Ölen kelebek kanatlarını kumaş yapan kadın buluşu Güney Kore'de

Türk Patent Enstitüsü (TPE), Güney Kore’nin Seul kentinde gerçekleştirilecek 7. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'na, 3 kadın buluşçuyla katılacak.Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile 16–19 Mayıs 2014 tarihleri...

Google Haberlere Abone ol
Ölen kelebek kanatlarını kumaş yapan kadın buluşu Güney Kore'de

Türk Patent Enstitüsü (TPE), Güney Kore’nin Seul kentinde gerçekleştirilecek 7. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'na, 3 kadın buluşçuyla katılacak.

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile 16–19 Mayıs 2014 tarihleri arasında düzenlenen fuara, geçtiğimiz yıl 30 ülkeden 500’ün üzerinde kadın buluşçu katılım sağlamıştı. Bu yıl da katılımın yüksek olması beklenen fuar süresince gerçekleştirilecek seminer, forum, çalıştay şeklindeki temaslarla, kadın buluşçuların buluşlarının tanıtılması, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, uygun iş fırsatlarının yaratılması, ekonomik faaliyetlerin fikri mülkiyet hakları ile güvence altına alınarak geliştirilmesi ve kadın buluşçuların desteklerle teşvik edilmesi amaçlandı.

Türk Patent Enstitüsü’nün, kadın buluşçularına ve buluşlarına uluslararası tanıtım ve pazarlama imkânı sağlamak amacıyla katılacağı fuarda Aynur Aşkı’nın 'Doğal nedenlerle ölen kelebeklerin kanatlarının deri, tekstil ve ilgili diğer sektörlerde değerlendirilmesi' dikkat çekiyor. Esra Özkan 'Denizler için yüzen düşey eksenli rüzgar türbini' ve Şadiye Temel'in 'Sağlık çalışanları ve hastalar için güvenli intraket' başlıklı çalışmaları da sergide boy gösterecek.

ÖLEN KELEBEKLER TEKSTİL SANAYİİNDE KULLANILACAK

Kadın buluşçuların buluşlarına ilişkin detaylar ise şöyle:

Doğal nedenlerle ölen kelebeklerin kanatlarının deri, tekstil ve ilgili diğer sektörlerde değerlendirilmesi buluşu, doğal yollarla ölen kelebeklerin toplandıktan sonra kanatlarının, dokularının ve derilerinin ayrılarak tekstil kumaş, zemin deri, rugan, elde edilmesi amacını taşıyor. Buluşun ayrıntıları şöyle: Bahsedilen malzeme; kelebek dokusu, kelebek derisi, kelebek gövdesi ve kanatlarının doğal yapısını ve doğal renklerini koruyarak ya da nano teknoloji yöntemi ile bazı tek renk türlerini renklendirmek, kelebeklerin daha dayanıklı ve kalıcı hale gelmesini sağlayan organik veya anorganik bir malzeme içermesidir. Özelliği; toplanan ve ayrıştırılan kelebek dokularının bozulmadan taşınması ve depolanması, orijinal ölü kelebek atıklarının korunması ve tasnif edilerek işlevsel hale gelebilmesi için çeşitli işlemlerden geçmesi altyapı zemin kumaş hazırlığı polimerlerden oluşan malzeme ile zemine dizilerek transfer edilmesi ya da serpme işlemiyle zemine yapışması, kurutulması, üzerine rugan kaplama döküm işlemi gerçekleşmesi. Kumaş zeminin sabitlenmesi, laboratuvar test analizleri, model tasarımları, inovasyon, prototip imalatı, seri imalatı, ürün elde edilmesi.

YÜZEN DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNİ

Esra Özkan’ın 'Denizler için yüzen düşey eksenli rüzgar türbini' adlı buluşu: Düşey eksenli yüzen rüzgâr türbini, denizler üzerindeki neredeyse sınırsız, engelsiz, kullanabilir hava akımlarını, kendi platformu üzerinde dik ekseni ile her açıdan gelen rüzgârı alarak potansiyel enerjiye çevirerek, bu enerjiyi de her türlü yaşam alanında enerji ihtiyacını karşılayabilecek potansiyelde tasarlanmış. Buluş, kullanıcının dilediği yere teknesiyle çekerek götürebileceği 'mobil bir enerji kaynağı haline dönüşebilir' düşüncesiyle geliştirilmiştir. Üretimi modern HAWT türbinlerine kıyasla KW/Saat başına çok daha ucuz ve yüksek verimli olduğu belirtiliyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE HASTALAR İÇİN GÜVENLİ İNTRAKET PROJESİ

Buluşçu Şadiye Temel’in 'Sağlık çalışanları ve hastalar için güvenli intraket' çalışması da şu faydaları kapsıyor: Birden çok fonksiyona haiz güvenilir intraket de amaç, intraketlerde; damar yoluna giren kılavuz iğneyi çıkarırken, iğnenin ele batmasının ve dışarıya kan akışının engellenmesidir. Bu sayede, kan yolu ile bulaşabilecek hastalıkların, sağlık personeline, başka hastalara bulaşmaması, hastanın kanı görmemesi ve canının acıtılmaması, iş yükü ve zaman kaybının ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Birden çok fonksiyona haiz güvenilir intraket de damar yolu açıldıktan sonra, kanın dışarıya akışını engellemek için intraketin ortasından geçirilmiş bir silindir, bu silindirin üzerinde 3 adet delik, silindir üzerinde deliklerin yerlerinin değiştirilmesini sağlayan koldan oluşan bir musluk sistemi kullanılmıştır. İşaret parmağı kullanarak musluk çevrilir ve böylece kan akışı kesilir. CİHAN

Yorumlar