Öncü benler kanserin habercisi olabilir

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Perihan Öztürk, ‘öncü ben’ olarak isimlendirilen benlerin cilt kanserinin habercisi olabileceğini söyledi....

Google Haberlere Abone ol
Öncü benler kanserin habercisi olabilir

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Perihan Öztürk, ‘öncü ben’ olarak isimlendirilen benlerin cilt kanserinin habercisi olabileceğini söyledi.

Vücutta, sayısı 50’yi aşan ve renkleri birbirinden farklı olan benlere ‘öncü ben’ denildiğini belirten Öztürk, benlerin deriye renk veren melanin maddesini yapan hücrelerin ciltte ortaya çıkmasıyla oluştuğunu ifade etti. Güneş ışınlarının vücuttaki benlerin sayılarını ve kansere dönüşme riskini artırdığını belirten Öztürk, “Benler genelde birbirine benzeyen dağılımlar gösteriyor. Ama eğer baktığınızda birbirine benzemeyen çap, büyüklük, renk ve simetri olarak farklılık arz eden bir şey görülüyorsa biz buna çirkin ördek belirtisi diyoruz. Bu kişi zaman kaybetmeden kesinlikle doktora danışmalıdır. Bunun dışında beninizde bir büyüme, kaşınma ya da kanama gibi herhangi bir değişim fark ederseniz yine hekime başvurmalısınız.” dedi.

Benlerin doğuştan olabileceği gibi, genetik yapı ve ultraviyole ışınların etkisi ile sonradan da ortaya çıkabileceğini söyleyen Öztürk, “Deri kanserleri genelde 50 yaş üstü kişilerde ve uzun süreli yoğun güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde görülmektedir. Buna rağmen melanoma genç, yetişkinlerde de görülebilmektedir. Hassas cilt tipine sahip olan ve güneş yanıklarına eğilimi olanlar, çocukluk döneminde ciddi güneş yanığı geçirenler, vücudunda 50 ve üzeri ben olanlar daha yüksek risk altındalar. Gövdede ben yerleşmesini çok beklemiyoruz, gövde yerleşimli benler biraz daha dikkat çeken, risk oluşturan benler. Kanser yüzde olmaz mı? Olur, özellikle ayak tabanlarında, tırnak yataklarında, kahverengi lekelenme varsa, şekli düzensizse mutlaka kanser açısından araştırılması gereken bir konu. Displastik (gelişimi bozuk) nüks dediğimiz, ailesinde özellikle deri kanserine yatkınlığın maligin melanoma bulunan kişilerde çocukluk çağından itibaren ben sayıları giderek artar. Özellikle gövdede yerleşim varsa, sayı 50’nin üzerindeyse, renkler birbirinden farklıysa o zaman bu kanser öncüsü benlerden olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin düzenli olarak 6 ayda bir kontrole gitmeli.” diye konuştu.

35 YAŞINDAN SONRA ÇIKAN BENLERE DİKKAT

Öztürk, 35 yaşından sonra çıkan benlerde kanser olma riskinin daha yüksek olduğunu ifade ederek, “Ben herkeste olur, özellikle güneş gören açık tenli kişilerde daha sık rastlanan bir durum. Vücutta 35 yaşına kadar ben çıkması normal karşılanabilir ama bu yaştan sonra ben çıkmasını normal karşılamıyoruz. 35 yaşından sonra ben çıkıyorsa o benlerin atipik ya da kanser olma ihtimali normalden çok daha fazla.”

EN TEHLİKELİ TÜR MELANOMA

Cilt kanserleri arasında en tehlikeli türün Melanoma cilt kanserleri olduğunu dile getiren Öztürk, “Melanoma, en fazla ölüme neden olan cilt kanseridir. Diğer organlara sıçrama riski var. Haftalar veya aylar içerisinde süratle büyüyen, koyu renk, düzensiz kenarları ve karışık renkleri olan lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca, siyah ve kahverengi olmayan pembe ve kırmızı nodüller şeklinde de görülebilir. Acil tedavi edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

MELANOMA TEDAVİSİ ERKEN TANIYLA MÜMKÜN

Ben kontrolünün ayda bir kez alışkanlık haline getirtmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Şüpheli benler sadece güneşe maruz kalan veya görünen yerlerde meydana gelmez. Bu nedenle tüm vücudun bir boy aynasının karşısında kontrol edilmesi gerekir. Ben takibi ve deri kanserlerinin teşhis edilmesinde dermoskopi denilen cihazdan faydalanmaktayız. Son zamanlarda geliştirilmiş olan bilgisayarlı dermoskopi cihazları yüzde 85’e yakın tanı koyma olanağı sağlıyor. Erken tanı koyma şansımız var, erken tanıda tedaviye cevap oranları yükseliyor. Geç tanı konulmuş bir hastada ortalama yaşam süresi 5 ay, bir yıl iken, erken tanıda bu süre 10 yıla kadar uzuyor.” şeklinde konuştu

“DERİ KANSERİ TARAMASINA BEKLİYORUZ”

Türkiye genelinde deri kanseriyle ilgili tarama başlatıldığına dikkat çeken Öztürk, Kahramanmaraş’ta yapılacak ücretsiz ben taramasına vatandaşları davet etti. KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'nde perşembe günü halka açık uygulama yapılacağını bildiren Öztürk, vatandaşlara deri ultrasonu eşliğinde ben taraması yapılacağını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar