Ömeroğlu: Kadın ve çocuklar bize çok az geliyor

Kamu Başdenetçisi (Baş Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, kadın ve çocuklara ulaşmak için çok çaba harcadıklarını ifade ederek, ''Kadın ve çocuklarımızdan çok başvuru bekliyordum.

Google Haberlere Abone ol
Ömeroğlu: Kadın ve çocuklar bize çok az geliyor

Kamu Başdenetçisi (Baş Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, kadın ve çocuklara ulaşmak için çok çaba harcadıklarını ifade ederek, ''Kadın ve çocuklarımızdan çok başvuru bekliyordum. Fakat sükutu hayale uğradım. Kadınlarımız, çocuklarımız bize çok az geliyorlar.'' dedi.

Kamu Denetçiği Kurumu(KDK) Çocuk Ombudsmanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ortaklaşa hazırladığı KDK Çocuk Web Sayfası tanıtım toplantısı yapıldı. KDK ve UNICEF'in ortaklaşa gerçekleştirdiği tanıtım toplantısı KDK'nın Genel Merkezi'nde yapıldı. Site ile ilgili konuşan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu ''Kadın ve çocukların bize müracaatları için çok büyük kolaylıklar getirdik. Kamu denetciliği Çocuk İnternet sayfası da bunların bir parçasıdır.'' dedi.

Kadın ve çocuklara serzenişte bulunan Ömeroğlu, 'Kadın ve çocuklarımıza en kısa yoldan nasıl ulaşabiliriz diye bir gayret gösterdik. STK'ları ziyaret ettik. Ilgili kurum ve kuruluşlara gittik, nasıl proje geliştirebiliriz dedik. Yalnız başkentteki değil, anadolumzun çeşitli kentlerindeki kadın ve çocuklarımıza nasıl ulaşabiliriz dedik. Onlar nasıl bize ulaşabilir diye bunun da yollarını aradık. Hem insan haklarını hem de sivil kuruluşları konusunda iki uzman arkadaşımızı irtibat görevlisi olarak görevlendirdik. Onlardan şikayet bekledik. Başvurmalarını istedik. Beklediğimiz başvuruyu, ilgiyi göremedik. Kadın ve çocuklarımızdan çok başvuru bekliyordum. Fakat sükutu hayale uğradım.kadınlarımız, çocuklarımız bize çok az geliyorlar. Korunmaya daha çok muhtaç gruplar dediğimiz kadınlar, çocuklar, engelliler, bu gruplar Insan hakları, temel hak ve özgürlükleri, kamuyu ilgilendiren durumlarda kurumumuzun temel şartlarından biri olan menfaatını aramadan herhangi bir bireyin zarar görsün veya menfaati ihlal edilsin, veya tüzel kişinin kurumumuza müraacatı yeterli oluyor. Bunun hemen örneğini kamuoyunda da çok tartışılan 1 Mayıs olaylarında yaralanan küçük kızımız Dilanla ilgili yaptığımız küçük inceleme ve araştırma sonucunda verdiğimiz tavsiye kararında görülecektir. Kamu denetcimizin talimatlarıyla mağdur çocuğun ayağına kadar gidilmiştir. Annesi, babası, avukatı İstanbul'da dinlenmiştir. Bu konuda tüm şikayetleri dinlenmiştir. Soucunda kurum olarak karar verilmiştir.'' dedi.

''AMACIMIZ ÇOCUKLARIN SESİ OLMAK''

Çocukların hakları ile ilgili konuşan Kamu Denetçisi (Ombudsman) Serpil Çakın da ''Çocuğun tüm bu muhatap olduğu alanları düzenleyen yasalar, yönetmelikler mevcuttur. Ancak doğduğu andan itibaren birey sıfatını verdiğimiz, kimlik ve vatandaşlık hakkı tanıdığımız çocuklarımızın yaşadığı ortamda kendini ilgilendiren konularda, alınan kararlarda fikrinin olması, görüşüne saygı duyulması ve isteklerini ifade edebilmesi ve uğradığı haksızlıkları yaşadığı sorunları bizzat çocuğun dile getirebilmesi en doğal hakkıdır. İşte bu amaçla yola çıktık. Çocukların sesi olabilmek. Çocukların idarelerle yaşadığı sorunları birlikte çözebilmek. Tüm dünyada Çocuk Ombudsmanlığının amacı şikayetlere cevap vermek ve farkındalığı artırmak suretiyle çocukların yaşadığı mağduriyetleri gidermek olarak belirlenmiştir.'' ifadesinde bulundu.

Ülkedeki tüm çocukların sesi olmak amacıyla oluşturulan Web Sayfası KDK ve UNICEF ortak işbirliğiyle bir yılı aşkın süre üzerinde çalışıldı. Hazırlık çalışmalarında Ankara, Erzurum, Diyarbakır ve Antalya'da çevre illerden gelen çocukların katılımı ile Web Sayfasısının tasarımı ile ilgili çocukların görüşü alındı. Sivil toplum kuruluşlarıyla da iletişime geçilerek fikirler alındı. CİHAN

Yorumlar