OMÜ’de pozitivist felsefe tartışıldı

Samsun OMÜ Felsefe Topluluğu tarafından düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
OMÜ’de pozitivist felsefe tartışıldı

Samsun OMÜ Felsefe Topluluğu tarafından düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şafak Ural’ın konuşmacı olarak davet edildiği 'Pozitivist Felsefe' başlıklı konferans yoğun ilgi gördü.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Mavi Salon’da yapılan konferansa Amasya Taşova Belediye Başkanı Özgür Özdemir, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Eren, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cevdet Kılıç, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Pozitivist felsefenin özelliklerinden söz eden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şafak Ural, “Pozitivist felsefe bizim için Tanzimat dönemindeki etkisiyle başlamıştır. Dönemin felsefi ve bilimsel çalışmaları pozitivist felsefeye dikkat çekmiştir. Analitik olması pozitivist felsefenin en önemli özelliklerindendir. Böylece bilime uygun felsefe yapılır. Bir diğer nokta pozitivistlerin metafizik karşıtı olmalarıdır. Pozitivist düşünürlerin tamamı metafiziğe şiddetli bir şekilde karşıdır. Geleneksel felsefe metafizik çukuruna düşmüş, bu çukurdan çıkamayan ve aynı sorulara cevap veren bir etkinlik olmuştur. Karşı olmalarının temel sebeplerinden biri duyumcu bir felsefeci Ernst Mach’dır. Mach metafiziğe olan tutumunu temelinde duyumculuğun yattığı, daha bilimsel bir yolla ortaya koymuştur. Bilimde doğrulama yapmak kolaydır. Felsefede doğrulama analist ve mantık kavramıyla gerçekleşiyor. Pozitivist karakterin arka plan etkenlerinden biri de mantık ve dil çalışmalarıdır. Bilgi üretmede kullandığınız enstrümanı tanıyamazsanız elde ettiğiniz bilgileri de tanıyamazsınız. Bu bağlamda dil çok önemlidir. Doğrulama ve yanlışlama denilen kavramlar zaman içinde birbiriyle çelişmiştir. Her şeyi yanlışlamak pratikte her zaman yapılamayabilir.” dedi.
Öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından Taşova Belediye Başkanı Özgür Özdemir, Prof. Dr. Şafak Ural’a plaket takdim etti. Konferans, çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
CİHAN

Yorumlar