Ölümlü kazalar azaldı, trafikte uyum hareketi başlıyor

Geçtiğimiz yıl ölümlü trafik kazalarının yüzde 9,3 oranında azaldığı Bursa'da, belediye ve emniyet yeni bir projeye imza attı.

Google Haberlere Abone ol
Ölümlü kazalar azaldı, trafikte uyum hareketi başlıyor

Geçtiğimiz yıl ölümlü trafik kazalarının yüzde 9,3 oranında azaldığı Bursa'da, belediye ve emniyet yeni bir projeye imza attı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Trafikte Gönüllü Uyum Hareketi’ projesi başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, trafik kazalarının sadece fiziki yatırımlarla önlenemeyeceğini belirterek, "Trafiğin en önemli unsuru olan bireylerin öncelikle bilinçlenmesi gerekiyor. Trafikte gönüllü uyum hareketi projesiyle Bursa’da bir trafik kültürü oluşturmayı amaçlıyoruz." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü´nün 2013 Yol Güvenliği Raporu´na göre; trafik kazalarında ölüm oranının en yüksek olduğu bölgeler, Afrika ve Türkiye´nin de içinde bulunduğu Doğu Akdeniz. Ölümlü kazalardaki 5 ana risk faktörü ise hız, alkollü sürüş, kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak ve çocuk koltuğu bulundurmamak olarak öne çıkıyor. Trafik kazaları dünyada ölüm nedenleri arasında 8´inci sırada yer alırken, kazada ölenlerin büyük çoğunluğunu 15-29 yaş arası gençler oluşturuyor. Acil önlem alınmazsa bu gidişle 2030´da trafik kazaları ölüm nedenleri arasında 5´inci sıraya yükselecek. Dünya genelinde yollarda her yıl ortalama 1 milyon 240 bin kişi trafik kazalarında ölüyor. 2007´den bu yana kaza sayısında fazla değişim olmadıysa da trafiğe çıkan araç sayısına göre oranlandığında son 6 yıl içinde trafik kazalarının yüzde 15 arttığı görülüyor. 2007-2010 arasında 88 ülkede trafik kazalarından ölüm oranlarının azalması alınacak önlemlerle bu sorununun çözülebileceğine işaret ediyor. Afrika her 100 bin kişiden 24.1 ile trafik kazasında ölümün en yüksek yaşandığı bölge olurken, Türkiye´nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesi ise 21.3 ile ikinci sırada yer alıyor.

Raporda, trafik kazaların en aza indirilmesi için yapılması gereken uygulamalara da yer verildi. Hükümetlerin yaya ve bisiklet sürücüsü güvenliğini sağlayacak önlemleri artırması gerektiğine vurgu yapılırken, toplu ulaşım trafiğin akışını hızlandırmak ve sürüş güvenliğini garantiye almak açısından toplu ulaşımın yaygınlaştırılması gerektiği kaydedildi. Trafik kazalarının önlenmesi için toplumda farkındalık oluşturma kampanyaların hazırlanması gerektiğine de dikkat çekilirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü bu konuda önemli bir adım attı ve Bursa’da trafik konusunda farkındalık yaratmak için ‘Trafikte Gönüllü Uyum Hareketi’ni başlattı.

GEREKSİZ KORNA ÇALINMAYACAK

Proje kapsamında; yol kullanıcılarının bilinçlendirilmesi için yaya ve okul geçidi kullanımı, kırmızı ışığa uyum, emniyet kemerinin önemi, hız-kaza ilişkisi, gereksiz klakson kullanımı ile oluşan gürültü kirliliği ile mücadele, cep telefonu kullanımının riskleri, kent ulaşımında bisikletin önemi ve engelli ulaşım sistemlerinin tanıtılması gibi alanlarda halkı bilgilendirmek amaçlı görseller hazırlandı. Kampanyayla ilgili halkın bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanan basılı materyaller dağıtılırken, öğrencilere yönelik hazırlanan eğitim amaçlı çeşitli materyaller de okullarda dağıtılacak. Yollarda yapılacak trafik uygulamalarda, bursa il emniyet müdürlüğü trafik ekiplerince kampanya ile ilgili eğitici ve bilgilendirici faaliyetler gerçekleştirilecek. Bursa il emniyet müdürlüğü trafik personeli tarafından kampanya ile ilgili öğrencilere, yol kullanıcılarına ve toplu taşım taşıt sürücülerine yönelik trafik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın, bireylerin bilinçlenmemesi halinde trafik kazalarının ortadan kaldırılamayacağına dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,Dünya Sağlık Örgütü´nün 2013 Yol Güvenliği Raporu´nda kazaların önlenmesi amacıyla toplu ulaşımın yaygınlaştırılmasına vurgu yapıldığını hatırlatarak, Bursa olarak son dönemde bu konuda önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi. Şehir içi tramvay hattının yanı sıra otobüslerin sürekli yenilendiğini anlatan Başkan Altepe, "Ne kadar yatırım yaparsak yapalım, bireyler dikkatli olmadığı sürece trafik kazalarını önlememiz mümkün değil. Öncelikle toplumda bir trafik kültürü oluşturmamız gerekiyor. Bu proje kapsamında herkesin dikkatini bir kez daha trafiğe dikkat çekeceğiz ve basit önlemlerle trafik mağduru olmaktan kurtulabileceğini vatandaşlarımıza göstereceğiz." diye konuştu.

ÖLÜMLÜ KAZALAR DÜŞTÜ
Bursa İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ise 2013 yılında trafik ekiplerince yapılan yoğun denetimler sonucu ölümlü trafik kazalarının yüzde 9.3 oranında azaldığını ancak yaralamalı trafik kazalarında ise tüm çabalara rağmen yüzde 2.6 oranında artış olduğunu söyledi. Karayolu ulaştırma sisteminin etkinliği ve güvenliğinin büyük ölçüde yol kullanıcılarının trafik kurallarına uymalarına bağlı olduğunu ifade eden Durmuşlar, trafik güvenliği sorununu insana verilen bir değer olarak gördüklerini ve trafik kurallarına karşı olan duyarsızlığı ise ortak bir kamu vicdanıyla aşacaklarını vurguladı. CİHAN

Yorumlar