Öldürülen su tesisatçısının davası ertelendi

Mardin’in Nusaybin ilçesi Akarsu beldesine bağlı Heybeli köyünde 20 Kasım 2011'de su tesisatçısı Yusuf Akın'ın (38) yaşamını yitirmesi, Mehmet Eren'in ise ağır yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla jandarma özel harekât timinde görevli 5 kişi hakkında.

Google Haberlere Abone ol
Öldürülen su tesisatçısının davası ertelendi

Mardin’in Nusaybin ilçesi Akarsu beldesine bağlı Heybeli köyünde 20 Kasım 2011'de su tesisatçısı Yusuf Akın'ın (38) yaşamını yitirmesi, Mehmet Eren'in ise ağır yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla jandarma özel harekât timinde görevli 5 kişi hakkında açılan dava 1 Nisan 2014 tarihine ertelendi.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklardan B.Y., K.E.O. ve Ş.T. hazır bulundu, Y.T.K ve D.G. ise katılmadı. Maktul Yusuf Akın'ın yakınlarının da izlediği duruşmada müdahil avukatlar, mahkeme heyetinden olayın gerçekleştiği köyde keşif yapılması ve sanıkların tutuklanmasını talep etti. Sanıkların avukatı ise keşif ve tutukluluk talebinin reddini istedi. Mardin Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, avukatların talebini reddetti. Mahkeme heyeti ayrıca keşfin bu duruşmada değerlendirileceğini belirtti. Hazırlanan iddianamede, sanıklar Y.T.K., D.G., Ş.T., B.Y. ve K.E.O.'nun TCK'nın 'Taksirle adam öldürmek' suçundan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

"ADALET DAĞITMASINI BEKLEMİYORUZ"

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı ve maktul Yusuf Akın’ın avukatı Erdal Kuzu, adliye çıkışında gazetecilere açıklama yaptı. 2011 yılında yaşanan olaydan sonra şimdiye kadar 6. celsenin görüldüğünü belirterek, bu yargılamanın sanıkları aklamaya yönelik bir sisteme dönüştüğünü iddia etti. Türkiye'deki mahkemelerin çok açık ve net cezasız politikasının gereğini yaptığını ileri süren Kuzu, "Buradaki yargılamada amaç sivil bir Kürt köylüsünün öldürülmesinin ortaya çıkarılması değildir. Bu mahkemelerin kimseye adalet dağıtmasını beklemiyoruz. Bu yargılamanın sonucunda da onları aklayacak bir ceza verilecek. Çok açık olarak bu ortaya çıkmıştır. 6 celsedir köyde keşif yapılma talebimiz var. Mahkeme buradan 20 kilometreye gidip keşif yapmak istemiyor. Bu durumdan kimseye adalet çıkmaz." dedi.

GERİDE 5 YETİM BIRAKTI

Öldürülen Yusuf Akın'ın kız kardeşi Ayşe Akın ise söyleyecek kelime bulmakta zorlandıklarını belirterek, "Kardeşimi hiçbir şeyden haberi olmadan öldürdüler. Burada ölü var diyorlar, ama suçlu yok. Hani adalet, devlet nerde. 5 yetim bıraktı." diye konuştu.

İDDİANAME

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, olay günü Mardin İl Jandarma Komutanlığı'na, bir grup PKK'lının Heybeli köyündeki bir eve gittiği yönünde ihbar geldiği, bunun üzerine 14 jandarma özel harekat timinin köye gönderilerek, bu evi görecek şekilde pusu kurulduğu belirtildi.

Saat 20.45'de evin yanında iki kişinin belirdiği ve bu şahısların askere ait termal kameraya yansıdığı ifade edilen iddianamede, bunun üzerine askerlerin 'teslim ol' çağrısında bulunduğu ancak çağrıya rağmen, askerlerin üzerlerine ateş açıldığı kaydedildi.
Jandarma görevlilerinin açılan ateşe karşılık verdikten sonra elinde silah gördükleri kişi ve yanındakinin yere düştüğünün termal kameraya yansıdığı aktarılan iddianamede, olay yerine kimlik tespiti için giden görevlilerin, şahsın maktul Yusuf Akın olduğu, yanındaki cisminde silah değil 'hilti matkabı' olduğunun tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, Yusuf Akın'ın ölümüne ve Mehmet Eren'in (58) ise yaralanmasına neden olan mermilere ilişkin Diyarbakır Emniyeti Polis Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan balistik inceleme sonucunda, söz konusu mermilerin, jandarma özel harekât timinde görevli Y.T.K, D.G., Ş.T., B.Y. ile K.E.O.'nun silahından çıktığının belirlendiği bildirildi. Kendilerine ateş açıldığını iddia eden jandarma görevlilerinin, olayın meydana geldiği alanın çaprazında 8 boş kovan bulduklarına de yer verilen iddianamede, bu kovanların Savur ilçesi Soylu Jandarma Karakol Komutanlığı'na yönelik düzenlenen saldırıda kullanılan silahlardan atıldığının belirlendiği kaydedildi. CİHAN

Yorumlar