OMÜ Rektörü Akan: Karadeniz Araştırma Merkezi bölgeye hizmet veriyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan yeniden rektörlüğe seçilmesinin ardından geçen 2 yılda hayata geçirdiği, devam eden ve yapacağı projeleri kamuoyu ile paylaştı. OMÜ'nün üniversite-sanayi işbirliği ile...

Google Haberlere Abone ol
OMÜ Rektörü Akan: Karadeniz Araştırma Merkezi bölgeye hizmet veriyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan yeniden rektörlüğe seçilmesinin ardından geçen 2 yılda hayata geçirdiği, devam eden ve yapacağı projeleri kamuoyu ile paylaştı. OMÜ'nün üniversite-sanayi işbirliği ile kente katkısının her geçen gün arttığını kaydeden Akan, 1,5 milyon liraya analiz yapan mikroskop aldıklarını belirtti.

OMÜ Konukevin’de gerçekleştirilen toplantıda sinevizyon sunumuyla üniversitenin dünü ve bugününü 15 konu başlığı altında anlatan Rektör Akan, son yıllarda yaptıkları projelerle üniversiteyi dünyaya açtıklarını bunun meyvesi olarak ta 80 milletten 1400 öğrencinin okumak için kendilerini tercih ettiğini söyledi.

Öğrenci yetiştirmenin yanında sanayi-üniversite işbirliği adı altında kente hatta bölgeye büyük bir katkı sağladıklarını hatırlatan Rektör Akan, 1,5 milyon liraya aldıkları bölgede tek olan Türkiye’de ise sayılı yerlerde bulunan Taramalı Elektro Mikroskobu’nu hem üniversite personeline hem de tüm bölgedeki ihtiyaç duyan kişi yada kurumların hizmetine sunulduğunu kaydetti.

MİKROSKOP 8 ÜNİVERSİTE ORTAK KULLANACAK

Söz konusu cihazın Karadeniz Araştırma Merkezi bünyesinde hizmet verdiğini hatırlatan Akan şöyle konuştu: “Malzeme, teknoloji ve görüntüleme birim şeklinde merkezimiz 3 bölümden oluşuyor. Yaklaşık 40 öğretim üyesinin katımıyla 2010 yılında temelleri atılan bir proje ile oluşmuş merkezimiz, hem sanayiye hemde öğretim üyelerine yönelik uluslar arası bazda araştırma yapabilecek bir kapasiteye sahip. Bu merkezin en önemli özelliklerinden bir tanesi ise yapılan bütün işlemlerin kayıt altına alınması ve yüksek güvenlikli olmasıdır. Karedeniz Bölgesi’nde tek ülke genelinde ise birkaç tane olan Taramalı Elektro Mikroskobu’na sahip merkezimizde sağlık kenti olma yolunda ilerleyen kentimizde sağlıkta ilaç sanayi, tarımda tomurcukla ilgili en üst düzey analizler yapılabilecek. Özellikleri saymakla bitmeyen cihazımızın şuan için 1 yıllık çalışma takvimi dolmuş durumda. Taramalı Elektro Mikroskobu, sadece görüntülemeyi değil aynı zaman da mikron boyutundaki her hangi bir partikülü kimyasal analiz yapmamızı da sağlıyor. Örneğin dağda bir maden buldunuz. Bulunan maden parçasını ön hazırlıklar yaptıktan sonra cihazın içerisine koyarsınız. Sonrasında cihaz bu parçayı her zerresine kadar analiz ederek parçanın içinde demir, magnezyum gibi hangi tür bileşenlerin olduğunu size gösterir.” dedi.

Ordudan Amasyaya kadar olan bölgede yer alan 8 üniversitenin cihazı ortak kullanacaklarını sözlerine ekleyen Akan şöyle konuştu: "Her analizin bir bedeli var. Üniversite personeline biraz daha düşük fiyatta analiz yapma imkanı sağlıyoruz. Biz bu cihazı aldığımızı bölgede bulunan 8 üniversiteye de bildirdik. Onlara, 'biz böyle bir cihaz aldık siz almayın, gelin ortak kullanalım siz de başka bir cihaz alın bizde onu ortak kullanalım' dedik. Bu sayede hem hepimizin işi görülmüş oluyor hemde milli servetimizin heba olmasını önlemiş oluyoruz. Bizim personelimizden ne kadar para alıyorsak diğer üniversitelerden de ayrım yapmadan aynı analiz ücretini alcağız."

Rektör Akan sunumunun ardından basın mensuplarına inşaatı devama eden Teknopark binasını, öğrenci sosyal yaşam merkezi ve Karadeniz Araştırma Merkezi’ni gezdirdi. CİHAN

Yorumlar