Önemsenmeyen boyun ağrısı fıtığa neden olabilir!

Türkiye Proloterapi ve Ağrı Merkezi Klinik Direktörü Uzman Doktor İlker Solmaz, modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olan fiziksel aktivitelerden yoksun 'sedanter' adı verilen yaşamın, boyun fıtığı oluşumunu tetiklediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Önemsenmeyen boyun ağrısı fıtığa neden olabilir!

Türkiye Proloterapi ve Ağrı Merkezi Klinik Direktörü Uzman Doktor İlker Solmaz, modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olan fiziksel aktivitelerden yoksun 'sedanter' adı verilen yaşamın, boyun fıtığı oluşumunu tetiklediğini belirtti. Uzm. Dr. İlker Solmaz, “Gün boyu bilgisayar ekranına doğru eğilerek çalışma sonucu ortaya çıkan boyun ağrılarına gereken özen gösterilmediği takdirde, fıtığa ve sonrasında ise sinirlerin baskı altında kalmasına bağlı olarak bacaklarda güçsüzlük, idrar kaçırma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.” dedi.

Uzm. Dr. İlker Solmaz, boyun ağrıları ve boyun fıtığı ilgili bilgiler verdi.


Günümüzde her üç kişiden birinin boyun ağrısı yaşadığını belirten Solmaz, "Yanlış duruş şekli ve egzersizden yoksun yaşam en büyük nedeni. Boyun fıtığı rahatsızlığının başlangıç döneminde boyun ve sırt ağrısı ön plandadır. Boyun ağrıları eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga çevresindeki kas ile bağların bozulması sonucu gelişerek fıtığa ve kemiklerin birbirine sürtmesi sonucu da kireçlenmeye neden olur. ” dedi.

Uzm. Dr. İlker Solmaz, “Ağrılar ilerledikçe fıtığa, fıtığın da sinirlere baskı yapması sonucunda kollardan parmaklara kadar uzanan ağrı ve uyuşmalar meydana gelir. Sonrasında sinirin baskı altında kalmasına bağlı olarak kuvvet azalması başlar ve tedavi edilmeyen bölgeye bağlı olarak bacaklarda güçsüzlük, idrar kaçırma gibi rahatsızlıklara neden olur.” diye konuştu.

Uzm. Dr. Solmaz, boyun ağrılarından korunmak için alınabilecek önlemler olarak şunları sıraladı: "Masa başında çalışıyorsanız, kol destekli bir sandalyede, omuzlarınız geride ve ayaklarınız yere değecek şekilde oturun. Sırtınıza ve belinize arkadan destek verin. Ensenize de bir yastık ile destek sağlayın. Sandalyeden öne doğru kayarak kalkın. Uzun süre bilgisayar kullanmak, kitap ve gazete okumak, televizyon seyretmekten sakının. Masada otururken kısa aralar verip, ayağa kalkın. Yüksekten bir şey alacaksanız, merdiven kullanarak o yüksekliğe yakın olmaya çalışın. Ani ve sert hareketlerden kaçının. Özellikle iş yaparken rahat ve sıkmayan kıyafetler giyin. Kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın. Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp, uyuya kalmayın. Telefonun ahizesini omuz ile boynuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın. Omurga sağlığınız için yüzmeyi de ihmal etmeyin." CİHAN

Yorumlar