Ölen işçilerin yakınları: İşçiler ihmal sonucu öldü

Kartal'da dün bir inşaatta iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden 3 kalıp ustasının yakınları, işçilerin ihmaller zinciri sonucu hayatını kaybettiklerini söyledi. Sinan Doğan'ın amcası ve Hasan Doğan'ın kardeşi olan Orhan Doğan,...

Google Haberlere Abone ol
Ölen işçilerin yakınları: İşçiler ihmal sonucu öldü

Kartal'da dün bir inşaatta iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden 3 kalıp ustasının yakınları, işçilerin ihmaller zinciri sonucu hayatını kaybettiklerini söyledi. Sinan Doğan'ın amcası ve Hasan Doğan'ın kardeşi olan Orhan Doğan, olay yerinde iş güvenliğinin olmadığını belirterek "Ağabeyim ve yeğenimin çalıştığı katta file sistemi olsaydı yere çakılmazlardı. Vinç operatörü hava şartları nedeniyle dün çalışılamayacağını söylemiş, iskeleyi yapan usta da iskelenin yeterince sağlam olmadığını ve üzerine işçi çıkartılmamasını söylemiş, ama şefler yinede çıkmaları için zorlamış.” dedi.

Dün Hürriyet Mahallesi Erler Sokak üzerinde bulunan bir şantiyede, kalıp ustası olarak çalışan Hasan Doğan ve oğlu Sinan Doğan ile arkadaşları Salih Karayalı 16. katta çalıştıkları iskelenin çökmesi sonucu, yaklaşık 50 metre yükseklikten beton zemine çakılarak feci şekilde hayatlarını kaybetmişti. Adli Tıp Kurumu'nda otopsi işlemleri tamamlanan cenazeler öğle saatlerinde yakınlarına teslim edildi. Olayda hayatını kaybeden Hasan Doğan'ın kardeşi ve Sinan Doğan'ın da amcası olan Orhan Doğan, cenazelerin getirildiği gasilhanede basın menusuplarının sorularını cevapladı.

Ağabeyi ve yeğeninin hayatlarını kaybettikleri şantiyede yaklaşık bir aydan bu yana günlük 90 TL yevmiye ile kalıp ustası olarak çalıştıklarını aktaran Doğan, haber geldiğinde şantiyeye gittiğini ve beton zemin üzerinde yatan cesetleri gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Bana iskelenin kırıldığını söylediler. Ben geldiğimde ikisi de ölmüştü. Şantiyede iş güvenliği yok zaten, ben de inşaatçıyım ama böyle bir şantiye görmedim, iş güvenliği denilen bir şey yok şantiyede. Dün saat 13.00'den 16.30'a kadar şantiyede olay yerindeydim. Ben gittiğimde hiçbir yetkili yoktu inşaatta zaten, sadece polislerle muhatap oldum.”

'AĞABEYİMİN ÇALIŞTIĞI ŞANTİYEDE FİLE SİSTEMİ YOKTU'

Katlarda normal şartlarda düşmelere karşı file sisteminin bulunduğunu söyleyen Doğan; “Katların hepsinde file sistemi olsaydı önlem bu kaza olmazdı.Abimin çalıştığı yerde de file olsaydı aşağı zemine çakılmazdılar. Daha önce de aynı şantiyede bir adam düşmüş ama filede kaldığı için kurtulmuş.” ifadelerini kullandı.

VİNÇ OPERATÖRÜ VE İSKELE USTASININ UYARILARI DİKKATE ALINMAMIŞ

Şantiye'de iş güvenliği uzmanı olduğunu zannetmediğini söyleyen Doğan, “iş güvenliği uzmanı olsaydı, işçileri o vaziyette yağmurlu havada oraya çıkartmazdı. Hatta vinç operatörü öğlenleyin demiş bu havada çalışılmaz diye ama şefler zorlamışlar yukarıya çıkartmışlar. O yükseklikte o vinç dün çalışmaması gerekiyordu. Ben de inşaatçıyım, o kalıp malzemesini yukarıya vinç veriyordur, o malzeme zaten insan gücüyle oraya konulamaz.” İskelenin çökmesiyle işçilerin düştüğünü belirten Doğan; iskeleyi yapan usta ile de konuştuğunu, onun da olaydan bir gün önce 'bu iskele sağlıklı değil, buraya adam çıkartmayın' şeklinde yetkilileri uyardığını ancak kimsenin dikkate almadığını söyledi. Doğan, iskelenin kurulduğu betonun iki gün önce atıldığını ve hemen bir gün sonra da iskelenin yapıldığnı öğrendiğini söyleyerek; iskeleyi yapan usta sağlıklı değil, çıkartmayın demiş ama yine de şefler çıkartmışlar.” şeklinde konuştu.

Hayatını kaybeden Hasan Doğan'ın akrabası Celalettin Baler de “Görünen köy kılavuz istemez. Kader diyoruz ama burada gerçekten ciddi anlamda ihmaller zinciri var. Sadece bu olayda değil, bir sürü insan ölüyor, denetim yok, ihmal başka bişey değil. Ölüme çare yok ama en azından bundan sonra olmasın. Bu iş güvenliği denilen şeyin çok ciddi ve sıkı denetimlere tabii olması lazım. Bunların yapılması lazım, burada ciddi anlamda bir ihmal var başka bişey değil bu. Bu insanların ölümünün tek sebebi ihmal.” dedi.

Eşinin iki yıl önce hayatını kaybettiği öğrenilen Hasan Doğan ve oğlu Sinan Doğan'ın yarın melleketleri Tokat'ta diğer işçi diğer işçi Salih Karayalı'nın da memleketi Ordu'da defnedileceği öğrenildi.

Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği öğrenildi. CİHAN

Yorumlar