Okumuş:50 başlık özel çiftlikler Türkiye'nin süt rekoltesini artırdı

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Salih Okumuş, 2013 yılı toplamda süt rekoltesinin 17 milyon ton olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Okumuş:50 başlık özel çiftlikler Türkiye'nin süt rekoltesini artırdı

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Salih Okumuş, 2013 yılı toplamda süt rekoltesinin 17 milyon ton olduğunu bildirdi. Okumuş, Antalya'nın Manavgat ilçesinde İlçe Halk Kütüphanesi toplantı salonunda Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği'nin (MASÜB) 3. olagan kongresine katıldı.
Kongrede divan başkanı seçilen Okumuş, Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği'nin faaliyetleri hakkında üyelere bilgilendirme yaptı.
Ülke genelinde son yıllarda süt rekoltesinin artmasında en önemli etkenin süt sığırcılığında başlık sayısının artması olduğunu belirten Okumuş, 50 başlıklı özel çiftliklerin artmasının sütün yurt genelinde tonunu yukarıya çektiğini söyledi.
Ülkede de süt sığırcılığının yaygınlaşmasına bağlı başlık sayısının artmasında önemli ölçüde mesafe kat edildiğini belirten Okumuş, 50 başlıklı süt sığırcılığının her geçen gün artış gösterdiğini kaydetti.
Birlik olarak Milli Eğitim, Sağlık ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı 'Okul Sütü Akıl Küpü' projesini desteklediklerini belirten Okumuş, toplumun süt tüketiminindeki bilincinin her geçen gün artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Okumuş, "Ülkemizde kişi başı süt tüketimi Avrupa Birliği(AB) ülkelerine göre düşük. AB ülkelerinde yıllık kişi başı 96 litre süt tüketilirken ülkemizde 26 litre tüketiliyor. Bu rakam AB ülkelerine göre dörtte bir oranında. Bilindiği üzere bilinçli süt tüketimi de kitap okuma alışkanlığı da küçük yaşta kazanılır. Bu bağlamda Okul Sütün Akıl Küpü projesini destekliyoruz. Dünyada en fazla süt tüketen ülke ABD." diye konuştu.
Okumuş, 2014 Avrupa Birliği'nin bir gram çiğ sütte bakteri oranını 400 bin olarak belirlediğini bu rakamı yakalamak için ülke genelinde çalışma yapacaklarını kaydetti.
MASÜB Başkanı Bilay Ay, 2 bölgeye kurdukları süt soğutma tanklarıyla ilçedeki soğuk süt zincirini koruma altına aldıklarını söyledi.
Birliklerine ait laboratuvarlarda günlük süt analizi yaptıklarını belirten Ay, süte su katımı ve sütten yağ alımını tespit ettiklerini, uyarı sonrası aynı hatayı tekrar edenlerin sütünü almadıklarını kaydetti.
MASÜB'ün Manavgat dışında birlikleri olmadığı için Serik, Alanya, İbradı, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerine de hizmet verdiğini anlatan Ay, ilçede mevsimine göre günlük 35 ile 40 ton süt üretimi olduğunu ifade etti.
Kongrede yıllık üye aidatı oy birliğiyle 120 lira olarak belirlendi. CİHAN

Yorumlar