Okullara kadar Türkiye'nin sadece tarih kitaplarında kaldığını sanıyorlardı

STV'nin Ayna programının yapımcı ve sunucusu Saim Orhan, Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin davetlisi olarak geldiği Isparta'da, sinevizyon eşliğinde yurt dışındaki okulları anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Okullara kadar Türkiye'nin sadece tarih kitaplarında kaldığını sanıyorlardı

STV'nin Ayna programının yapımcı ve sunucusu Saim Orhan, Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin davetlisi olarak geldiği Isparta'da, sinevizyon eşliğinde yurt dışındaki okulları anlattı. Saim Orhan, bazı ülkelerdeki insanların Türk okullarıyla tanışmadan önce Türkiye'nin sadece tarih kitaplarında kaldığını sandıklarını anlattı.

Sunucunun 'Yaşayan Evliya Çelebi' olarak takdim ettiği Saim Orhan, kendisini dinlemeye gelen yaklaşık 7 bin kişiyi, anlattıklarıyla zaman zaman duygulandırdı. 160 ülkedeki Türk okullarında görev yapan fedakâr öğretmenlerden bahsederek, karalama kampanyalarına dikkat çeken Orhan, bu ülkelerdeki birçok insanın Türkleri tarih kitaplarında kalan millet olarak bildiklerini belirtti. Saim Orhan, bugüne kadar çok ülke gezdiğini belirterek, bir bardak temiz suyun bulunmadığı yerler gördüğünü söyledi. Fotoğraflar eşliğinde Türk okullarını anlatan Orhan, "O ülkelerde milletimizin, vatanımızın adını duyurmak için, ay yıldızlı bayrağımızı o topraklarda dalgalandırmak için hiçbir beklentisi olmadan, yiğitçe hizmet ediyor onlar. Allah onlardan ebeden razı olsun. Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi ne söylemişti? 'Dünyanın her yerinde olamayan bir Türkiye'nin, ayakları üzerinde sağlam durması mümkün değildir.' O yiğitler, dünyanın dört bir yanına Allah'ın izni ve inayetiyle yayıldılar." şeklinde konuştu.

Türk okullarının 21 yıl önce nice sıkıntılar ve zorluklar yaşanarak kurulduğunu, ondan önce birçok ülkede Türkiye isminin bilinmediğini söyledi. Togo'da yaşadığı ilginç bir hatırayı da Orhan şöyle aktardı: "Togolu bir yetkili, Türkiye'nin sadece tarih kitaplarında kaldığını biliyormuş. Tanınmıyorduk, ancak o arkadaşlar, 'Sizi biz tarih kitaplarında kaldı zannettik.' diyenlere yaşadığımızı gösterdiler. O yiğitler, dünyanın dört bir yanında yaşadığımızı gösterdiler. Suyun ve elektriğin olmadığı, mahrumiyet bölgelerinde binbir zorluklarla hizmet veren Türk okullarında çalışan bu öğretmenler, Allah aşkına Haşhaşilere benziyor mu? Allah aşkına bu arkadaşların dünya adına bir beklentisi var mı? Hocaefendi ne diyor? 'Ben hayatım boyuncu sizi utandıracak hiçbir şey yapmadım.' Bizim utanılacak hiçbir şeyimiz yok. Bu arkadaşlar nice zorluklara katlanıyorlar, nice fedakârlıklar yapıyorlar, ama ben bir kez bu arkadaşlardan şikayet duymadım."

Başbakan'ın ve kabinesinin daha düne kadar bu okulları övdüğünü vurgulayan Saim Orhan, şöyle devam etti: "Şimdi de diyorsunuz ki, 'İnlerinize kadar gireceğiz.' Bu camia inlerde yaşamıyor. İnde hayvanlar yaşar, biz hayvan değil, insanız. İnsan olduğumuzu sizler inşallah en yakın zamanda göreceksiniz. Ve bu halk gereken en güzel cevabı sizlere verecektir. Bu fedakarlar topluluğunun herhangi bir dünyalık beklentisi yoktur. Dünyalık beklentisi olsaydı sıtma gibi küçük bir hastalığın bile büyük ölümlere sebep olduğu ülkelere gidip can güvenliklerini tehlikeye atmazlardı. Daha dün siz değil miydiniz, Türkçe Olimpiyatları'nda bu arkadaşlara şükranlarını sunan. Bizde değişen bir şey olmadı. Bu okullar, 21 yıldır bulundukları yerlerde milletimiz ve memleketimiz adına koşturuyorlar. İnsanımızı anlatıyorlar, dilimizi öğretiyorlar, ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırıyorlar. Biz 21 yıl önce ne yapıyorsak yine aynı şeyleri yapıyoruz, Allah'ın rızasını kazanma adına koşturmaya devam ediyoruz. İnşallah bundan sonra da koşturacağız."

Akıl almaz bir karalama kampanyasının devam ettiğini söyleyen Orhan, "Her ülke kendi okullarına sahip çıkarken maalesef bizim okullarımız kapatılmaya çalışılıyor. Bu okullar, Anadolu insanının açmış olduğu okullar. İftiralar üzerine iftiralar atılıyor ama bu iftiralar vicdanlara çarpıp geri dönecek Allah'ın izniyle. Bu öğretmenlerin geçmişi tertemiz, geçmişlerinde ayakkabı kutuları da yok. Nice âlimler nice zorluklar gördü, nice sıkıntılar çekti. Bizim geçmişimiz tertemiz. Bizler dik duracağız, çünkü bizim alnımız ak, başımız dik. Zulmün yanında yer almayacağız." dedi. CİHAN

Yorumlar