Olcayto: Bu dönemdeki baskıyı sıkıyönetimlerde gördüm

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, basının kolay bir imtihan vermediğini vurgulayarak, “Yani ben bu dönemi sıkıyönetim dönemlerinin bazılarında gördüm. Neden bu kadar baskı var; gazetecilere yönelik, basına yönelik?...

Google Haberlere Abone ol
Olcayto: Bu dönemdeki baskıyı sıkıyönetimlerde gördüm

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, basının kolay bir imtihan vermediğini vurgulayarak, “Yani ben bu dönemi sıkıyönetim dönemlerinin bazılarında gördüm. Neden bu kadar baskı var; gazetecilere yönelik, basına yönelik? Gazeteci her zaman gerekli. Örneğin Sayın Başbakan basından hep şikâyet ediyor ama öte yandan her gün televizyonlarda, her gün gazetelerin başköşesinde. Yani gazeteciler olmazsa kiminle duyuracak fikirlerini?” dedi.

Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal ve darbe dönemlerinde gazetecilik yapan Olcayto, siyasilerin basına müdahalesinden dert yandı. Olcayto, “Adnan Menderes’in basın ile sıkıntıları oldu. O aralar Hüseyin Cahit Yalçın hapse girdi, Ahmet Emin Yalman vuruldu filen. Bunlar münferit olaylardı. Menderes bir ara sendikayı kapatmaya kalktı, çok kızdı. Sonra vazgeçti. Yine Demirel dönemi gazeteciler için rahat bir dönemdi, Özal dönemi de öyleydi. Ama şu an öyle değil. Ben, böyle sistemli bir şekilde basın üzerine oynandığı bir dönem hatırlamıyorum. “ ifadelerini kullandı.

Olcayto, Gezi olayları ve 17 Aralık sonrası gazetecilere baskının iyice arttığını dile getirdi.

Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığını belirten Turgay Olcayto, şunları kaydetti:

“Basın özgürlüğü kavramı halkın hakikatleri öğrenme, doğru haber alma hakkıdır. Türkiye’de bu yapılıyor mu, maalesef yapılamıyor. Giderek daha çok yapılamıyor. Haber karartılıyor, habere yasak konuluyor, yayın yasakları konuluyor. Bilhassa ana akım medyada, bazı haberleri hiç göremiyorsunuz. O zaman halk nasıl bilgilenecek, nasıl haber alacak? En somut örneği Roboski mesela. Roboski’de olan olayı Türkiye, 12 saat sonra öğrendi. Reyhanlı’da ne olup bittiğini halen doğru dürüst bilemiyoruz. Çünkü yayın yasağı konuldu.”

Sırasıyla Son Posta, Yeni İstanbul ve TRT’de görev yapan, Babıâli’nin dertlerini iyi bilen TGC Başkanı Olcayto, Cihan Dergi’nin sorularını cevapladı. Aboneliğin yanı sıra tüm NT mağazaları ile seçkin Yaysat bayilerinde satışa sunulan dergiye Turkcell Dergilik’in dijital raflarından da erişilebiliyor.

CİHAN

Yorumlar