Ömeroğlu: Gezi, Cumhuriyet tarihinin en büyük kapsamlı olaylar zinciri

Türkiye Baş Ombudsmanı M.Nihat Ömeroğlu, Gezi Parkı olaylarının Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük kapsamlı olaylar zinciri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ömeroğlu: Gezi, Cumhuriyet tarihinin en büyük kapsamlı olaylar zinciri

Türkiye Baş Ombudsmanı M.Nihat Ömeroğlu, Gezi Parkı olaylarının Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük kapsamlı olaylar zinciri olduğunu söyledi. Demokratik ve birey haklarının her platformda öne çıktığını ifade eden Ömeroğlu, toplam 7 bin 116 müracaat aldıklarını, bunlardan 5 bin 900’ünün sonlandırıldığını söyledi.

Manisa Barosu tarafından Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'İnsan Haklarının Korunması Açısından İdarenin Alternatif Denetimi' konulu konferansta konuşan Türkiye Baş Ombudsmanı Ömeroğlu, 'Kamu Denetçiliği Kurumu Gezi Parkı Olayları Raporu'nu 176 sayfa olarak yazdığını söyledi.

Raporu, 4 Aralık'ta ilgili yerlere gönderdiğini dile getiren Ömeroğlu, bu raporun henüz kamuoyuna yansımadığını bildirdi. Gezi olaylarının Cumhuriyet tarihinin en büyük, kapsamlı olaylar zinciri olduğunu belirten Ömeroğlu, "Ben bu raporları Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığı'na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdim. Çevremdeki arkadaşlar siyasi partileri eleştirmeyin dediler. Ben onları eleştirdim. Aynı zamanda medya mensuplarına da sorumluluklarını hatırlattım. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) yetkilileri üçüncü günde Türkiye'yi suçlamaya başladılar. Ama biz çok da spontane gelişmiş bir hareketteydik. Buna rağmen makul gücün üzerinde güç kullanan polislerimize bir takım tavsiyelerimizi sunduk. Bizim kararlarımız İnsan Hakları Mahkemesi'ne yakın emek sarf edilen zihinsel kararlar ve onlar gelecekte ister adli yargı ister idari yargı, kuvvetle muhtemel Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaktır." dedi.

Türkiye'de ombudsmanlık kurumunun yeterince bilinmediğine değinen Ömeroğlu, "Ancak Batı'da ombudsmanlık kurumu çok önemli bir kurum. Ben geldiğimden beri yabancı misyonlarla yaptığım görüşmelerin haddi hesabını unuttum. Buraya geldiklerinde Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan sonra bizi ziyaret ettiler. Hepsi bizden randevu alıyor. Onlar şu an dört gözle Gezi raporunu bekliyor. Onlara da Gezi raporunun bir örneğini gönderdim. Biz Avrupa Birliği'ne girmeye kararlı olduğumuz için nasıl çalıştığımızı bilmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın, bu kuruma en sıcak bakan kurumlar arasında olduğunu aktaran Ömeroğlu, "Hemen ilk olarak bizimle irtibata geçeceği bir birim kurdu ve bir çok kararı da Milli Savunma Bakanlığı'ndaki muvazzaf askerler ve subaylarla görüşerek uzlaşma yoluna gittik. İkinci olarak da Sosyal Güvelik Kurumu bize bu imkanı sağladı. Yakında inşallah diğer bakanlıklar da bize özel bir birim oluşturacak. Bilindiği gibi, bireylerin toplum halinde bir arada yaşaması hukuk dediğimiz norm ve kuralların oluşturulmasını zorunlu kılmıştır. Zamanla devlet adı verilen yapının güçlenmesiyle birlikte devlet ile birey arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi gerekmiştir. Bunun bir sonucu olarak ülkeler idarenin elden ve işlemlerden dolayı zarara uğrayan vatandaşların haklarını korumak amacıyla çeşitli kuruluşlar düzenlemeler geliştirmişlerdir. Bunlardan bir tanesi de kamu denetçiliği kurumudur." şeklinde konuştu.

Kamu Denetçileri Kurumu'na gelen şikayetlerle ilgili örnekler veren Ömeroğlu, şöyle devam etti: "Vatandaşın bir tanesi evinin yakınındaki okulun bahçesine basket potası kurulmuş. Sesten rahatsız olan vatandaşlar bize gelerek buna bir çözüm bulunmasını istedi. Sonra araştırdık cam elyaftan yapılabilecek potaların daha az ses çıkarabileceği önerisini getirdim. Milli Eğitim Bakanlığı'na bu önerimizi gönderdik. Umarım Milli Eğitim Bakanlığı bu önerimizle vatandaşların şikayetlerini giderebildi. Biliyorsunuz, akşamları saat 18.00'den sabah saat 06.00'ya kadar elektriğin ucuzlaması olayı vardı. Vatandaşlarımızdan bir tanesi bu kamu spotlarının yasaklanmasını istiyorum şeklinde bir şikayeti vardı. Neden istiyorsun diye sorduk. 'Benim komşum ucuz olduğu için çamaşırı da bulaşığını da hep gece yıkıyor. Bu kamu spotunun kaldırılmasını istiyorum.' şeklinde cevap aldık. Mesela bir Rum papaz bize müracaat etti. Şu an onun araştırmasını yapıyoruz. Bizim ekonomik durumumuz yeterli değil. Bizim de maaşımızı devlet versin dedi. Bakın benim kamu denetçi arkadaşım gayri müslim cemaatlerin önderleriyle İstanbul'da bir araya geldi. Şunu demek istiyorum artık demokratik ve birey hakları her platformda öne çıkmıştır."

Toplam 7 bin 116 müracaat aldıklarını da açıklayan Ömeroğlu, bu müracaatlardan 5 bin 900’ünün sonlandırıldığını söyledi. Ömeroğlu, “Kamu personel rejimi, bu şikayetlerin yüzde 27’sini eğitim öğretim, gençlik, spor yüzde 15, çalışma, sosyal güvenlik yüzde 12, ekonomi, maliye, vergi yüzde 11, adalet, milli savunma, güvenlik yüzde 7’sini oluşturuyor." dedi.



CİHAN

Yorumlar