Okul sütü dağıtımı iki bakanın katılımıyla başladı

İlköğretim çağındaki öğrencilere süt içme ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla uygulamaya konulan okul sütü programı üçüncü dönemi iki bakanın katılımıyla başladı.

Google Haberlere Abone ol
Okul sütü dağıtımı iki bakanın katılımıyla başladı

İlköğretim çağındaki öğrencilere süt içme ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla uygulamaya konulan okul sütü programı üçüncü dönemi iki bakanın katılımıyla başladı. 2012 yılında başlatılan okul sütü programının bu yılki dönemi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Ankara Kocatepe İlkokul’unda öğrencilere elleriyle süt dağıtımı yaptı. 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde haftanın 3 günü anasınıfı ve ilkokullardaki 6 milyon 330 bin 215 öğrenciye Türk Gıda Kodeksi'ne uygun ambalajlı, 200 mililitre, sade, yağlı, UHT kutu sütler dağıtılacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker 2013-2014 okul sezonu ‘Okul Sütü Dağıtım Töreni’ne katıldı. Kocatepe İlkokulu’nda düzenlenen tören okulun birinci sınıf öğrencilerinin halk oyunu gösterileriyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa bakanların yanı sıra Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak öğrenciler ve velileri katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada herkese yetecek kadar gıda olduğunu ama bunların adaletli dağıtılmadığını söyledi. Herkesin aynı fırsat ve imkanlar aynı şartlarla bu gıdalara ulaşamadığını belirten Eker, “Dünyada herkes için yetmesine rağmen 900 milyon insan açlıktan ızdırap çekiyor. Dünyadaki her 7 kişiden bir kişi aç. Bu çok acı bir durum. Dünyada yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda maddesi israf ediliyor çöpe atılıyor. Bu 1 milyar 300 milyon israf edilen ve çöpe atılan gıda ile bütün bu aç insanların beslenmesi mümkün. Dünyanın aç insan sayısının neredeyse 2 katı kadar insanda 1,5 milyar insanda fazla kilodan ve obeziteden kaynaklanan hastalıklarla uğraşıyor.” diye konuşu.

Sütünü Allah’ın bahşettiği gıdaların en değerlisi olduğunu anlatan Eker, “besin elementlerinin çok büyük bir kısmını barındırıyor mutlaka yeteri kadar süt içmemiz hem gelişme yaşındaki çocukların büyümeleri hem de yetişkinlerin sağlık bir hayat sürmesi için son derece önemli.” dedi.

'HİÇBİR ŞEKİLDE ZEHİRLENME TEŞHİSİ KONULMUŞ ÖĞRENCİMİZ OLMADI'

Çocuklar için başlatılan okul sütü programının Türkiye’deki anaokulu dahil ilkokulun 4 sınıfı ile birlikte toplam 5 sınıfta dağıtımına başlanacağını belirten Eker, “Dünyanın gerek Avrupa Birliği’nde gerek Birleşik Devletlerde gerek Avrupa’nın diğer ülkelerinde ve Asya ülkelerinde dünyada birçok ülkede çok uzun süredir bu tür okul sütü programları var. Bizde 3 senedir bunu Türkiye’de uygulamaya başladık ve hamdolsun başarıyla da bu devam ediyor. Yaklaşık 34 bin 600 okulda 6,5 milyona yakın öğrencimize haftada 3 gün Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri bu program uygulanacak. Bunun Türkiye beslenmesi açısından çok önemli bir proje olduğunu ifade etmek istiyorum. Öğretmen ve veliler bazen olabiliyor geçtiğimiz yıllarda ilk sene de zaman zaman karşılaştı bazı çocuklarda süt şekerine karşı hassasiyet olabiliyor. Anne baba ve öğretmenler gerekli uyarıları yapılarsa o çocuklara bu verilmezse istenmeyen bir takım olayların önüne geçilmiş olur. Bir daha söylüyorum ne geçen sene nede önceki sene hiçbir şekilde maalesef zehirlenme dediler adına çok yanlış bir şey bu asla bir zehirlenme değildi hiçbir şekilde zehirlenme teşhisi konmuş bir kardeşimiz hiçbir zaman olmadı. Ama maalesef medyada o şekilde yer aldı. Çocuklar zehirlendi falan gibi. Bu zaten doğru değil. Sadece bilgilendirmeyi doğru yapmamız anne ve babalara bilgilendirmeler yapıldı. Anne babalara bilgiler verildi onların isteği arzusu doğrultusunda bir sorun varsa onların uyarıları yapıldı. Bu sabah itibariyle bütün okullara sütler dağıtıldı.”

Öğrencilerden minik Tuana büyüklerine süt dağıtımını gerçekleştirdikleri için teşekkür etti.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı,3 yıldır projeyi gerçekleştiren bakanlıklara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Bakan Avcı ve Bakan Eker sınıflara girerek çocuklara süt ve bazı hediyeler verdi. CİHAN

Yorumlar