Ölmeden açtığı davadan 1 milyon 231 bin liralık rekor ceza çıktı

İzmir Barosu avukatlarından Mehmet İsen, 2006 yılında İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde apandisit ameliyatı geçirdiği sırada kendisine kanser teşhisi koyulabilecekken koyulmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı aleyhine 1 milyon 200 bin liralık tazmi.

Google Haberlere Abone ol
Ölmeden açtığı davadan 1 milyon 231 bin liralık rekor ceza çıktı

İzmir Barosu avukatlarından Mehmet İsen, 2006 yılında İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde apandisit ameliyatı geçirdiği sırada kendisine kanser teşhisi koyulabilecekken koyulmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı aleyhine 1 milyon 200 bin liralık tazminat davası açtı. Evli ve iki çocuk babası İsen, dava neticelenmeden 2011 yılında vefat etti. İzmir 2. İdare Mahkemesi’ndeki dava sonucunda Sağlık Bakanlığı, faiziyle birlikte 1 milyon 231 bin 262 TL ödemeye mahkum edildi.

Av. Mehmet İsen, doktorların söz konusu ameliyatın ardından gelen patoloji raporunu gözden kaçırdıkları ve ameliyat ettikleri bölümdeki tümörü farkedemedikleri iddiasıyla Sağlık Bakanlığı aleyhine 1 milyon TL maddi ve 200 bin TL manevi tazminat davası açtı. Hastalık yüzünden İsen, Kasım 2011 tarihinde başlattığı hukuk mücadelesinin sonucunu göremeden, hastanede hayatını kaybetti. Dava ise sonuçlandı. Kararda, “Mehmet İsen’in apandisit ameliyatı sonrasında alınan parçaya ilişkin patoloji raporunda ‘müsinöz kistadenom’ tanısının bildirilmemesinin hastalığın erken teşhisini engellediği anlaşıldığından, davacının oluşan zararında idarenin ağır hizmet kusurunun bulunduğu sonucuna ulaşılmış.” denildi. Mahkeme heyeti, Sağlık Bakanlığı’nı hayatın kaybeden Mehmet İsen için 60 bin, eşi İnci İsen için 30 bin, çocukları Nihan ve Kerem için 15’er bin TL olmak üzere toplam 120 bin TL manevi ve 665 bin 679 TL maddi tazminat ödemesine karar verdi.

Ailenin avukatı Ahmet Ender Benli, yaptığı açıklamada, “Müvekkilim Mehmet İsen’e bir apandisit ameliyatı yapılmıştır ancak bu ameliyata sağlık sisteminin büyük ihmalleri karışınca, tömür teşhisi olan patoloji raporu sağlık sistemi tarafından görmezden gelinince meslektaşım Mehmet İsen’in yüzde 90 oranında maluliyetine sebebiyet verilmiştir ve üç yıllık zorlu süreçte, neredeyse tüm iç organlarını bu yüzden kaybetmiştir. 2011 yılında yaşamını kaybederek geride acılı eşi İnci, evlatları 6 yaşındaki Kerem ve 10 yaşındaki kızı Nihan’ı bırakmıştır.” dedi. Kararın ders niteliğinde olduğunu savunan Av. Benli, bozuk sağlık sisteminin yeniden sorgulanması ve düzeltilmesi adına önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Benzer durumdaki insanlar için emsal olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın kararı 30 gün içinde Danıştay’a temyize götürme hakkının bulunduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar