazla üzün sözün 'bunlar çingene sözü' olduğunu ifade etti.

Abdallar da hırsızlık olayının düşük sevide olduğunu bilinmesi gerektiğini, sünni olanların yanı sıra Alevi-Bektaşi inancını benimseyen abdalların bulunduğunu belirten Gündoğdu, İslam'daki helal-haram inancına vakıf olunduğu, bir çuval ceviz torbasında bir kaç çürük cevizin olabileceğini, bunun bütün abdalları aynı kategoride değerlendirme anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

Yaşlı abdalların en önemli tedirginliğinin kültürel yozlaşmaya bağlı çocuklarını ve torunlarının kötü niyetli insanların kirli işlerine alet edilmesi olduğunu belirten Gündoğdu, "Abdallar maalesef toplumda bunlar hırsızdır ön yargısına bağlı ötekileştirilmiştir. Toplumda rengine bakılarak kolay kolay abdallara iş verilmiyor. Bunlar hırsılık yapar algısı abdalların sosyal hayatın her alanında yer almalarını engelliyor. Ön yargıya bağlı toplumdan uzaklaşan abdal gençleri kötü alışkanlıklara buluşmasına neden oluyor. Suça itiliyorlar. İş verildikten sonra abdallar çalışmaktan çekinmiyor. Abdallar önce bize güvenilsin istiyor. Hepsi şefkat ve merhamete muhtaç. Abdalların yüzde 95'i alın teriyle çalışarak evlerine ekmek götürmek istiyor. Bunu da genelde yazın at arabasıyla turist taşıma, temizlik işleri, kağıt, geri dönüşüm malzemesi toplayarak ve müzik yaparak oluyor." dedi.

ABDALLARIN OKUMA ORANI ÇOK DÜŞÜK

Abdalların başta Antalya Zeytinköy olmak üzere suça bulaşmasını önlemek ve topluma kazandırılması için projeler hazırlanması gerektiğini altını çizen Gündoğdu, bu konuda geçmiş yıllarda Antalya İl Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığını, abdalların tek istediğinin bir olay karşısında 'aman bunlar yapmıştır denilerek' hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan peşinen suçlu ilan edilmesinin önüne geçmek olduğunu kaydetti. Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:"İtilmişliğe bağlı abdal gençlerde suç oranları her geçen gün artıyor. Yalnızlığa itilen bir gence kötü ve art niyetli insanlar daha çabuk ulaşır. Kötü işlerine alet eder. 20 abdal ailesine hukuki danışmanlık hizmeti veriyorum. Bu geçmiş yıllarda azdı. Son üç yıl içinde abdal gençlerinde suça bulaşma oranında yüzde 70'lere varan seviyede artış var. Toplum bu çığlığa ses vermeli. Sokağa itilen her çocuk karşımıza bir gün potansiyel suçlu olarak çıkabilir."

Gündoğdu, imkan verildiği ve sağlandığı takdirde bir abdal ailenin çocuğununda doktor, mühendis, avukat, polis ve diş hekimi olabileceğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar