Okuyucudan gelen kitaplar, ozonlanarak steril ediliyor

Erzurum İl Halk Kütüphanesi’nde okuyuculardan gelen kitaplar ozonlandıktan sonra yeniden okuyucuların hizmetine sunuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Okuyucudan gelen kitaplar, ozonlanarak steril ediliyor

Erzurum İl Halk Kütüphanesi’nde okuyuculardan gelen kitaplar ozonlandıktan sonra yeniden okuyucuların hizmetine sunuluyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki il halk kütüphaneleri arasında Erzurum kütüphanesi ozon teknolojisiyle kitapları sterilize ediyor. EasyCleen isimli sterilizasyon cihazına okuyuculardan gelen kitaplar yerleştirildikten sonra ortalama 2 saat içerisinde ozon gazıyla dezenfekte ediliyor. Söz konusu kitaplar daha sonra raflara yerleştirilerek yeniden okuyucu ile buluşması sağlanıyor.

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mithat Kotan, okuyucuların bulaşıcı hastalıklardan korunması amacıyla söz konusu sterilizasyon cihazının satın alınarak hizmete sokulduğunu kaydetti. Kotan, ölümcül ya da bulaşıcı kronik hastalıklara karşı okuyucuların korunması amacıyla söz konusu sterilizasyon cihazının alındığını dile getirdi. 200 kitap kapasiteli sterilizasyon cihazında her gün okuyuculardan gelen kitapların doğrudan sterilizasyon cihazına konulup ozon gazıyla sterilize edildiğini dile getirdi. İnsan sağlığına dost ozon gazıyla sterilize edilen kitaplar sayesinde okurların grip gibi bulaşıcı hastalıklardan korunduğuna değinen Kotan,”Hergün yüzlerce kitap okurlarımız tarafından alınıyor. Dışarı çıkartılan bu kitaplar nezle, grip gibi hastalıklı kişiler tarafından da okunabilmekte bu da kitaplara virüslerin bulaşmasına neden oluyor. Kitap iade edildiğinde ikinci bir okura bu kitaptan hastalık bulaşmaması için sterilizasyon cihazını kuruma kazandırdık. Okurlardan gelen kitapları hemen sterilizatöre koyup ozon gazıyla dezenfekte ettikten sonra yeniden okuyucuların hizmetine sokuyorz. Hem çalışanlarımızın hem de okuyucularımızın sağlığı korunmuş oluyor. Ayrıca kitapların kullanım ömrü de uzuyor.” dedi.

20 yaşındaki İbrahim Bayazıt isimli kitap okuyucusu ise sterilizatörden geçirilmiş kitapları gönül rahatlığıyla alıp evinde okuduğuna işaret ederek, "Önceden kütüphaneden aldığım kitapları okurken tozdan ya da başka nedenlerden rahatsızlık duyuyordum. Şimdi sterilizasyondan geçirilen kitapları okuyunca herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorum.Strelize edilen kitaplar sayesinde toz ve çeşitli hastalıklardan da korunmuş oluyorum " diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar